« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-03-12 07:50:37
Temat: Skrobia ziemniaczanaCzy "skrobia ziemniaczana" jest tym samym co "mąka ziemniaczana"?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-03-12 08:08:23
Temat: Re: Skrobia ziemniaczanajureq napisał(a):
> Czy "skrobia ziemniaczana" jest tym samym co "mąka ziemniaczana"?
W sumie tak.
Marzena
--
Robótki Marzeny
http://fanturia.googlepages.com/home
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-03-12 08:29:51
Temat: Re: Skrobia ziemniaczana
"jureq" <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> wrote in message
news:et30od$m49$1@opal.futuro.pl...
> Czy "skrobia ziemniaczana" jest tym samym co "mąka ziemniaczana"?
Dokładnie, ale w tym samym celu można używać skrobii (krochmalu) ryżowego
czy kukurydzianego - np. jako zagęstniki do potraw "chińskich"...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-03-12 11:19:34
Temat: Re: Skrobia ziemniaczanaWitam
Mąka ziemniaczana (skrobia ziemniaczana) - proszek o barwie czysto białej i
krystalicznie lśniącym połysku, bez śladów obcych zapachów i posmaków.
Otrzymywana jest przez mechaniczne oddzielenie ziarenek skrobi od
pozostałych części składowych ziemniaka, a następnie wypłukanie,
oczyszczenie, wysuszenie i odsianie. Zastosowania mąki ziemniaczanej w
przemyśle spożywczym jako zagęstnik zup, sosów itp., do produkcji kisieli,
do wypieku ciast
Pozdrawiam
Mika
www.kulinarny.net
Użytkownik "jureq" <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> napisał w wiadomości
news:et30od$m49$1@opal.futuro.pl...
> Czy "skrobia ziemniaczana" jest tym samym co "mąka ziemniaczana"?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-03-13 10:51:02
Temat: Re: Skrobia ziemniaczana"jureq" <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl> wrote in message
news:et30od$m49$1@opal.futuro.pl...
> Czy "skrobia ziemniaczana" jest tym samym co "mąka ziemniaczana"?
Istnieje pewna subtelna różnica, bo mąka ziemniaczana to suchy, biały
proszek, a skrobia ziemniaczana może być dodatkiem do czegokolwiek, również
w postaci przetworzonej, np. w kisielu.
Można powiedzieć, że mąka ziemniaczana składa się w stu procentach ze
skrobii ziemniaczanej.
T. D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-03-13 13:30:46
Temat: Re: Skrobia ziemniaczanaDnia 13-03-2007 o 11:51:02 Tomasz Dryjanski <i...@o...pl>
napisał(a):
> Istnieje pewna subtelna różnica, bo mąka ziemniaczana to suchy, biały
> proszek, a skrobia ziemniaczana może być dodatkiem do czegokolwiek,
> również w postaci przetworzonej, np. w kisielu.
> Można powiedzieć, że mąka ziemniaczana składa się w stu procentach ze
> skrobii ziemniaczanej.
Przynajmniej w założeniu (zawarość mąki w mące)...
A swoją drogą czy w kisieli (a lepiej: w krochmalu) to nadal skrobia,
czy już nie? Wiem, że "kulki" skrobi zaczynają się rozplątywać (?),
ale czy to nadaje kleistość a potem sztywność kisielowi/krochmalowi?
Antek
PS: Tomku, spotykam Cię na podobnych (do moich zainteresowań) grupach :)
Może by kiedyś wiosną ponownie się spotkać przy browarkach?
Swoją droga, czy zwróciłeś uwagę, że w 4D płaszczyzny mogą
przecinać się w *jednym* punkcie?
A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |