From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Shoarma - jak to sie robi?
Date: Tue, 04 Dec 2001 13:50:13 +0000
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <i...@4...com>
References: <6...@n...onet.pl> <9ui6mj$4jt$1@news.tpi.pl>
<9ui8ou$m7k$1@news1.xs4all.nl>
<3...@4...com> <9uih1g$d38$1@news.tpi.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 43
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Binaries.net
X-Comments2: IMPORTANT: Binaries.net does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@B...net>
Organization: Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.binaries.net
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news-out.visi.com!hermes.visi.com!out
.nntp.be!propagator-SanJose!in.nntp.be!corp-goliath.newsgroups.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:85778
Ukryj nagłówki
>si? autentyczn? Shoarm? nafaszerowan? orientalnymi ( dla Nas
>tutaj) aromatami i smakami. Przypominam tak?e, ?e w Ameryce mo?e
>restaurator doda? sa?aty li??, w Polsce sa?atk? z bia?ej kapusty
>a w Zakopanem cebul?... Tak niestety jest. Wszystko czym?
>da si? zast?pi?...
>
>AgataW. ( tak pisze pod postem Krysi bo Ona wie jak to jest)
wiem?
aaaa, wiem, prawda. poza tym puryzm kulinarny moze zaistniec, tak
jak mowi Agata, w takich arabskich budkach, u prawdziwych Arabow,
w prawdziwej Arabii :)
m.in. chyba dlatego, ze rozne smaki, ich kombinacje oraz
proporcje przypraw sa milsze lub odrzucajace dla roznych
narodowosci, nie mwoiac juz o tym, JAKIE mieso np sie
je...wieprzowna jak wiadomo nie przejdzie w pewnych krajach,
wolowina moze byc swieta w innych, a w Polsce np kozina
niechetnie by sie sprzedawala, nawet w arabskich budkach...tu
raczej tez.
wiec sie robi dania "a la" i sprzedaje sie to, co sie sprzeda, bo
dla samej dekoracji to raczej nie kazdy ma pieniazki...
byz moze rozne potrawy ulegaja "wynarodowieniu" stopniowo,
zaleznie co porywa kogo
pewne potrawy sa nie do odtworzenia poza "domem" ale chyba
jestesmy na tyle kosmopolityczni, ze do przepisu chinskiego
dolozymy tymianek (tak jakby typowo Francja/Wlochy), troche
cuminu (nie boje sie WL) i wyjdzie nam cos fantastycznego, czemu
damy ...niewlasciwa nazwe...i bron Boze potem dawac to takiemu
Chinczykowi czy Wlochowi USILUJAC tlumaczyc CO to jest!!!
zdaje sie, ze wtloczylam za duzo skrotow myslowych tu, ale leit
motiff jest ten sam co Agaty
viva la difference! Liberation de la cuisine!!!!
Krysia (zwariowalam czy jak?)
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|