« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-15 07:35:32
Temat: Re: Smakolyki kuchni greckiejOn Mon, 15 Apr 2002 09:38:12 +0200, "Iwonka" <b...@i...pl>
wrote:
>kochani.
>Wybieramy sie z rodzinka na Krete. Nie ukrywam,
>ze ichniejsze nazwy moga mi nic nie mowic.
>Dlatego bardzo prosze o pomoc. Co jest ciekawego
>i dobrego w kuchni greckiej i ew. jak to sie po
>ichniejszemu nazywa. Chodzi o jedzonko jak i napoje.
>Dziekuje i pozdrawiam
>Iwonka
>
>
>
nigdy nie bylam, ale scisle mi siekojarzy suflaki - to chyba
golabki w lisciach winogorn
avgolemono - zupa cytrynowa (najbardziej znienawidzone pozywienie
z mojego dzieicnstwa, obok bawarki)
ritzina - ahem
wspominane tu niedawno -baklava - przeslodki deser
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-15 07:38:12
Temat: Smakolyki kuchni greckiejkochani.
Wybieramy sie z rodzinka na Krete. Nie ukrywam,
ze ichniejsze nazwy moga mi nic nie mowic.
Dlatego bardzo prosze o pomoc. Co jest ciekawego
i dobrego w kuchni greckiej i ew. jak to sie po
ichniejszemu nazywa. Chodzi o jedzonko jak i napoje.
Dziekuje i pozdrawiam
Iwonka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-15 07:47:02
Temat: Re: Smakolyki kuchni greckiejUżytkownik Iwonka <b...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisała:
> Wybieramy sie z rodzinka na Krete. Nie ukrywam,
> ze ichniejsze nazwy moga mi nic nie mowic.
A moze chcesz sobie poczytac jak Joanna Duszczynska wspomina
swoj wakacyjny pobyt na Krecie? Polecam Ci jej kulinarna strone:
http://jduszczynska.republika.pl/
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-15 07:54:29
Temat: Re: Smakolyki kuchni greckiej
>> nigdy nie bylam, ale scisle mi siekojarzy suflaki - to chyba
>> golabki w lisciach winogorn
>
>souvlaki - bo ja z taka pisownia sie spotkalam to po prosty szaszlyki, a co
>tam jest nabite to juz inna sprawa.
>
>I zapraszam do mojego subiektywnego przewodnika po Krecie - jeszcze nie
>skonczony, bo mi natchnienie odeszlo, ale jest.
>http://jduszczynska.republika.pl/kreta/index.html
to jak sie nazywaja te golabki, ktore nota bene tez sie slizgaja
w oliwie dlatego nie roztaczam nad nimi spiewow i poematow, bo
wole polskie
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-15 07:55:09
Temat: Re: Smakolyki kuchni greckiej
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:dj0lbuopu922050v83dp6mmlpm7glcuqg6@4ax.com...
> On Mon, 15 Apr 2002 09:38:12 +0200, "Iwonka" <b...@i...pl>
> wrote:
>
> >kochani.
> >Wybieramy sie z rodzinka na Krete. Nie ukrywam,
> >ze ichniejsze nazwy moga mi nic nie mowic.
> >Dlatego bardzo prosze o pomoc. Co jest ciekawego
> >i dobrego w kuchni greckiej i ew. jak to sie po
> >ichniejszemu nazywa. Chodzi o jedzonko jak i napoje.
> >Dziekuje i pozdrawiam
> >Iwonka
> >
> >
> >
> nigdy nie bylam, ale scisle mi siekojarzy suflaki - to chyba
> golabki w lisciach winogorn
souvlaki - bo ja z taka pisownia sie spotkalam to po prosty szaszlyki, a co
tam jest nabite to juz inna sprawa.
> avgolemono - zupa cytrynowa (najbardziej znienawidzone pozywienie
> z mojego dzieicnstwa, obok bawarki)
> ritzina - ahem
> wspominane tu niedawno -baklava - przeslodki deser
greak salad - to wiadomo...
tzatziki - taki jogurt z ogórkiem i czosnkiem - czasem jako przystawka, a
czasem jako sos do miesa.
mussaka - zapiekanka z baklazanów pomidorów i ziemniaków.
gyros... jak dla turystów to wieprzowe skrawki miesa...
raki - to po prostu bimber - czestuja tym wszedzie - na dzien dobry w
restauracji, w sklepie - a jak sie nie napijesz to jest to obrazliwe dla
gospodarza... ;-)
I jeszcze koszmarne ilosci wynalazków z ryb i owoców morza i mies róznie
przyprawionych.
Menu w restauracji jest ze zdjeciami - pokazujesz palcem na zdjecie i
wystarczy. (No chyba, ze uda Ci sie wyjechac poza kurorty dla turystów - ale
wtedy trzeba uwazac z jedzeniem, bo jest o wiele tlusciejsze niz to dla
turystów - ponad polowe potrawy stanowi oliwa z oliwek - niezaleznie od
tego, co to za potrawa)
I zapraszam do mojego subiektywnego przewodnika po Krecie - jeszcze nie
skonczony, bo mi natchnienie odeszlo, ale jest.
http://jduszczynska.republika.pl/kreta/index.html
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-15 07:55:36
Temat: Re: Smakolyki kuchni greckiej
----- Original Message -----
From: "Krysia Thompson"
nigdy nie bylam, ale scisle mi siekojarzy suflaki - to chyba
> golabki w lisciach winogorn
> Krysia
Suvlaki to takie szaszlyki. Z baranina chyba. Golabki w lisciach winogron
(PYCHA!!!!) - to dolmades.
Oczywiscie obowiazkowo musaka - baklazany z mieskiem mielonym i zapieczone.
Tzatzyki - ogórki w jogurcie i z czosnkiem.
Oraz nadziewane miesem i ryzem pieczone pomidory - na Rodos to sie nazywalo
Russian Eggs.
Za to nie polecam kalmarów ;-)))
Pozdr,
AP
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-15 08:03:46
Temat: Re: Smakolyki kuchni greckiej
Uzytkownik "Anna Pawlowska-Pojawa" <a...@p...com.pl> napisal w wiadomosci
news:013a01c1e452$da351e50$8d000a80@PAPNET1621...
> Za to nie polecam kalmarów ;-)))
Kalmary mniam, ale musza byc dobrze zrobione - tuz przed spozyciem.
W restauracji tak, a np. w hotelu ze szwedzkim stolem na obiadokolacje nie -
jak sie je dlugo podgrzewa - trzyma w goracym to robia gumowate.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-15 08:07:48
Temat: Re: Smakolyki kuchni greckiej
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:vm1lbuku268n1sp7jfrt3v1uos5veue573@4ax.com...
> to jak sie nazywaja te golabki, ktore nota bene tez sie slizgaja
> w oliwie dlatego nie roztaczam nad nimi spiewow i poematow, bo
> wole polskie
dolmadakia yalantzi - vine leaves stuffed with rice
Zmusilas mnie do zajrzenia do "300 traditional recipes greek cookery" :-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-15 09:37:16
Temat: Re: Smakolyki kuchni greckiejFrom: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
> to jak sie nazywaja te golabki, ktore nota bene tez sie slizgaja
> w oliwie dlatego nie roztaczam nad nimi spiewow i poematow, bo
> wole polskie
Bo Ty to sie nie znasz. Podawalam juz przepis na dolmadakie, pyszna rzecz
(choc polskie golabki tez pyszne), wcale tam nie jest tak olejowo....
Twoj Kot
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-15 09:51:08
Temat: Re: Smakolyki kuchni greckiejOn Mon, 15 Apr 2002 10:07:48 +0200, "Joanna Duszczynska"
<j...@p...onet.pl> wrote:
>
>Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
>wiadomosci news:vm1lbuku268n1sp7jfrt3v1uos5veue573@4ax.com...
>> to jak sie nazywaja te golabki, ktore nota bene tez sie slizgaja
>> w oliwie dlatego nie roztaczam nad nimi spiewow i poematow, bo
>> wole polskie
>
> dolmadakia yalantzi - vine leaves stuffed with rice
>Zmusilas mnie do zajrzenia do "300 traditional recipes greek cookery" :-)
a rzeczywiscie - nie ma tego zlego,
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |