« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-25 15:26:19
Temat: Sernik bez polskiego seraNie sprawdzilam receptury, ale jadlam 2 dni temu w stolowce - tajemnica
pewnie w tej kwasnej smietanie...
Iza
CARAMALISED PEAR CHEESECAKE
SERVES 10-12
2 Tblsp unsalted butter
2 ½ lb Pears, peeled, cored & sliced
2 tsp lemon juice
10 oz Caster sugar
1 ½ lb Cream cheese @ room temperature
2 tsp Grated lemon zest
1 tsp Vanilla essence
8 fl oz Sour cream
4 large eggs
2-3 Tblsp sieved Apricot jam
CRUST
4 oz Ginger nut biscuits, finely ground
2 oz Flaked almonds, lightly toasted
2 tblsp sugar
3 oz Unsalted butter, melted & cooled
Butter a 9 inch springform tin
Place gingernut crumbs, almonds & sugar in a food processor & blend finely
Add the melted butter
Press mixture on to sides & base of tin & chill
Melt butter in a frying pan & add pears, lemon juice & 4 oz of butter, sauté
until tender & cool
Spread half over crust
Pre-heat oven to 180C
Using electric mixer combine cream cheese, remaining sugar, lemon zest &
vanilla
Add the soured cream & then the eggs one at a time
Mix until smooth & pour into tin
Bake for 55-60 minutes or until centre is set
Leave to cool for 10 minutes
Spread remaining pears on top
Glaze with gently warmed apricot jam
Leave to cool completely before seving
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-25 15:37:25
Temat: Re: Sernik bez polskiego sera
Użytkownik "izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:apbnqr$pd3$1@news.gazeta.pl...
> Nie sprawdzilam receptury, ale jadlam 2 dni temu w stolowce - tajemnica
> pewnie w tej kwasnej smietanie...
>
> Iza
>
> CARAMALISED PEAR CHEESECAKE
>
>
> SERVES 10-12
>
>
> 2 Tblsp unsalted butter
> 2 ½ lb Pears, peeled, cored & sliced
> 2 tsp lemon juice
> 10 oz Caster sugar
> 1 ½ lb Cream cheese @ room temperature
> 2 tsp Grated lemon zest
> 1 tsp Vanilla essence
> 8 fl oz Sour cream
> 4 large eggs
> 2-3 Tblsp sieved Apricot jam
>
>
> CRUST
>
>
> 4 oz Ginger nut biscuits, finely ground
> 2 oz Flaked almonds, lightly toasted
> 2 tblsp sugar
> 3 oz Unsalted butter, melted & cooled
>
>
> Butter a 9 inch springform tin
> Place gingernut crumbs, almonds & sugar in a food processor & blend finely
> Add the melted butter
> Press mixture on to sides & base of tin & chill
>
> Melt butter in a frying pan & add pears, lemon juice & 4 oz of butter,
sauté
> until tender & cool
> Spread half over crust
> Pre-heat oven to 180C
> Using electric mixer combine cream cheese, remaining sugar, lemon zest &
> vanilla
> Add the soured cream & then the eggs one at a time
> Mix until smooth & pour into tin
> Bake for 55-60 minutes or until centre is set
> Leave to cool for 10 minutes
> Spread remaining pears on top
> Glaze with gently warmed apricot jam
> Leave to cool completely before seving
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
A czy można po polsku??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-25 23:27:53
Temat: Re: Sernik bez polskiego seraFri, 25 Oct 2002 17:37:25 +0200, "Anna" <a...@f...onet.pl>
napisala:
>A czy można po polsku??
A czy można ciąć cytaty?
hmmm
Pewnie się jakaś dobra dusza znajdzie i przetłumaczy... bo na tej
kuchni dobre ludzie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-26 00:27:08
Temat: [P]Sernik bez polskiego sera - tlumaczenieTlumaczenie ponizej - nie moglam tego zrobic w ciagu dnia, bo poprzedni list
wysylalam z pracy
prosze o wrazenia i komentarze
Iza
Sernik ze skarmelizowanymi gruszkami
10-12 porcji
2 lyzki masla niesolonego
ponad kilogram (1,2)gruszek - obrac, wypestkowac, pokroic na plasterki
28 dkg cukru
2 lyzki soku cytrynowego
0,7 kg sera kremowego typu Filadelfia o temperaturze pokojowej
2 lyzeczki skorki cytrynowej (takiej zeskrobanej z wyszorowanej cytryny -
uwazac zeby bilae czesci sie nie dostaly , bo sa gorzkie)
1 lyzeczka esencji waniliowej
220 ml kwasnej smietany
4 duze jajka
2-3 lyzek dzemu morelowego, przetartego przez sito
SPOD
10 dkg b.drobno pokruszonych ciastek orzechowo-imbirowych
5 dkg lekko uprazonych migdalow
2 lyzki cukru
8 dkg sklarowanego (roztopionego) i ostudzonego niesolonego masla
Wysmaruj maslem tortownice o srednicy 9 inch
Zmiel na drobno ciastka, migdaly i cukier dodaj roztopione maslo.
Mieszanka ta wyloz jednoczesnie ugniatajac spod i boki tortownicy, schlodz w
lodowce.
Roztop maslo na patelni, dodaj gruszki, sok cytrynowy i 10 dkg masla
Gotuj do miekkosci, schlodz..
Rozprowadz polowe dzemu na schlodzonym spodzie.
Rozgrzej piekarnik do 180 C
MIkserem pomieszaj ser, pozostaly cukier, skorke cyrtynwa i esencje
waniuliowa.
Dodaj kwasna smietane i jajka po jednym.
Wymieszaj na gladka mase, wlej do forwmki.
Piec 55-60 min az srodek sernika sie zetnie.
Zostaw do schlodzenia na 10 min.
Posmaruj wierzch sernika reszta dzemu gruszkowego.
Pozostawic do calkowitego schlodzenia przed podaniem.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-26 13:29:17
Temat: Re: [P]Sernik bez polskiego sera - tlumaczenie
Użytkownik "izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:apcngs$q4u$1@news.gazeta.pl...
> Tlumaczenie ponizej - nie moglam tego zrobic w ciagu dnia, bo poprzedni
list
> wysylalam z pracy
> prosze o wrazenia i komentarze
>
> Iza
>
Dziekuje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-30 09:18:42
Temat: Re: [P]Sernik bez polskiego sera - tlumaczenieUżytkownik "izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl> napisała:
> Tlumaczenie ponizej - nie moglam tego zrobic w ciagu dnia, bo poprzedni list
> wysylalam z pracy
> prosze o wrazenia i komentarze
Zrobilabym ten sernik, ale nie mam sera Filadelfia ;-)
Nie wiem tez, w ktorym momencie nalezy dodac dzem morelowy.
Dodam, ze to jest przepis na mala tortownice (o srednicy ok. 22 cm).
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-30 23:25:50
Temat: Re: [P]Sernik bez polskiego sera - tlumaczenie
> Zrobilabym ten sernik, ale nie mam sera Filadelfia ;-)
Mysle, ze ser kremowy - zwarty i dosc twardy (ale nieslony !!!) moze zastapic
filadelfie.
> Nie wiem tez, w ktorym momencie nalezy dodac dzem morelowy.
1/2 na schlodzony spod przed wylozeniem masy serowej - 1/2 na wierzch po
upieczeniu - i jest to dzem gruszkowy :-)
> Dodam, ze to jest przepis na mala tortownice (o srednicy ok. 22 cm).
Dzieki za uzupelnienie - zapomnialam to przetlumaczyc
>
> Pozdrawiam
> Lilla
I ja rowniez pozdrawiam
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |