Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sernik z ziemniakami

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sernik z ziemniakami

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-02-24 19:36:46

Temat: Sernik z ziemniakami
Od: p...@v...pl (p...@v...pl) szukaj wiadomości tego autora

Sernik z ziemniakami

Składniki:
- 1 kg twarogu (zmielonego)
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 6 niedużych ziemniaków ugotowanych bez soli (przetrzeć przez sitko)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka margaryny (masła)
- rodzynki, cukier wanilinowy
Utrzeć żółtka, cukier, cukier wanilinowy i margarynę (masło). Dodać ser,
ziemniaki, rodzynki, proszek do pieczenia i pianę z ubitych białek.
Wymieszać. Piec ok. 1 godz.

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-02-25 21:56:39

Temat: Re: Sernik z ziemniakami
Od: "Renata" <k...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <p...@v...pl> napisał w wiadomości
news:1140809942.2517.8.camel@p...
> Sernik z ziemniakami
>
> Składniki:
> - 1 kg twarogu (zmielonego)
> - 1 szklanka cukru
> - 6 jajek
> - 6 niedużych ziemniaków ugotowanych bez soli (przetrzeć przez sitko)
> - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> - 1 czubata łyżka margaryny (masła)
> - rodzynki, cukier wanilinowy
> Utrzeć żółtka, cukier, cukier wanilinowy i margarynę (masło). Dodać ser,
> ziemniaki, rodzynki, proszek do pieczenia i pianę z ubitych białek.
> Wymieszać. Piec ok. 1 godz.
>

Czy aby tylko 1 łyżka masła ?
A na spód jakieś ciastka, czy może kruche ciasto - jakoś nie dowierzam, że
będzie to smaczny sernik :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-02-25 22:49:27

Temat: Re: Sernik z ziemniakami
Od: p...@v...pl (p...@v...pl) szukaj wiadomości tego autora

Dnia 25-02-2006, sob o godzinie 22:56 +0100, Renata napisał(a):
> Użytkownik <p...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:1140809942.2517.8.camel@p...
> > Sernik z ziemniakami
> >
> > Składniki:
> > - 1 kg twarogu (zmielonego)
> > - 1 szklanka cukru
> > - 6 jajek
> > - 6 niedużych ziemniaków ugotowanych bez soli (przetrzeć przez sitko)
> > - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> > - 1 czubata łyżka margaryny (masła)
> > - rodzynki, cukier wanilinowy
> > Utrzeć żółtka, cukier, cukier wanilinowy i margarynę (masło). Dodać ser,
> > ziemniaki, rodzynki, proszek do pieczenia i pianę z ubitych białek.
> > Wymieszać. Piec ok. 1 godz.
> >
>
> Czy aby tylko 1 łyżka masła ?
> A na spód jakieś ciastka, czy może kruche ciasto - jakoś nie dowierzam, że
> będzie to smaczny sernik :)
>
>
Nie robi się do tego sernika żadnego spodu z ciasta, ani żadnych
ciastek.
Daje się do niego tylko 1 czubatą łyżkę margaryny lub masła.
Jest to bardzo smaczny i prosty w wykonaniu sernik, a do tego
dietetyczny.
Ja robię go z najtańszego sera białego w kostkach (ser tłusty).
Przekręcam ser tylko 1 raz przez maszynkę, a ugotowane ziemniaki,
rozbijam tłuczkiem do ziemniaków.
Połączone mixerem składniki, wylewam na blachę natłuszczoną i wysypaną
kaszą manną lub bułką tartą.
Wstawiam do zimnego piekarnika, zapalam gaz, piekę na średnim ogniu 1
godzinę. Piekłem serniki, wg różnych przepisów, ale ten jest
najsmaczniejszy, najtańszy i najmniej tuczący.
Naprawdę polecam.
Życzę smacznego sernika.

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-02-26 12:31:23

Temat: Re: Sernik z ziemniakami
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Renata" <k...@i...pl> napisał w wiadomości

> A na spód jakieś ciastka, czy może kruche ciasto - jakoś nie dowierzam,
> że będzie to smaczny sernik :)

Z tego przepisu jeszcze nie robilam, ale z pewnoscia zrobie;)
Co do spodu w serniku - robie tylko bez i takie wlasnie lubie. Na
posmarowana porzadnie blache daje wiecej bulki tartej i to wystarcza.

--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-02-26 13:08:05

Temat: Re: Sernik z ziemniakami
Od: p...@v...pl (p...@v...pl) szukaj wiadomości tego autora

Dnia 26-02-2006, nie o godzinie 13:31 +0100, Iwona_s napisał(a):
> Użytkownik "Renata" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
>
> > A na spód jakieś ciastka, czy może kruche ciasto - jakoś nie dowierzam,
> > że będzie to smaczny sernik :)
>
> Z tego przepisu jeszcze nie robilam, ale z pewnoscia zrobie;)
> Co do spodu w serniku - robie tylko bez i takie wlasnie lubie. Na
> posmarowana porzadnie blache daje wiecej bulki tartej i to wystarcza.
>
Jest to bardzo smaczny sernik.

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-02-26 21:14:46

Temat: Re: Sernik z ziemniakami
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <p...@v...pl> napisał w wiadomości

> Jest to bardzo smaczny sernik.

Napewno zrobie:)
Piszesz, ze wstawiasz do zimnego piekarnika (?) ...nigdy tak nie robilam,
tymbardziej, ze moj piekarnik (elektr.) nagrzewa sie ok.20 min., wiec 1
godz. moze byc za malo (serniki wstawiam do nagrzanego piekarnika i pieke
ok. 1godz.).
Do mojego sernika dodaje sok z cytryny, jak myslisz czy do twojego jesli
dodam, to bedzie ok?

--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-02-27 16:32:42

Temat: Re: Sernik z ziemniakami
Od: p...@v...pl (p...@v...pl) szukaj wiadomości tego autora

Dnia 26-02-2006, nie o godzinie 22:14 +0100, Iwona_s napisał(a):
> Użytkownik <p...@v...pl> napisał w wiadomości
>
> > Jest to bardzo smaczny sernik.
>
> Napewno zrobie:)
> Piszesz, ze wstawiasz do zimnego piekarnika (?) ...nigdy tak nie robilam,
> tymbardziej, ze moj piekarnik (elektr.) nagrzewa sie ok.20 min., wiec 1
> godz. moze byc za malo (serniki wstawiam do nagrzanego piekarnika i pieke
> ok. 1godz.).
> Do mojego sernika dodaje sok z cytryny, jak myslisz czy do twojego jesli
> dodam, to bedzie ok?
>
Ja piekę w piekarniku gazowym. Wkładam blachę z ciastem do zimnego
piekarnika, zapalam gaz, ustawiam na maxymalny ogień, a po 2, 3 minutach
zmniejszam na średni i tak piekę do końca. Nie mam wskaźnika temperatury
w moim piekarniku, więc nie wiem jaka to temperatura. Stosuje takie
pieczenie nie tylko do ciast, ale również do mięs: drobiu itd.
Jeśli chodzi o sok z cytryny, to lepiej bym nie eksperymentował, bo może
się coś zważy itp., ale raczej nie powinno... Dodatek, np. aromatu
cytrynowego do ciasta, zamiast cukru wanilinowego na pewno nie zaszkodzi
sernikowi, a więc pewnie sok z cytryny też nic nie zepsuje, ale tego nie
gwarantuję.

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-02-27 21:39:28

Temat: Re: Sernik z ziemniakami
Od: "Renata" <k...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <p...@v...pl> napisał w wiadomości
news:1140907911.4537.9.camel@p...
> Dnia 25-02-2006, sob o godzinie 22:56 +0100, Renata napisał(a):
>> Użytkownik <p...@v...pl> napisał w wiadomości
>> news:1140809942.2517.8.camel@p...
>> > Sernik z ziemniakami
>> >
>> > Składniki:
>> > - 1 kg twarogu (zmielonego)
>> > - 1 szklanka cukru
>> > - 6 jajek
>> > - 6 niedużych ziemniaków ugotowanych bez soli (przetrzeć przez sitko)
>> > - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
>> > - 1 czubata łyżka margaryny (masła)
>> > - rodzynki, cukier wanilinowy
>> > Utrzeć żółtka, cukier, cukier wanilinowy i margarynę (masło). Dodać
>> > ser,
>> > ziemniaki, rodzynki, proszek do pieczenia i pianę z ubitych białek.
>> > Wymieszać. Piec ok. 1 godz.
>> >
>>
>> Czy aby tylko 1 łyżka masła ?
>> A na spód jakieś ciastka, czy może kruche ciasto - jakoś nie dowierzam,
>> że
>> będzie to smaczny sernik :)
>>
>>
> Nie robi się do tego sernika żadnego spodu z ciasta, ani żadnych
> ciastek.
> Daje się do niego tylko 1 czubatą łyżkę margaryny lub masła.
> Jest to bardzo smaczny i prosty w wykonaniu sernik, a do tego
> dietetyczny.
> Ja robię go z najtańszego sera białego w kostkach (ser tłusty).
> Przekręcam ser tylko 1 raz przez maszynkę, a ugotowane ziemniaki,
> rozbijam tłuczkiem do ziemniaków.
> Połączone mixerem składniki, wylewam na blachę natłuszczoną i wysypaną
> kaszą manną lub bułką tartą.
> Wstawiam do zimnego piekarnika, zapalam gaz, piekę na średnim ogniu 1
> godzinę. Piekłem serniki, wg różnych przepisów, ale ten jest
> najsmaczniejszy, najtańszy i najmniej tuczący.
> Naprawdę polecam.
> Życzę smacznego sernika.
>
> --

Teraz wiem już wszystko i na pewno wypróbuję ten przepis, szczególnie wazne
dla mnie jest to, że nie jest taki bardzo kaloryczny.
Dzieki :)

> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

rumianek z lawenda
Lin i szczupak
Studenckie jedzenie (tanio i szybko)
Lody i rodzynki
jak piec mrozona pizze w mikrofali

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »