| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-25 13:22:18
Temat: prosba czesc przepraszam Was drodzy czlonkowie grpy ale bardzo lubie pierniki
ale z moich przepisow mi nie wychodzo prosze napiszcie mi dobre wyprobowane
przepisy bede bardzo wdzieczna czesc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-25 13:27:55
Temat: Re: prosbaBERNADKA SWIERAD:
> czesc przepraszam Was drodzy czlonkowie grpy ale bardzo lubie pierniki
> ale z moich przepisow mi nie wychodzo prosze napiszcie mi dobre wyprobowane
> przepisy bede bardzo wdzieczna czesc
podawałem przepis rok czy dwa lata temu. Powinien być w archiwum.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-25 13:35:20
Temat: Re: prosbaTen piernik jest przepyszny, ale to taki typowo swiateczny
1 szklanka miodu, 3 szklanki maki (30 dag), 3 duze jajka, 1 lyzeczka
proszku do pieczenia, 1 szklanka mocno zmielonych orzechow, 1/4 szklanki
cukru pudru (5 dag), 3 lyzki wodki, po 1/2 lyzeczki mielonego imbiru,
cynamonu, gozdzikow, galki muszkatolowej (lub 2 lyzeczki przyprawy
piernikowej - na wech bedziesz wiedziala czy jest wystarczajaco
aromatyczne), szczypta pieprzu, tluszcz do posmarowania formy
Orzechy zmieszac z cukrem pudrem i dokladnie utrzec drewniana galka. Miod
przelozyc do garnka, podgrzac na malym ogniu, dodac przypawy, doprowadzic do
wrzenia. Make wsypac do miski, zrobic w niej wglebieni i powoli wlewac
goracy miod. mieszac tak dlugo, az powstanie gladkie ciasto. Mieszaja ta
mase dodawac po jednym jajku. (w miedzycasie rozgrzac piekarnik do 180
stopni) Proszek do pieczenia rozpuscic w wodce, dodac do ciasta razem z masa
orzechowa. Dobrze wyrobic wszystko. Forme nasmarowac tluszczem i obsypac
odrobina maki. Mase wylozyc do formy i piec godzine w 180 stopniach, poczym
zmniejszyc temperature do 150 ztopni i piec jeszzce 30 minut, az ciasto
bedzie odstawalo od formy. Forme upieczonym piernikiem przewrocic na
lniana sciereczke (koniecznie) i zostawic na kilka godzin. poznie wyciagnac
go z formy, zawinac szczelnie w ta sciereczke lub folie aluminiowa (ja
zawijalam w sciereczke) i odlozyc na 2-3 tyg w temperaturze pokojowej,
najlepiej w jakims zaciemnionym miejscu, coby sobie tam spokojnie dojrzewal
Lepszego peirnika jeszzce w zyciu nie jadlam
:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-25 15:52:02
Temat: Re: prosba
Użytkownik "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> napisał w wiadomości
news:apbhd4$rou$1@news.tpi.pl...
> Ten piernik jest przepyszny, ale to taki typowo swiateczny
>
> 1 szklanka miodu, 3 szklanki maki (30 dag), 3 duze jajka, 1 lyzeczka
> proszku do pieczenia, 1 szklanka mocno zmielonych orzechow, 1/4 szklanki
> cukru pudru (5 dag), 3 lyzki wodki, po 1/2 lyzeczki mielonego imbiru,
> cynamonu, gozdzikow, galki muszkatolowej (lub 2 lyzeczki przyprawy
> piernikowej - na wech bedziesz wiedziala czy jest wystarczajaco
> aromatyczne), szczypta pieprzu, tluszcz do posmarowania formy
>
>
> Orzechy zmieszac z cukrem pudrem i dokladnie utrzec drewniana galka. Miod
> przelozyc do garnka, podgrzac na malym ogniu, dodac przypawy, doprowadzic
do
> wrzenia. Make wsypac do miski, zrobic w niej wglebieni i powoli wlewac
> goracy miod. mieszac tak dlugo, az powstanie gladkie ciasto. Mieszaja ta
> mase dodawac po jednym jajku. (w miedzycasie rozgrzac piekarnik do 180
> stopni) Proszek do pieczenia rozpuscic w wodce, dodac do ciasta razem z
masa
> orzechowa. Dobrze wyrobic wszystko. Forme nasmarowac tluszczem i obsypac
> odrobina maki. Mase wylozyc do formy i piec godzine w 180 stopniach,
poczym
> zmniejszyc temperature do 150 ztopni i piec jeszzce 30 minut, az ciasto
> bedzie odstawalo od formy. Forme upieczonym piernikiem przewrocic na
> lniana sciereczke (koniecznie) i zostawic na kilka godzin. poznie
wyciagnac
> go z formy, zawinac szczelnie w ta sciereczke lub folie aluminiowa (ja
> zawijalam w sciereczke) i odlozyc na 2-3 tyg w temperaturze pokojowej,
> najlepiej w jakims zaciemnionym miejscu, coby sobie tam spokojnie
dojrzewal
>
> Lepszego peirnika jeszzce w zyciu nie jadlam
Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :) ( piernik za mną "chodzi " od jakiegoś
czasu )..
mam pytanie jaka ma być foremka do tego piernika...( chodzi o wielkość )
Pozdrawiam Ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-25 21:34:04
Temat: Re: prosba
Użytkownik "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
napisał w wiadomości
news:apbhd4$rou$1@news.tpi.pl...
> Ten piernik jest przepyszny, ale to taki typowo
swiateczny
>
>
> Orzechy zmieszac z cukrem pudrem i dokladnie
utrzec drewniana galka. Miod
> przelozyc do garnka, podgrzac na malym ogniu,
dodac przypawy, doprowadzic do
> wrzenia.
> Lepszego peirnika jeszzce w zyciu nie jadlam
>
I gotujesz bezpośrednio miód? Nie rozpuszczasz go
w wodzie choć trochę? nie przypala się?
Bo sam przepis brzmi pysznościowo :-)
pozdrawiam
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-25 23:28:35
Temat: Re: prosbaFri, 25 Oct 2002 17:52:02 +0200, "Ula Kadzik" <u...@d...com.pl>
napisala:
>Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :) ( piernik za mną "chodzi " od jakiegoś
>czasu )..
>mam pytanie jaka ma być foremka do tego piernika...( chodzi o wielkość )
Ula... tnij cytaty...
hmmm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-26 08:58:04
Temat: Re: prosba
Użytkownik "BERNADKA SWIERAD" <b...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:apbgfr$lcs$1@news.tpi.pl...
> czesc przepraszam Was drodzy czlonkowie grpy ale bardzo lubie
pierniki
> ale z moich przepisow mi nie wychodzo prosze napiszcie mi dobre
wyprobowane
> przepisy bede bardzo wdzieczna czesc
wklepie z archiwum moj przepis na naprawde dobry piernik, zawsze go pieke
na swieta.Robie go z podwojnej porcji.
PIERNIK Joli L-L
1/2 kostki masla
4 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
1 lyzka kakao
2 szkl. maki
1 lyzka miodu
1 torebka przypraw do piernika Oetkera
1 plaska lyzeczka sody
0,5 sloika powidel sliwkowych (Lowicz)
bakalie: rodzynki, orzechy wloskie, morele i sliwki suszone, skorki
pomaranczowe i co kto ma:)
Wszystko co sypkie wymieszac razem (maka, kakao, przyprawa do piernikow i
soda). Maslo z cukrem utrzec, dodawac potem
kolejno cale jaja. Dalej dosypywac mieszanke sypka i mleko oraz
miod.Miksowac i juz. Dodac powidla. Na koniec bakalie( morele, sliwki- w
paseczki)Obtoczyc w mace aby nie klapnely na dol:)Dobrze jak maslo i jaja
wyjmie sie wczesniej i nabraly temp. pokojowej. W trakcie mieszania moze sie
lekko sciac- nie szkodzi, .W kuch. elektr+ 175- 40 min. w gazowej 180-190-
troche dluzej - ok. godziny ( patyczkiem go sprawdzic)
Jak ostygnie polac go mozna polewa czekoladowa. Ja podwoilam skladniki i
wyszla blacha 25 x 41 . Drugiego i trzeciego dnia jest jeszcze smaczniejszy.
Polewa czekoladowa: 1/2 kostki margaryny( 10 dkg), 3/4 szkl cukru, 1.5 lyzki
kopiastej kakao, 3-4 lyski stolowe wody, ew. pol cukru waniliowego.Wszystko
do rondelka na gaz i mieszajac doprowadzic do zagotowania az rozpusci sie
cukier. Jak przestygnie a jeszcze plynne- posmarowac nozem piernik.Na polewe
lepsza jest margaryna niz maslo.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-26 15:55:21
Temat: Re: prosba
> Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :) ( piernik za mną "chodzi " od
jakiegoś
> czasu )..
> mam pytanie jaka ma być foremka do tego piernika...( chodzi o wielkość )
>
> Pozdrawiam Ula
:)) A smak zaciekawia jeszcze bardziej. A pieke go w tzw keksowce (ostatnio
zauwazylam jakies takie duze keksowki, ja pieklam w najzwyklejszej jaka
mozna bylo dostac jeszzce pare lat temu) :)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-26 17:45:15
Temat: Re: prosba> I gotujesz bezpośrednio miód? Nie rozpuszczasz go
> w wodzie choć trochę? nie przypala się?
> Bo sam przepis brzmi pysznościowo :-)
> pozdrawiam
Nie, nie przypala sie, oczywiscie nie chodzi o to zeby gotowac ten miod
kilkanascie minut. :) Miodzik rozpuszcza sie, i staje sie lejacy, dokalndie
taki jak swiezy miod. A gotuje sie do czasu kiedy nabiera aromatu przypraw i
czuc je bardzo intensywnie.
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |