« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-11 17:02:44
Temat: SkrzydelkaJak spam to spam ;-).
Kupilam dzis kilogram skrzydelek - maja byc jutro na obiad.
Na razie natarlam je tylko odrobina oliwy i przyprawa do kurczaka. I
teraz nie wiem, mysle ze przyprawa sama w sobie wystarczy ale dylemat na
temat obrobki cieplnej mam. Nie wiem czy piec je w piekarniku na blasze,
czy tez na patelni, czy moze obtoczyc w bulce, czy tez w ciescie, czy
wreszcie zejsc na niziny i sprobowac zrobic takie jak z kfc ;-) chociaz
wydaje mi sie ze to powinna byc inna marynata.
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-11 17:32:07
Temat: Re: SkrzydelkaOn Sat, 11 Jan 2003 18:02:44 +0100, "walkie!"
<w...@w...net.pl> wrote:
>Jak spam to spam ;-).
>Kupilam dzis kilogram skrzydelek - maja byc jutro na obiad.
>Na razie natarlam je tylko odrobina oliwy i przyprawa do kurczaka. I
>teraz nie wiem, mysle ze przyprawa sama w sobie wystarczy ale dylemat na
>temat obrobki cieplnej mam. Nie wiem czy piec je w piekarniku na blasze,
>czy tez na patelni, czy moze obtoczyc w bulce, czy tez w ciescie, czy
>wreszcie zejsc na niziny i sprobowac zrobic takie jak z kfc ;-) chociaz
>wydaje mi sie ze to powinna byc inna marynata.
fiuuu, juz myslalam, z eprowokujesz ;)))
tu zalaczam przpeis z grupy patchworkowej ;))
Marinaded Chicken Wings
1 cup water
1 cup soy sauce or 3/4 cup Kikkoman soy sauce
1 cup sugar
1/2 cup salad oil
1 cup pineapple juice
1 tsp garlic powder
1 tsp ground ginger
Mix the above ingredients together in a large pot.
Toss chicken wings into the marinade, boil for 10 minutes. Cool
and chill
for 12 hours. Bake at 350° on a cookie sheet with whatever
marinade sticks
to the wings, for one hour. Serve warm or at room temperature. I
cant give
you an exact amount of wings to prepare. Lets just call it a wack
of them, a
couple of pounds...
mam tlumaczyc?
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-11 17:59:16
Temat: Re: Skrzydelka
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:avpik8$k9a$1@news.tpi.pl...
> Jak spam to spam ;-).
> Kupilam dzis kilogram skrzydelek - maja byc jutro na obiad
> / walkie-talkie!
fiu,fiu,fiu
oj, walkie dzisiaj masz zdecydowanie swoj dzien, ale cie wzielo kulinarnie
:))))
zerknij na watek 'Kurczak w miodzie" kilka oczek nizej i tam fajny przepis
na skrzydelka aniared zapodala
-----------------------------
tu Magdy Bassett (Magda gdzie jestes????)
4-6 udek
2 kwasne jablka
so, pieprz i majeranek
oliwa do smazenia
W glebokiej patelni obsmazyc udka ze wszystkich stron na oliwie. Posypac
sola, pieprzem i lyzeczka majeranku, dodac obrane i pokrojone na kawalki
jablka i zakac szklanka wody. Przykryc i dusic przez 15 minut.
Podac z ryzem lub ziemniakami, lub z ciekawa salata i chlebem czosnkowym.
Pieczywo czosnkowe
Bulke paryska albo maly chleb przeciac wzdluz.
Zabek czosnku zmiazdzyc i zmieszac z lyzka masla. Posmarowac tym bulke,
zlozyc i zawinac w folie aluminiowa. Piec w goracym piecu 15 minut.
---------------------------------
Składniki:
podudzia lub skrzydełka
4 ząbki czosnku
przyprawy: papryka ostra lub słodka ( zależy jak kto lubi), imbir, tymianek,
majeranek, warzywko, sól cebulowa
miód płynny
Wykonanie:
Skrzydełka, podudzia wrzucić do gotującego się wywaru z przyprawami (
czosnek wyciśnięty), gotować pół godziny bez przykrycia. Wyłożyć na blaszkę,
posypaź papryką, polać miodem i piec w piekarniku.Czas pieczenia-okolo
godziny, aż się zarumieniąmiód przed polaniem najlepiej podgrzać
Edyta
--------------------------------------------
Ja bym podal skrzydelka po kanadyjsku. Pychaaaa.
gotujesz rosol z 2 kg skrzydelek i korpusu kurczaczego.
skrzydelka na nierozpadajaco: wyciagasz je, kroisz na trzy czesci,
panierujesz i smazysz kazda czesc nastepnie wkladasz na ciasno do
brytfanny.sos robisz w nast sposob: 1500-1800 ml wody, 2 puszki koncentratu
pomidorowego, glowka posiekanego na drobno czosnku, lyzeczka do herbaty lub
nieci mniej(wg. uznania) chili, sol i pieprz do smaku. Mieszasz to wszystko,
wlewasz do patelni po smazeniu skrzydelek, doprowadzasz do wrzenia i
zalewasz skrzydelka w brytfannie. Najlepiej zrobic to w przeddzien wizyty
gosci, bo nasiakaja tym sosem idealnie i jedzac wkladasz do ust cale, a
wyciagasz same kostki.
Smacznego
Marek
--------------------------------------------
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-11 23:46:31
Temat: Re: SkrzydelkaKrysia Thompson wrote:
> On Sat, 11 Jan 2003 18:02:44 +0100, "walkie!"
> <w...@w...net.pl> wrote:
>
>
>>Jak spam to spam ;-).
>>Kupilam dzis kilogram skrzydelek - maja byc jutro na obiad.
>>Na razie natarlam je tylko odrobina oliwy i przyprawa do kurczaka. I
>>teraz nie wiem, mysle ze przyprawa sama w sobie wystarczy ale dylemat na
>>temat obrobki cieplnej mam. Nie wiem czy piec je w piekarniku na blasze,
>>czy tez na patelni, czy moze obtoczyc w bulce, czy tez w ciescie, czy
>>wreszcie zejsc na niziny i sprobowac zrobic takie jak z kfc ;-) chociaz
>>wydaje mi sie ze to powinna byc inna marynata.
>
>
>
> fiuuu, juz myslalam, z eprowokujesz ;)))
>
> tu zalaczam przpeis z grupy patchworkowej ;))
>
>
> Marinaded Chicken Wings
>
> 1 cup water
> 1 cup soy sauce or 3/4 cup Kikkoman soy sauce
> 1 cup sugar
> 1/2 cup salad oil
> 1 cup pineapple juice
> 1 tsp garlic powder
> 1 tsp ground ginger
>
> Mix the above ingredients together in a large pot.
> Toss chicken wings into the marinade, boil for 10 minutes. Cool
> and chill
> for 12 hours. Bake at 350° on a cookie sheet with whatever
> marinade sticks
> to the wings, for one hour. Serve warm or at room temperature. I
> cant give
> you an exact amount of wings to prepare. Lets just call it a wack
> of them, a
> couple of pounds...
>
> mam tlumaczyc?
>
> Trys
> K.T. - starannie opakowana
>
pomoc jedynie.350 Celsjuszy? jak ja taki wrzatek wyjme z piekarnika????
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet za;b bywa wstawiony! \
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-11 23:49:13
Temat: Re: SkrzydelkaJola L-L wrote:
>
> fiu,fiu,fiu
> oj, walkie dzisiaj masz zdecydowanie swoj dzien, ale cie wzielo kulinarnie
> :))))
az nie wiem co mi sie stalo ;-)
> zerknij na watek 'Kurczak w miodzie" kilka oczek nizej i tam fajny przepis
> na skrzydelka aniared zapodala
oj nie pomyslalam rzeczywiscie watek byl niedawno bardzo
> Smacznego
-------------------------
> Jola L-L
>
>
Ty to masz skrzynke przepisow
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-12 00:31:46
Temat: Re: Skrzydelka
>> mam tlumaczyc?
>>
>> Trys
>> K.T. - starannie opakowana
>>
>pomoc jedynie.350 Celsjuszy? jak ja taki wrzatek wyjme z piekarnika????
no cos Ty? Hute masz podreczna czy jak? przepaliloby Ci
rekawice!!
350 to chyba jakies 140-150
(ajkby kto niewatjemniczony czytal li tylko moja odpiwedz to by
se pomyslal...)
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-12 11:56:27
Temat: Re: SkrzydelkaKrysia Thompson wrote:
> no cos Ty? Hute masz podreczna czy jak? przepaliloby Ci
> rekawice!!
> 350 to chyba jakies 140-150
> (ajkby kto niewatjemniczony czytal li tylko moja odpiwedz to by
> se pomyslal...)
>
> Trys
> K.T. - starannie opakowana
>
hehehehe teraz sie wczytalam, w nocy wyczytaam 350 celsjuszy i piec
okolo godziny - hehehe potem tylko kurz bym starla ;-)
musze sie zaczac wysypiac, stanowczo!!!
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet za;b bywa wstawiony! \
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-13 08:10:39
Temat: Re: Skrzydelka> Ja bym podal skrzydelka po kanadyjsku. Pychaaaa.
/.../
> Jola L-L
>
>
Jolu, robilas te po kanadyjsku? Przepis brzmi ciekawie, akurat by mi sie
przydal na nadchodzacy weekend z tabunem gosci. Zwlaszcza, ze mozna go dzien
wczesniej przygotowac.
Jezeli juz robilas, to bede wdzieczna za opinie.
Pozdrawiam,
AniaR
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-13 08:21:18
Temat: Re: Skrzydelkaa...@p...onet.pl wrote:
> Jolu, robilas te po kanadyjsku? Przepis brzmi ciekawie, akurat by mi sie
> przydal na nadchodzacy weekend z tabunem gosci. Zwlaszcza, ze mozna go dzien
> wczesniej przygotowac.
> Jezeli juz robilas, to bede wdzieczna za opinie.
>
> Pozdrawiam,
> AniaR
>
chodzi ci o te z pomidorami???
robilam w ten weekend, sa smaczne, ale jak dla mnie za bardzo
ciapciowate. Bardziej zrobilabym tak ze obsmazyc te wszystkie czastki
skrzydelek a sos pomidorowy zrobic w formie dipa. bo do jedzenia
paluchmi sie nie nadaje bo sie uciaprasz po pachy.
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-13 09:01:16
Temat: Re: Skrzydelka
Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:35fb.0000003b.3e22747e@newsgate.onet.pl...
> Jolu, robilas te po kanadyjsku? Przepis brzmi ciekawie, akurat by mi sie
> przydal na nadchodzacy weekend z tabunem gosci. Zwlaszcza, ze mozna go
dzien
> wczesniej przygotowac.
> Jezeli juz robilas, to bede wdzieczna za opinie.
> AniaR
nie robilam, ale mam na nie ochote, wiec Ci nie podpowiem. Tez mi sie ten
przepis w czytaniu podoba
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |