Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: prosba
Date: Fri, 25 Oct 2002 15:35:20 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <apbhd4$rou$1@news.tpi.pl>
References: <apbgfr$lcs$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pn156.olesnica.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1035552996 28446 217.96.157.156 (25 Oct 2002 13:36:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 25 Oct 2002 13:36:36 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:131636
Ukryj nagłówki
Ten piernik jest przepyszny, ale to taki typowo swiateczny
1 szklanka miodu, 3 szklanki maki (30 dag), 3 duze jajka, 1 lyzeczka
proszku do pieczenia, 1 szklanka mocno zmielonych orzechow, 1/4 szklanki
cukru pudru (5 dag), 3 lyzki wodki, po 1/2 lyzeczki mielonego imbiru,
cynamonu, gozdzikow, galki muszkatolowej (lub 2 lyzeczki przyprawy
piernikowej - na wech bedziesz wiedziala czy jest wystarczajaco
aromatyczne), szczypta pieprzu, tluszcz do posmarowania formy
Orzechy zmieszac z cukrem pudrem i dokladnie utrzec drewniana galka. Miod
przelozyc do garnka, podgrzac na malym ogniu, dodac przypawy, doprowadzic do
wrzenia. Make wsypac do miski, zrobic w niej wglebieni i powoli wlewac
goracy miod. mieszac tak dlugo, az powstanie gladkie ciasto. Mieszaja ta
mase dodawac po jednym jajku. (w miedzycasie rozgrzac piekarnik do 180
stopni) Proszek do pieczenia rozpuscic w wodce, dodac do ciasta razem z masa
orzechowa. Dobrze wyrobic wszystko. Forme nasmarowac tluszczem i obsypac
odrobina maki. Mase wylozyc do formy i piec godzine w 180 stopniach, poczym
zmniejszyc temperature do 150 ztopni i piec jeszzce 30 minut, az ciasto
bedzie odstawalo od formy. Forme upieczonym piernikiem przewrocic na
lniana sciereczke (koniecznie) i zostawic na kilka godzin. poznie wyciagnac
go z formy, zawinac szczelnie w ta sciereczke lub folie aluminiowa (ja
zawijalam w sciereczke) i odlozyc na 2-3 tyg w temperaturze pokojowej,
najlepiej w jakims zaciemnionym miejscu, coby sobie tam spokojnie dojrzewal
Lepszego peirnika jeszzce w zyciu nie jadlam
:)
|