Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia prosba

Grupy

Szukaj w grupach

 

prosba

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-25 13:22:18

Temat: prosba
Od: "BERNADKA SWIERAD" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

czesc przepraszam Was drodzy czlonkowie grpy ale bardzo lubie pierniki
ale z moich przepisow mi nie wychodzo prosze napiszcie mi dobre wyprobowane
przepisy bede bardzo wdzieczna czesc


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-25 13:27:55

Temat: Re: prosba
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

BERNADKA SWIERAD:
> czesc przepraszam Was drodzy czlonkowie grpy ale bardzo lubie pierniki
> ale z moich przepisow mi nie wychodzo prosze napiszcie mi dobre wyprobowane
> przepisy bede bardzo wdzieczna czesc

podawałem przepis rok czy dwa lata temu. Powinien być w archiwum.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-25 13:35:20

Temat: Re: prosba
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ten piernik jest przepyszny, ale to taki typowo swiateczny

1 szklanka miodu, 3 szklanki maki (30 dag), 3 duze jajka, 1 lyzeczka
proszku do pieczenia, 1 szklanka mocno zmielonych orzechow, 1/4 szklanki
cukru pudru (5 dag), 3 lyzki wodki, po 1/2 lyzeczki mielonego imbiru,
cynamonu, gozdzikow, galki muszkatolowej (lub 2 lyzeczki przyprawy
piernikowej - na wech bedziesz wiedziala czy jest wystarczajaco
aromatyczne), szczypta pieprzu, tluszcz do posmarowania formy


Orzechy zmieszac z cukrem pudrem i dokladnie utrzec drewniana galka. Miod
przelozyc do garnka, podgrzac na malym ogniu, dodac przypawy, doprowadzic do
wrzenia. Make wsypac do miski, zrobic w niej wglebieni i powoli wlewac
goracy miod. mieszac tak dlugo, az powstanie gladkie ciasto. Mieszaja ta
mase dodawac po jednym jajku. (w miedzycasie rozgrzac piekarnik do 180
stopni) Proszek do pieczenia rozpuscic w wodce, dodac do ciasta razem z masa
orzechowa. Dobrze wyrobic wszystko. Forme nasmarowac tluszczem i obsypac
odrobina maki. Mase wylozyc do formy i piec godzine w 180 stopniach, poczym
zmniejszyc temperature do 150 ztopni i piec jeszzce 30 minut, az ciasto
bedzie odstawalo od formy. Forme upieczonym piernikiem przewrocic na
lniana sciereczke (koniecznie) i zostawic na kilka godzin. poznie wyciagnac
go z formy, zawinac szczelnie w ta sciereczke lub folie aluminiowa (ja
zawijalam w sciereczke) i odlozyc na 2-3 tyg w temperaturze pokojowej,
najlepiej w jakims zaciemnionym miejscu, coby sobie tam spokojnie dojrzewal

Lepszego peirnika jeszzce w zyciu nie jadlam

:)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-25 15:52:02

Temat: Re: prosba
Od: "Ula Kadzik" <u...@d...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> napisał w wiadomości
news:apbhd4$rou$1@news.tpi.pl...
> Ten piernik jest przepyszny, ale to taki typowo swiateczny
>
> 1 szklanka miodu, 3 szklanki maki (30 dag), 3 duze jajka, 1 lyzeczka
> proszku do pieczenia, 1 szklanka mocno zmielonych orzechow, 1/4 szklanki
> cukru pudru (5 dag), 3 lyzki wodki, po 1/2 lyzeczki mielonego imbiru,
> cynamonu, gozdzikow, galki muszkatolowej (lub 2 lyzeczki przyprawy
> piernikowej - na wech bedziesz wiedziala czy jest wystarczajaco
> aromatyczne), szczypta pieprzu, tluszcz do posmarowania formy
>
>
> Orzechy zmieszac z cukrem pudrem i dokladnie utrzec drewniana galka. Miod
> przelozyc do garnka, podgrzac na malym ogniu, dodac przypawy, doprowadzic
do
> wrzenia. Make wsypac do miski, zrobic w niej wglebieni i powoli wlewac
> goracy miod. mieszac tak dlugo, az powstanie gladkie ciasto. Mieszaja ta
> mase dodawac po jednym jajku. (w miedzycasie rozgrzac piekarnik do 180
> stopni) Proszek do pieczenia rozpuscic w wodce, dodac do ciasta razem z
masa
> orzechowa. Dobrze wyrobic wszystko. Forme nasmarowac tluszczem i obsypac
> odrobina maki. Mase wylozyc do formy i piec godzine w 180 stopniach,
poczym
> zmniejszyc temperature do 150 ztopni i piec jeszzce 30 minut, az ciasto
> bedzie odstawalo od formy. Forme upieczonym piernikiem przewrocic na
> lniana sciereczke (koniecznie) i zostawic na kilka godzin. poznie
wyciagnac
> go z formy, zawinac szczelnie w ta sciereczke lub folie aluminiowa (ja
> zawijalam w sciereczke) i odlozyc na 2-3 tyg w temperaturze pokojowej,
> najlepiej w jakims zaciemnionym miejscu, coby sobie tam spokojnie
dojrzewal
>
> Lepszego peirnika jeszzce w zyciu nie jadlam


Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :) ( piernik za mną "chodzi " od jakiegoś
czasu )..
mam pytanie jaka ma być foremka do tego piernika...( chodzi o wielkość )

Pozdrawiam Ula


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-25 21:34:04

Temat: Re: prosba
Od: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
napisał w wiadomości
news:apbhd4$rou$1@news.tpi.pl...
> Ten piernik jest przepyszny, ale to taki typowo
swiateczny
>
>
> Orzechy zmieszac z cukrem pudrem i dokladnie
utrzec drewniana galka. Miod
> przelozyc do garnka, podgrzac na malym ogniu,
dodac przypawy, doprowadzic do
> wrzenia.
> Lepszego peirnika jeszzce w zyciu nie jadlam
>
I gotujesz bezpośrednio miód? Nie rozpuszczasz go
w wodzie choć trochę? nie przypala się?
Bo sam przepis brzmi pysznościowo :-)
pozdrawiam

--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-25 23:28:35

Temat: Re: prosba
Od: hmmm <k...@i...com> szukaj wiadomości tego autora

Fri, 25 Oct 2002 17:52:02 +0200, "Ula Kadzik" <u...@d...com.pl>
napisala:

>Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :) ( piernik za mną "chodzi " od jakiegoś
>czasu )..
>mam pytanie jaka ma być foremka do tego piernika...( chodzi o wielkość )

Ula... tnij cytaty...

hmmm

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-26 08:58:04

Temat: Re: prosba
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "BERNADKA SWIERAD" <b...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:apbgfr$lcs$1@news.tpi.pl...
> czesc przepraszam Was drodzy czlonkowie grpy ale bardzo lubie
pierniki
> ale z moich przepisow mi nie wychodzo prosze napiszcie mi dobre
wyprobowane
> przepisy bede bardzo wdzieczna czesc


wklepie z archiwum moj przepis na naprawde dobry piernik, zawsze go pieke
na swieta.Robie go z podwojnej porcji.

PIERNIK Joli L-L

1/2 kostki masla
4 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
1 lyzka kakao
2 szkl. maki
1 lyzka miodu
1 torebka przypraw do piernika Oetkera
1 plaska lyzeczka sody
0,5 sloika powidel sliwkowych (Lowicz)
bakalie: rodzynki, orzechy wloskie, morele i sliwki suszone, skorki
pomaranczowe i co kto ma:)

Wszystko co sypkie wymieszac razem (maka, kakao, przyprawa do piernikow i
soda). Maslo z cukrem utrzec, dodawac potem
kolejno cale jaja. Dalej dosypywac mieszanke sypka i mleko oraz
miod.Miksowac i juz. Dodac powidla. Na koniec bakalie( morele, sliwki- w
paseczki)Obtoczyc w mace aby nie klapnely na dol:)Dobrze jak maslo i jaja
wyjmie sie wczesniej i nabraly temp. pokojowej. W trakcie mieszania moze sie
lekko sciac- nie szkodzi, .W kuch. elektr+ 175- 40 min. w gazowej 180-190-
troche dluzej - ok. godziny ( patyczkiem go sprawdzic)
Jak ostygnie polac go mozna polewa czekoladowa. Ja podwoilam skladniki i
wyszla blacha 25 x 41 . Drugiego i trzeciego dnia jest jeszcze smaczniejszy.

Polewa czekoladowa: 1/2 kostki margaryny( 10 dkg), 3/4 szkl cukru, 1.5 lyzki
kopiastej kakao, 3-4 lyski stolowe wody, ew. pol cukru waniliowego.Wszystko
do rondelka na gaz i mieszajac doprowadzic do zagotowania az rozpusci sie
cukier. Jak przestygnie a jeszcze plynne- posmarowac nozem piernik.Na polewe
lepsza jest margaryna niz maslo.

Jola L-L


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-26 15:55:21

Temat: Re: prosba
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :) ( piernik za mną "chodzi " od
jakiegoś
> czasu )..
> mam pytanie jaka ma być foremka do tego piernika...( chodzi o wielkość )
>
> Pozdrawiam Ula

:)) A smak zaciekawia jeszcze bardziej. A pieke go w tzw keksowce (ostatnio
zauwazylam jakies takie duze keksowki, ja pieklam w najzwyklejszej jaka
mozna bylo dostac jeszzce pare lat temu) :)

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-26 17:45:15

Temat: Re: prosba
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> I gotujesz bezpośrednio miód? Nie rozpuszczasz go
> w wodzie choć trochę? nie przypala się?
> Bo sam przepis brzmi pysznościowo :-)
> pozdrawiam


Nie, nie przypala sie, oczywiscie nie chodzi o to zeby gotowac ten miod
kilkanascie minut. :) Miodzik rozpuszcza sie, i staje sie lejacy, dokalndie
taki jak swiezy miod. A gotuje sie do czasu kiedy nabiera aromatu przypraw i
czuc je bardzo intensywnie.

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zupa cebulowa
Gaski- pomozcie
ser feta?
Pytanie o sernik
Kciuki prosze trzymac...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »