Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: prosba
Date: Sat, 26 Oct 2002 10:58:04 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <apdlgj$cos$1@news2.tpi.pl>
References: <apbgfr$lcs$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1035622740 13084 213.25.246.186 (26 Oct 2002 08:59:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 26 Oct 2002 08:59:00 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:131708
Ukryj nagłówki
Użytkownik "BERNADKA SWIERAD" <b...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:apbgfr$lcs$1@news.tpi.pl...
> czesc przepraszam Was drodzy czlonkowie grpy ale bardzo lubie
pierniki
> ale z moich przepisow mi nie wychodzo prosze napiszcie mi dobre
wyprobowane
> przepisy bede bardzo wdzieczna czesc
wklepie z archiwum moj przepis na naprawde dobry piernik, zawsze go pieke
na swieta.Robie go z podwojnej porcji.
PIERNIK Joli L-L
1/2 kostki masla
4 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
1 lyzka kakao
2 szkl. maki
1 lyzka miodu
1 torebka przypraw do piernika Oetkera
1 plaska lyzeczka sody
0,5 sloika powidel sliwkowych (Lowicz)
bakalie: rodzynki, orzechy wloskie, morele i sliwki suszone, skorki
pomaranczowe i co kto ma:)
Wszystko co sypkie wymieszac razem (maka, kakao, przyprawa do piernikow i
soda). Maslo z cukrem utrzec, dodawac potem
kolejno cale jaja. Dalej dosypywac mieszanke sypka i mleko oraz
miod.Miksowac i juz. Dodac powidla. Na koniec bakalie( morele, sliwki- w
paseczki)Obtoczyc w mace aby nie klapnely na dol:)Dobrze jak maslo i jaja
wyjmie sie wczesniej i nabraly temp. pokojowej. W trakcie mieszania moze sie
lekko sciac- nie szkodzi, .W kuch. elektr+ 175- 40 min. w gazowej 180-190-
troche dluzej - ok. godziny ( patyczkiem go sprawdzic)
Jak ostygnie polac go mozna polewa czekoladowa. Ja podwoilam skladniki i
wyszla blacha 25 x 41 . Drugiego i trzeciego dnia jest jeszcze smaczniejszy.
Polewa czekoladowa: 1/2 kostki margaryny( 10 dkg), 3/4 szkl cukru, 1.5 lyzki
kopiastej kakao, 3-4 lyski stolowe wody, ew. pol cukru waniliowego.Wszystko
do rondelka na gaz i mieszajac doprowadzic do zagotowania az rozpusci sie
cukier. Jak przestygnie a jeszcze plynne- posmarowac nozem piernik.Na polewe
lepsza jest margaryna niz maslo.
Jola L-L
|