« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-01 11:34:03
Temat: ŚliwowicaCześć !
Mam poważny problem . Potrzebuję przepisu na śliwowice .
Śliwki mam w balonie z cukrem .
Sprawa jest o tyle pilna że puściły już sok , a ja nie wiem co dalej robić .
Szukałem wszędzie przepisu i nic .
Jeżeli ktoś mógłby mnie poratować to byłbym wdzięczny .
Samarara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-01 13:30:23
Temat: Re: ŚliwowicaHej!
Najpierw wino, potem przepędzona daje śliwowicę.
Namaste!
EuGeniusz Dębski
Użytkownik "samarara" <l...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9p9ms2$pjj$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
> Cześć !
> Mam poważny problem . Potrzebuję przepisu na śliwowice .
> Śliwki mam w balonie z cukrem .
> Sprawa jest o tyle pilna że puściły już sok , a ja nie wiem co dalej robić
.
> Szukałem wszędzie przepisu i nic .
> Jeżeli ktoś mógłby mnie poratować to byłbym wdzięczny .
>
> Samarara
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-05 15:13:05
Temat: Re: Śliwowica
Użytkownik "samarara" <l...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9p9ms2$pjj$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
> Cześć !
> Mam poważny problem . Potrzebuję przepisu na śliwowice .
> Śliwki mam w balonie z cukrem .
> Sprawa jest o tyle pilna że puściły już sok , a ja nie wiem co
dalej robić .
> Szukałem wszędzie przepisu i nic .
> Jeżeli ktoś mógłby mnie poratować to byłbym wdzięczny .
>
> Samarara
>
>
>1. Załóż rurkę fermentacyjną i poczekaj aż się uspokoi
fermentacja.
2. wyciśnij sfermentowany zacier i przedestyluj
3. poszukaj w archiwum . było ok 10-12 dni temu
pozdr.Alex
ps jak nie znajdziesz pisz na priva prześlę
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-07 22:50:33
Temat: Re: Śliwowica
> >1. Załóż rurkę fermentacyjną i poczekaj aż się uspokoi
> fermentacja.
> 2. wyciśnij sfermentowany zacier i przedestyluj
> 3. poszukaj w archiwum . było ok 10-12 dni temu
Prawdziwy przepis na sliwowice wyglada tak:
Sliwy nalezy kisic wraz z pestkami ale poddajac fermentacji tlenowej. Tzn.
nie zaklada sie rurki fermentacyjnej ale kisis sie np. w beczce bez dodatku
cukru. Wazne jest to aby muszki owocowki obsiadaly caly ten "zacier" w
trakcie kiszenia. W poczatkowym okresie wydziela sie duzo piany i proces
kiszenia jest burzliwy ale jak sie to wszystko uspokoi to calosc nalezy
poddac fermentacji.
Ale uwaga!!! Nic nie wyciskamy. Fermentacji poddajemy calosc. Dlatego
urzadzenia fermentacyjne w ktorym znajduje sie zacier sa wyposazone w
mieszadla. Kazdy z gospodarzy ma to rozwiazane w inny sposob. Chodzi o to
aby w trakcie gotowania tego zacieru nic sie nie przypalilo. Wyciskanie
powoduje to ze mamy straty.
No to tyle. Mieszkam niedaleko Łącka to wiem no nie:)))))
--
<<<<<<<Pozdrawiam waldi >>>>>>>
http://www.wwierdak.rtk.net.pl/index.htm
/strona w przygotowaniu/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-09 14:33:48
Temat: Re: Śliwowica troche nie takaczesc
do sliwowicy to musisz miec aparature ale ja polecam inne sliwki
pilem a wlasciwie jadlem takie 2 tyg temu we francji
robia je tak:
sliwki z pierwszego suszenia (sa jeszcze miekie, troche poduszone, gorace)
wkladasz do sloika i
zalewasz sliwowica lub tez dobre sliwowica + armaniak + cukier+ wino czerwone
zamykasz odstawiasz
czekasz
czestujesz po kawie : sliwka do filizanki na resztke kawy + sok ze sloika
zbierasz podziekowania
czestujesz nastepna
itd
itd
az do konca sloika
gwarantuje ze nie mozna sie oprzec ale sa tez klopoty ze wstawaniem po takiej
degustacji
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-27 12:40:19
Temat: Re: ŚliwowicaJest jeszcze jeden patent -
słoik ze spirytusem - owocki WIESZA SIE NAD JEGO POWIERZCHNIA - ne
powinny dotykac plynu. Spitr jako silnie higroskopijny wyciaga co
trzeba - po 2-3 tygodnbiach owoce wysychaja - miesznaka nabiea
pieknego zabarwienia i smaku - mozna rowniez z lemonką, cytryna,
mandarynką...
Wbiocie goździkaw owoc tez dobrze robi
pozdrawiam
On Mon, 1 Oct 2001 13:34:03 +0200, "samarara" <l...@w...pl> wrote:
>Cześć !
>Mam poważny problem . Potrzebuję przepisu na śliwowice .
>Śliwki mam w balonie z cukrem .
>Sprawa jest o tyle pilna że puściły już sok , a ja nie wiem co dalej robić .
>Szukałem wszędzie przepisu i nic .
>Jeżeli ktoś mógłby mnie poratować to byłbym wdzięczny .
>
>Samarara
>
>
Piotr "Quduaty" Kadlcik
"All good things to those who wait" - dr Hannibal Lecter
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-28 00:36:23
Temat: Re: Śliwowica
Użytkownik "Piotr Kadlcik" <p...@j...org.pl> napisał w wiadomości
news:epkp7us3d2990htahh4h7c2isdse8d8a4g@4ax.com...
> Jest jeszcze jeden patent -
> słoik ze spirytusem - owocki WIESZA SIE NAD JEGO POWIERZCHNIA - ne
> powinny dotykac plynu. Spitr jako silnie higroskopijny wyciaga co
> trzeba - po 2-3 tygodnbiach owoce wysychaja - miesznaka nabiea
> pieknego zabarwienia i smaku - mozna rowniez z lemonką, cytryna,
> mandarynką...
mmmmmmm PERWERSJA!!!!!!
:)
Mirek
> Wbiocie goździkaw owoc tez dobrze robi
> pozdrawiam
> On Mon, 1 Oct 2001 13:34:03 +0200, "samarara" <l...@w...pl> wrote:
>
> >Cześć !
> >Mam poważny problem . Potrzebuję przepisu na śliwowice .
> >Śliwki mam w balonie z cukrem .
> >Sprawa jest o tyle pilna że puściły już sok , a ja nie wiem co dalej
robić .
> >Szukałem wszędzie przepisu i nic .
> >Jeżeli ktoś mógłby mnie poratować to byłbym wdzięczny .
> >
> >Samarara
> >
> >
>
> Piotr "Quduaty" Kadlcik
> "All good things to those who wait" - dr Hannibal Lecter
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |