Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Shoarma - jak to sie robi?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Shoarma - jak to sie robi?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-04 11:44:52

Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> kropel ostrego oleju Czosnek utrzec z sola i cukrem, dodac ostry
>> olej, jogurt, wymieszac z ogorkiem. Do chleba pita wlozyc plaster
>> salaty, mieso lub falafel, zalac sosem i jesc. ":M. Bassett
>
>
>T o n i e j e s t s h o a r m a !!!!
>
>******
>m-gosia
>******
>

a co?
krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-04 12:21:20

Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

<m...@h...com> wrote:

>> "Na jedna osobe 1 chleb pita garsc miesa czy 2-3 kulki falafel,
>> lisc salaty, Sos: pol szklanki posiekanego ogorka 2 zabki
>> czosnku 1 lyzka posiekanego koperku 1/2 lyzeczki cukru 1/2 szklanki
>> smietany lub jogurtu lub pol na pol 1/2 lyzeczki soli 10
>> kropel ostrego oleju Czosnek utrzec z sola i cukrem, dodac ostry
>> olej, jogurt, wymieszac z ogorkiem. Do chleba pita wlozyc plaster
>> salaty, mieso lub falafel, zalac sosem i jesc. ":M. Bassett
>
>
>T o n i e j e s t s h o a r m a !!!!

Dobra jest tak. Jeżeli wejdziemy do Sfinksa np. w Łodzi to
podaja shoarmę np. tak : kawałki miesa zeskrobane z większej
całości, ryż albo frytki obok, surówka z białej kapusty i marchewki
obok i 3 sosy w dzbanuszkach (jeden z nich czosnkowy). Na to
wszystko kłądą wypieczoną świeżo bułkę typu pita. Jeżeli uznamy
kebaba za shoarmę typu polskiego to wszystko to tak samo tylko w
te bułkę powsadzane i bez ryżu...

AgaatW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-04 12:26:07

Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?
Od: d...@e...net.ae (Tomek W) szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:
>
> >> kropel ostrego oleju Czosnek utrzec z sola i cukrem, dodac ostry
> >> olej, jogurt, wymieszac z ogorkiem. Do chleba pita wlozyc plaster
> >> salaty, mieso lub falafel, zalac sosem i jesc. ":M. Basset

> >T o n i e j e s t s h o a r m a !!!!
> >m-gosia

> a co?
> krysia
> K.T. - starannie opakowana

Shawarma /tak tu w Emiratach pisza i nazywaja /to skrawki miesa kurzego
lub baraniego zlepionego razem w ogromniasty stozkowy slup
i potem opiekanego na obrotowym ruszcie /dlugo -caly wieczor/
i co sie troche przypiecze to scinanego jak to Krysia dramatycznie
opisala.
Te scinki pakowane sa do chlebka /pity/ nazwany przez nas "beret" wraz z
frytkami. ogorkiem kiszonym i sosem / +- jak wg Magdaleny B./
i to jest shawarma/ szalerma / . Zadnej kapusty !!!
Lepsze rozna dodaja jeszcze luzem pikle -marynowane oliwki,rzepe.ogorka
i cos tam.
W dobrym roznie jest to pysznnne !!!

Kebab to tu sa kielbaski z mielonego miesa -baraniego przewaznie.
Tez moga byc wpakowane do bereta ;-). Marne nawiasem mowiac.
Aby juz dokonczyc wyjasnienia to falafel to takie kulki jarzynowe
smazone
w goracym oleju
Taka jest emiracka nomenklatura kebabowa . Aha! shawarmy samemu zrobic
sie
praktycznie nie da. Do tego potrzebny jest ten ruszt gazowy rozen i
silniczek
obracajacy go. Zadne tam podsmazanie .To nie bedzie to.
Pozdrowienia
Tomek W
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-04 12:58:20

Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>
>a co?

Podsumuję nasze rozmyslania na temat Shoarmy ewentualnie
Kebabu. Otóż u Nas czyli w Polsce jeżeli chodzi o przepisy arabskie
zastępujemy różne rzeczy róznymi rzeczami. Szrgólnie w
lokalach.Zatem jeżeli Ktoś pyta jak w domu zrobić .....z np.
Marszałkowskiej to nasze odpowiedzi próbują trafić w to co Ktoś jadł.
Oczywiście, że idealną rzecza jest smakowanie autentycznych Pit,
Jagniecin itp. ale jak już narzekałam - My tutaj oszczędzamy i na
Nas oszczędzają (czytaj zarabiają). Dlatego może czasem dziwić
przepis a szczególnie Tych wszystkich którzy jadają w rdzennie
smakowych budach w dzielnicach arabskich...Tez bym zajadała
się autentyczną Shoarmą nafaszerowaną orientalnymi ( dla Nas
tutaj) aromatami i smakami. Przypominam także, że w Ameryce może
restaurator dodać sałaty liść, w Polsce sałatkę z białej kapusty
a w Zakopanem cebulę... Tak niestety jest. Wszystko czymś
da się zastąpić...

AgataW. ( tak pisze pod postem Krysi bo Ona wie jak to jest)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-04 13:49:11

Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi w Holandii .
Od: "Luiza Groeneveld" <l...@n...nl> szukaj wiadomości tego autora


<m...@p...onet.pl> schreef in bericht
news:6c6a.000003a9.3c0c7b4a@newsgate.onet.pl...
> Czy ktos z szanwonych grupowiczow wie jak sie robi cos pt. shoarma?
> Jadlem cos takiego ostatnio i bylo b. OK.
>
> Dzieki,
>
> marcin
>
Znalazlam przepis na shoarme,jaka my w Holandii jadamy.Teraz nie mam
niestety czasu,
zeby to podac (musze go jeszcze przetlumaczyc,bo to z holenderskiej strony,a
dziecko
ze szkoly jade odebrac),dlatego skrobne dopiero wieczorem.
Pozdrawiam-Luiza.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-04 13:50:13

Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>si? autentyczn? Shoarm? nafaszerowan? orientalnymi ( dla Nas
>tutaj) aromatami i smakami. Przypominam tak?e, ?e w Ameryce mo?e
>restaurator doda? sa?aty li??, w Polsce sa?atk? z bia?ej kapusty
>a w Zakopanem cebul?... Tak niestety jest. Wszystko czym?
>da si? zast?pi?...
>
>AgataW. ( tak pisze pod postem Krysi bo Ona wie jak to jest)


wiem?

aaaa, wiem, prawda. poza tym puryzm kulinarny moze zaistniec, tak
jak mowi Agata, w takich arabskich budkach, u prawdziwych Arabow,
w prawdziwej Arabii :)
m.in. chyba dlatego, ze rozne smaki, ich kombinacje oraz
proporcje przypraw sa milsze lub odrzucajace dla roznych
narodowosci, nie mwoiac juz o tym, JAKIE mieso np sie
je...wieprzowna jak wiadomo nie przejdzie w pewnych krajach,
wolowina moze byc swieta w innych, a w Polsce np kozina
niechetnie by sie sprzedawala, nawet w arabskich budkach...tu
raczej tez.
wiec sie robi dania "a la" i sprzedaje sie to, co sie sprzeda, bo
dla samej dekoracji to raczej nie kazdy ma pieniazki...
byz moze rozne potrawy ulegaja "wynarodowieniu" stopniowo,
zaleznie co porywa kogo

pewne potrawy sa nie do odtworzenia poza "domem" ale chyba
jestesmy na tyle kosmopolityczni, ze do przepisu chinskiego
dolozymy tymianek (tak jakby typowo Francja/Wlochy), troche
cuminu (nie boje sie WL) i wyjdzie nam cos fantastycznego, czemu
damy ...niewlasciwa nazwe...i bron Boze potem dawac to takiemu
Chinczykowi czy Wlochowi USILUJAC tlumaczyc CO to jest!!!

zdaje sie, ze wtloczylam za duzo skrotow myslowych tu, ale leit
motiff jest ten sam co Agaty

viva la difference! Liberation de la cuisine!!!!

