Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl
!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ula Kadzik" <u...@d...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: prosba
Date: Fri, 25 Oct 2002 17:52:02 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <apbpa8$a5l$1@news2.tpi.pl>
References: <apbgfr$lcs$1@news.tpi.pl> <apbhd4$rou$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dns.blast.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1035561099 10421 62.181.187.34 (25 Oct 2002 15:51:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 25 Oct 2002 15:51:39 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:131651
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> napisał w wiadomości
news:apbhd4$rou$1@news.tpi.pl...
> Ten piernik jest przepyszny, ale to taki typowo swiateczny
>
> 1 szklanka miodu, 3 szklanki maki (30 dag), 3 duze jajka, 1 lyzeczka
> proszku do pieczenia, 1 szklanka mocno zmielonych orzechow, 1/4 szklanki
> cukru pudru (5 dag), 3 lyzki wodki, po 1/2 lyzeczki mielonego imbiru,
> cynamonu, gozdzikow, galki muszkatolowej (lub 2 lyzeczki przyprawy
> piernikowej - na wech bedziesz wiedziala czy jest wystarczajaco
> aromatyczne), szczypta pieprzu, tluszcz do posmarowania formy
>
>
> Orzechy zmieszac z cukrem pudrem i dokladnie utrzec drewniana galka. Miod
> przelozyc do garnka, podgrzac na malym ogniu, dodac przypawy, doprowadzic
do
> wrzenia. Make wsypac do miski, zrobic w niej wglebieni i powoli wlewac
> goracy miod. mieszac tak dlugo, az powstanie gladkie ciasto. Mieszaja ta
> mase dodawac po jednym jajku. (w miedzycasie rozgrzac piekarnik do 180
> stopni) Proszek do pieczenia rozpuscic w wodce, dodac do ciasta razem z
masa
> orzechowa. Dobrze wyrobic wszystko. Forme nasmarowac tluszczem i obsypac
> odrobina maki. Mase wylozyc do formy i piec godzine w 180 stopniach,
poczym
> zmniejszyc temperature do 150 ztopni i piec jeszzce 30 minut, az ciasto
> bedzie odstawalo od formy. Forme upieczonym piernikiem przewrocic na
> lniana sciereczke (koniecznie) i zostawic na kilka godzin. poznie
wyciagnac
> go z formy, zawinac szczelnie w ta sciereczke lub folie aluminiowa (ja
> zawijalam w sciereczke) i odlozyc na 2-3 tyg w temperaturze pokojowej,
> najlepiej w jakims zaciemnionym miejscu, coby sobie tam spokojnie
dojrzewal
>
> Lepszego peirnika jeszzce w zyciu nie jadlam
Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :) ( piernik za mną "chodzi " od jakiegoś
czasu )..
mam pytanie jaka ma być foremka do tego piernika...( chodzi o wielkość )
Pozdrawiam Ula
|