| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-04 07:29:14
Temat: Shoarma - jak to sie robi?Czy ktos z szanwonych grupowiczow wie jak sie robi cos pt. shoarma?
Jadlem cos takiego ostatnio i bylo b. OK.
Dzieki,
marcin
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-04 08:57:52
Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?m...@p...onet.pl wrote:
>
> Czy ktos z szanwonych grupowiczow wie jak sie robi cos pt. shoarma?
> Jadlem cos takiego ostatnio i bylo b. OK.
>
> Dzieki,
>
> marcin
poszukaj w archiwum. A jak nie wiesz jak: www.google.com, groups i
wstukujesz shoarma. Tam masz opisy w różnych językach. M.in. po polsku,
bo już tu przerabialiśmy.
(dodam, że proste to nie jest, bo potrzebujesz jakichś 20kg mięsa)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-04 08:59:54
Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?m...@p...onet.pl wrote:
>
> Czy ktos z szanwonych grupowiczow wie jak sie robi cos pt. shoarma?
> Jadlem cos takiego ostatnio i bylo b. OK.
aha, w Niemczech to zwą Döner Kebap a w Polsce i Grecji pita. W sumie to
samo, tylko trochę inaczej przyprawione.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-04 09:40:03
Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?
>aha, w Niemczech to zw? Döner Kebap a w Polsce i Grecji pita. W sumie to
>samo, tylko troch? inaczej przyprawione.
>
>Waldek
kebap przez pe??? u nas tez jest doner, ale kebab..ohyda
nieprzecietna...ne jadlam u nas i jesc na pewno nie bede, w innym
kraju, jak inaczej wyglada to bardzo chetnie
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-04 10:01:54
Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?<m...@p...onet.pl> wrote:
>Czy ktos z szanwonych grupowiczow wie jak sie robi cos pt. shoarma?
>Jadlem cos takiego ostatnio i bylo b. OK.
>
..potrzebujesz : buły - chlebka typu pita, mięsa w drobnych
kawałkach i sosu. Oto fragmenty naszych badań :
"MiX z grupy....
"Na jedna osobe 1 chleb pita garsc miesa czy 2-3 kulki falafel,
lisc salaty, Sos: pol szklanki posiekanego ogorka 2 zabki
czosnku 1 lyzka posiekanego koperku 1/2 lyzeczki cukru 1/2 szklanki
smietany lub jogurtu lub pol na pol 1/2 lyzeczki soli 10
kropel ostrego oleju Czosnek utrzec z sola i cukrem, dodac ostry
olej, jogurt, wymieszac z ogorkiem. Do chleba pita wlozyc plaster
salaty, mieso lub falafel, zalac sosem i jesc. ":M. Bassett
"pita to arabski rodzaj chleba , który w czasie krótkiego
pieczenia wypełnia się powietrzem dzięki czemu można go łatwo
faszerować. składniki: 0,5l wody podgrzanej do 27stopni C 720-780g
mąki pszennej (z innej nie próbowałam) - raczej dużo tych chleb
ków wyjdzie z takiej ilości mąki) 25g drożdży 2 łyżeczki soli
wykonanie 1. pokruszyć drożdże wrzucić do miski i zalać ciepłą
wodą. Mieszać do rozpus zczenia drożdży. 2. dodać sól 3. dodać
większą część mąki i mieszać aż ciasto będzie odchodzić od miski
(j eżeli będzie za rzadkie dodać mąki) 4. odstawić ciasto na
1godzinę w ciepłe miejsce, trzymać pod przykryciem 5. wyjąć
połowę ciasta z miski i ugniatać na blacie/stolnicy czy czymś podob
nym 6. z części ciasta wyrabiaj małe ogtągłe i płaskie placki
(bardzo płaskie) 7. nagrzej piekarnik do 275 stopni C 8. placki
ułuż na niczym nie wysmarowanej blasze i wstaw do nagrzanego
pieka rnika na 4-5 min. aż się zarumienią 9. wyjąć , poczekać aż
ostygną, przekroić kieszeń i napełnić farszem. Pity smakują
równie dobrze wypełnione słodkim czy pikantnym farszem." autor
Kreska z grupy vege
"No coz, najlepsze mieso to niewatpliwie baranina..Grillowana
oczywiscie. Z mnostwem tymianku... Mozna tez zamiast baraniny
uzyc wieprzowiny, ale to juz nie to samo. Z braku laku zamiast
grilowac mozna tez podsmazyc na patelni. Z dodatkow jakie dodaja
Grecy (sprawdzone dwa tygodnie temu :) to: frytki, pomidor,
cebula, ketchup i musztarda oraz salatka tzatziki." Stawros
"Sos ten nazywa sie tzatziki (chyba tak to sie pisze) oa
przepis na orginal to: 300ml jogurtu naturalnego 2 duze ogorki
salatkowe 6 zabkow czosnku 2 lyzki oliwy z oliwek lyzka octu winnego
sol i pieprz Ogorki obrac ze skorki i zetrzec na grobej tartce
wlozyc na sito i osolic (sporo) . po 30min dobrze odcisnac z
wody. Dodac do jogurtu razem z rozgniecionym czosnkiem olejem i
octem. Dobrze wymieszać dodac pieprz. Ja dodaje tez szczypte
oregano . Wstawic do lodowki min na 1godzine." M. Zaręba
"Ciasto : 15 g swiezych drozdzy 280 ml letniej wody 1 lyzka
oliwy 445 g maki 1 lyzeczka soli wyrobic z tego bardzo gladkie
ciasto, odstawic na ok. 90 min posmarowane z wierzchu olejem i
przykryte wilgotna sciereczka przebic, podzielic na ok, 12 czesci.
kazda z nich uformowac w kulke a nastepnie splaszczyc metoda
"podszczypywania" za obwod (podobno wazne zeby tak wlasnie to
robic), odstawic na 10 minut a nastepnie rozwalkowac na placki i
posypawszy delikatnie maka odstawic przykryte na ok. 30 min.
Piekarnik rozgrzac na pelna moc (tak podali - sadze, ze chodzi o
jakies 250 C), wkladac placki na blaszkach i piec przez 3-4
min, az bardzo napecznieje, placki nie maja sie rumienic, jezeli
tak sie dzieje, nalezy zmniejszyc temoperature Ja tego nie
probowalem, przepisalem z "Wielkiej Ksiegi Chleba". Jak wyprobujesz,
to daj znac jak wyszlo." Przemyslaw Koziarski...."
i AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-04 10:12:13
Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?Krysia Thompson wrote:
>
> >aha, w Niemczech to zw? Döner Kebap a w Polsce i Grecji pita. W sumie to
> >samo, tylko troch? inaczej przyprawione.
> >
> >Waldek
>
> kebap przez pe??? u nas tez jest doner, ale kebab..ohyda
> nieprzecietna...ne jadlam u nas i jesc na pewno nie bede, w innym
> kraju, jak inaczej wyglada to bardzo chetnie
u nas jest przez p, z turecka. Ohydne to może być, ale może być też
bardzo dobre. W Berlinie jest chyba parę tysięcy kebap(b)iarni, ale
jadam tylko w kilku.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-04 10:13:55
Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?>
> u nas jest przez p, z turecka. Ohydne to może być, ale może być też
...a u NAS (krakow) sa kebaBy....
--
anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-04 10:20:46
Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?> (dodam, że proste to nie jest, bo potrzebujesz jakichś 20kg mięsa)
> > Waldek
Co ty Waldek chlopaka straszysz? U nas u kazdego w domu shoarma jest na
porzadku dziennym i bierze sie miesa ile sie chce. Wystarczy miec tylko
przyprawy. Te 20 kg to jest przeciez kebab.
*******
m-gosia
*******
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-04 10:31:54
Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?> "Na jedna osobe 1 chleb pita garsc miesa czy 2-3 kulki falafel,
> lisc salaty, Sos: pol szklanki posiekanego ogorka 2 zabki
> czosnku 1 lyzka posiekanego koperku 1/2 lyzeczki cukru 1/2 szklanki
> smietany lub jogurtu lub pol na pol 1/2 lyzeczki soli 10
> kropel ostrego oleju Czosnek utrzec z sola i cukrem, dodac ostry
> olej, jogurt, wymieszac z ogorkiem. Do chleba pita wlozyc plaster
> salaty, mieso lub falafel, zalac sosem i jesc. ":M. Bassett
T o n i e j e s t s h o a r m a !!!!
******
m-gosia
******
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-04 11:44:18
Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?
>u nas jest przez p, z turecka. Ohydne to mo?e by?, ale mo?e by? te?
>bardzo dobre. W Berlinie jest chyba par? tysi?cy kebap(b)iarni, ale
>jadam tylko w kilku.
>
>Waldek
to co sie tu sprzedaje to mnie , zaslupowca, przy[rawia o gesia
skorke..ale do tego dojde (moze oni nie dodaja tego do kebaba...)
ci co tym handluja dostaja gotowe - na dragu jest jeden wiielki,
nabity w sobie klops...wyglada i pachnie jak jarmarczny hamburger
(+/- 10- 15% miesa...jakiego???) i jak to sie piescze obracajac
na tym dragu to co jakis czas przychodzi kuchta z taka
smietniczka i elektryczna golarka i goli w dol to cholerstwo...a
ja wpatruje sie i mam nieodmienne wrazenie, ze jeszcze ugoli a z
tego klopsa zacznie wystawac...palec...no mam taka widac
wyobraznie, ktora mnie sama doprowadza do gesiej skorki...daja to
w picie podgrzanej (dobra, dobra) i laduja na to straszna ilosc
czerwoje kapuchy surowej glownie (wystarczyloby dla jednej, moze
dwu koz na zime...), jakiegos smetnego pomidorka, salaty...
chyba przyjade do Berlina na kebaba/kebapa
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |