Data: 2002-10-25 15:52:02
Temat: Re: prosba
Od: "Ula Kadzik" <u...@d...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> napisał w wiadomości
news:apbhd4$rou$1@news.tpi.pl...
> Ten piernik jest przepyszny, ale to taki typowo swiateczny
>
> 1 szklanka miodu, 3 szklanki maki (30 dag), 3 duze jajka, 1 lyzeczka
> proszku do pieczenia, 1 szklanka mocno zmielonych orzechow, 1/4 szklanki
> cukru pudru (5 dag), 3 lyzki wodki, po 1/2 lyzeczki mielonego imbiru,
> cynamonu, gozdzikow, galki muszkatolowej (lub 2 lyzeczki przyprawy
> piernikowej - na wech bedziesz wiedziala czy jest wystarczajaco
> aromatyczne), szczypta pieprzu, tluszcz do posmarowania formy
>
>
> Orzechy zmieszac z cukrem pudrem i dokladnie utrzec drewniana galka. Miod
> przelozyc do garnka, podgrzac na malym ogniu, dodac przypawy, doprowadzic
do
> wrzenia. Make wsypac do miski, zrobic w niej wglebieni i powoli wlewac
> goracy miod. mieszac tak dlugo, az powstanie gladkie ciasto. Mieszaja ta
> mase dodawac po jednym jajku. (w miedzycasie rozgrzac piekarnik do 180
> stopni) Proszek do pieczenia rozpuscic w wodce, dodac do ciasta razem z
masa
> orzechowa. Dobrze wyrobic wszystko. Forme nasmarowac tluszczem i obsypac
> odrobina maki. Mase wylozyc do formy i piec godzine w 180 stopniach,
poczym
> zmniejszyc temperature do 150 ztopni i piec jeszzce 30 minut, az ciasto
> bedzie odstawalo od formy. Forme upieczonym piernikiem przewrocic na
> lniana sciereczke (koniecznie) i zostawic na kilka godzin. poznie
wyciagnac
> go z formy, zawinac szczelnie w ta sciereczke lub folie aluminiowa (ja
> zawijalam w sciereczke) i odlozyc na 2-3 tyg w temperaturze pokojowej,
> najlepiej w jakims zaciemnionym miejscu, coby sobie tam spokojnie
dojrzewal
>
> Lepszego peirnika jeszzce w zyciu nie jadlam
Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :) ( piernik za mną "chodzi " od jakiegoś
czasu )..
mam pytanie jaka ma być foremka do tego piernika...( chodzi o wielkość )
Pozdrawiam Ula
|