Krysia (zwariowalam czy jak?)
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-04 18:20:32

Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi w Holandii .
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


>> Czy ktos z szanwonych grupowiczow wie jak sie robi cos pt. shoarma?
>> Jadlem cos takiego ostatnio i bylo b. OK.


> Znalazlam przepis na shoarme,jaka my w Holandii jadamy.Teraz nie mam
> niestety czasu,
> zeby to podac (musze go jeszcze przetlumaczyc,bo to z holenderskiej
> strony,a dziecko
> ze szkoly jade odebrac),dlatego skrobne dopiero wieczorem.

no to dawaj jak leci. Choć mi się zdaje, że jakieś pół roku temu już mi się
udało tłumaczyć dokładnie to samo. I nawet wiedziałem co to kruidnagelen ;-)

Skład tej przyprawy:
kolendra, kumin, papryka, curry, goździki i pieprz. Poza tym mięso w
plasterki pokrojone.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-04 18:47:08

Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?
Od: simon <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Tomek W zapodaje:

> Shawarma /tak tu w Emiratach pisza i nazywaja /to skrawki miesa kurzego
> lub baraniego zlepionego razem w ogromniasty stozkowy slup
> i potem opiekanego na obrotowym ruszcie /dlugo -caly wieczor/
> [...]
> Kebab to tu sa kielbaski z mielonego miesa -baraniego przewaznie.

Ścinki jadałem pod nazwą kebab lub gyros. Jeżeli ścinki to shoarma (czyt.
szoarma?) - to co to jest gyros?

simon

--
( szymon jankowski
( ==================<
( http://republika.pl/poezja_w_poezji
( 40 i 4 dowody na obecność poezji w pl.hum.poezja

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-04 19:09:50

Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


>> Shawarma /tak tu w Emiratach pisza i nazywaja /to skrawki miesa kurzego
>> lub baraniego zlepionego razem w ogromniasty stozkowy slup
>> i potem opiekanego na obrotowym ruszcie /dlugo -caly wieczor/
>> [...]
>> Kebab to tu sa kielbaski z mielonego miesa -baraniego przewaznie.
>
> Ścinki jadałem pod nazwą kebab lub gyros. Jeżeli ścinki to shoarma (czyt.
> szoarma?) - to co to jest gyros?

kebap == kebab == gyros == shoarma == shwarma == shawarma

z dokładnością do przypraw i rodzaju mięsa ;-))


Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-04 23:04:21

Temat: Re: Shoarma - jak to sie robi?
Od: "misiczka" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:hddp0u4qh4nnej89n6fnq1a2vckkfja348@4ax.com...
> ci co tym handluja dostaja gotowe - na dragu jest jeden wiielki,
> nabity w sobie klops...wyglada i pachnie jak jarmarczny hamburger
> (+/- 10- 15% miesa...jakiego???) i jak to sie piescze

A wiesz Krysiu, ze na Nowym Dworze we Wroclawiu jest knajpka turecka czy
jakas taka. Maja tak gyrosa, ale jakiego!
Ech. Jest prawie tak dobry, jak te lody z galerii ;-))))
I nie z zadnej ohydy, tylko z mieska kurczakowego, zrobionego ala baraninka.
Mniam, mniam. Do tego zólty ryz z curry i suróweczka oraz sosik z czosnkiem.
Mmmmmm, Uzaleznilam sie od tego gyrosa :-))))))

misiczka

PS. Zjadlas lody?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wszystkim Basieńkom!!!!!
Uwaga sympatycy Cafe!!!
wigilia po szwedzku (?)
salatka z gotowanego mięsa (prośba o przezpiy)
Odpowiadam hurtowo, bo z pracy nie moge

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »