« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2003-06-16 18:01:10
Temat: Re: Smazenie na oleju czy smalcu?
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:bckprm$qka$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "slawek" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:bcko5t$mpc$1@inews.gazeta.pl...
>
> > > > Zauważ także że połowa tłuszczów w smalcu jest nasycona a w oliwie
> tylko
> > > 20%
> > >
> > > A co to ma do rzeczy w przypadku problemu smazenia i wolnych rodnikow?
> > >
> > >
> > im więcej tłuszczy nasyconych tym mniej jednonienasyconych i
> > wielonienasyconych ;)))
>
> Nie, im wiecej tluszczow jednonienasyconych, tym mniej nasyconych i
> wielonienasyconych. Oliwa znow gora.
>
>
Ha zależy o co komu chodzi ;)) , a tak swoją drogą to to podwójne wiązanie w
tłuszczach jednonienasyconych też może ulegać rozerwaniu i reakcją
utleniania przecież ;)))
Slawek
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2003-06-16 19:43:41
Temat: Re: Smazenie na oleju czy smalcu?Użytkownik "slawek" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bcl0fc$dpi$1@inews.gazeta.pl...
> Ha zależy o co komu chodzi ;)) , a tak swoją drogą to to podwójne wiązanie
w
> tłuszczach jednonienasyconych też może ulegać rozerwaniu i reakcją
> utleniania przecież ;)))
Moze wedlug biochemii Kwasniewskiego. "Biochemia Harpera" opisuje jedynie
peroksydacje kwasow wielonienasyconych. Z drugiej strony chodza sluchy o
tym, ze nawet kwasy nasycone moga byc zrodlem wolnych rodnikow.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2003-06-16 20:24:03
Temat: Re: Smazenie na oleju czy smalcu?
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:bcl6nf$ts$1@inews.gazeta.pl...
> Moze wedlug biochemii Kwasniewskiego. "Biochemia Harpera" opisuje jedynie
> peroksydacje kwasow wielonienasyconych. Z drugiej strony chodza sluchy o
> tym, ze nawet kwasy nasycone moga byc zrodlem wolnych rodnikow.
>
>
no tak w encyklopedii onetu chyba ;))) zdaje się że pisano o wytłumaczenie
tego fenomenu ale jak się to zakończyło to niewiem ;))
Slawek
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2003-06-17 07:47:08
Temat: Re: Smazenie na oleju czy smalcu?
Użytkownik "slawek" <s...@g...pl> napisał
> no tak w encyklopedii onetu chyba ;))) zdaje się że pisano o wytłumaczenie
> tego fenomenu ale jak się to zakończyło to niewiem ;))
No tak, rozgadaliscie sie miedzy soba a jaka jest odpowiedz na moje pytanie.
Czy smazyc mieso (jesli juz sie go smazy) zdrowiej jest na oleju
slonecznikowym czy na smalcu.
Chodzi mi w tej chwli o porownanie zdrowotniosci smazenia na tych dwoch
konkretnych tluszczach.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2003-06-17 07:55:17
Temat: Re: Smazenie na oleju czy smalcu?Użytkownik "Tomasz" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bcmh1s$akq$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "slawek" <s...@g...pl> napisał
> > no tak w encyklopedii onetu chyba ;))) zdaje się że pisano o
wytłumaczenie
> > tego fenomenu ale jak się to zakończyło to niewiem ;))
>
> No tak, rozgadaliscie sie miedzy soba a jaka jest odpowiedz na moje
pytanie.
> Czy smazyc mieso (jesli juz sie go smazy) zdrowiej jest na oleju
> slonecznikowym czy na smalcu.
> Chodzi mi w tej chwli o porownanie zdrowotniosci smazenia na tych dwoch
> konkretnych tluszczach.
Na slonecznikowym gorzej.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2003-06-17 08:12:40
Temat: Re: Smazenie na oleju czy smalcu?
Użytkownik "Tomasz" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bcmh1s$akq$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "slawek" <s...@g...pl> napisał
> > no tak w encyklopedii onetu chyba ;))) zdaje się że pisano o
wytłumaczenie
> > tego fenomenu ale jak się to zakończyło to niewiem ;))
>
> No tak, rozgadaliscie sie miedzy soba a jaka jest odpowiedz na moje
pytanie.
> Czy smazyc mieso (jesli juz sie go smazy) zdrowiej jest na oleju
> slonecznikowym czy na smalcu.
> Chodzi mi w tej chwli o porownanie zdrowotniosci smazenia na tych dwoch
> konkretnych tluszczach.
W życiu nie smażyłam mięsa na oleju, olej ma swój specyficzny smak i
zwyczajnie psuje smak mięsa. Przecież w mięsie też jest tłuszcz taki sam jak
w smalcu, jeśli obawiasz się jego szkodliwości to w ogóle powinieneś
przestać jeść produkty pochodzenia zwierzęcego, a szczególnie wszystkie,
które są smażone.
W każdym razie optymalnym jakoś smażenie na smalcu nie szkodzi, mnie
również.
Krystyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2003-06-17 19:06:31
Temat: Re: Smazenie na oleju czy smalcu?
Użytkownik "Tomasz" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bcmh1s$akq$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "slawek" <s...@g...pl> napisał
> > no tak w encyklopedii onetu chyba ;))) zdaje się że pisano o
wytłumaczenie
> > tego fenomenu ale jak się to zakończyło to niewiem ;))
>
> No tak, rozgadaliscie sie miedzy soba a jaka jest odpowiedz na moje
pytanie.
> Czy smazyc mieso (jesli juz sie go smazy) zdrowiej jest na oleju
> slonecznikowym czy na smalcu.
> Chodzi mi w tej chwli o porownanie zdrowotniosci smazenia na tych dwoch
> konkretnych tluszczach.
>
>
Jesli masz problem to smaz bez niczego.Wyjdzie i taniej.:)
^Lan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2003-06-17 19:51:43
Temat: Re: Smazenie na oleju czy smalcu?
Użytkownik "Tomasz" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bcmh1s$akq$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "slawek" <s...@g...pl> napisał
> > no tak w encyklopedii onetu chyba ;))) zdaje się że pisano o
wytłumaczenie
> > tego fenomenu ale jak się to zakończyło to niewiem ;))
>
> No tak, rozgadaliscie sie miedzy soba a jaka jest odpowiedz na moje
pytanie.
> Czy smazyc mieso (jesli juz sie go smazy) zdrowiej jest na oleju
> slonecznikowym czy na smalcu.
> Chodzi mi w tej chwli o porownanie zdrowotniosci smazenia na tych dwoch
> konkretnych tluszczach.
>
>
Smalec jest lepszy ;)))) jak mówi Marcin ;))
Slawek
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2003-06-17 21:12:28
Temat: Re: Smazenie na oleju czy smalcu?Cz?owiecze ale masz przechlapane.
A ?onie powiedz, ?e sma?ymy na smalcu, bo:
1. du?o lepiej smakuje
2. jest zdrowszy od oleju. Oleje, szczególnie te zwyk?e, zawieraj?
nienasycone kwasy t?uszczowe, które podczas sma?enia ulegaja rozk?adowi,
wydzielaj?c m.in. substancje szkodliwe. Nie dotyczy to oleju z oliwek i
pestek winogron. Ale kogo na to staae.
3. smalec jest ?atwo wch?anialnym t?uszczem zwierz?cym, nie podwy?sza
poziomu cholesterolu.
A poza tym, jak ?oneczka chce ?yae ca?kiem zdrowo, niech je warzywa bez
soli gotowane na parze.
Uk?ony dla kole?anki ma??onki
Janusz
Tomasz wrote:
> Wczoraj, ?ona, omal?e si? ze mn? nie rozwiod?a z powodu faktu ze usma?y?em
> kotlety z karkówki na smalcu.
> Stwierdzi?a ?e tylko na oleju mo?na sma?yae mi?so i nie weOEmie tego do ust.
> W rezultacie kotlety wyrzuci?em psom a ?ona usma?y?a nowe na oleju.
> U mnie w domu rodzinnym wszystko by?o sma?one na s?oninie, olej by? u?ywany
> jedynie do surówek.
> Dalej uwa?am ze to jest s?uszna metoda.
> Na przyk?ad mój s?siad (wielki smakosz) najbardziej wykwintne dania sma?y na
> ?oju ciel?cym.
> Powiedzcie co o tym sadzicie, czy moja ?ona mia?a racje?
-------------------------------
wyslano z http://schudnij.netfirms.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2003-06-17 22:01:48
Temat: Re: Smazenie na oleju czy smalcu?Uzytkownik "Janusz" <v...@i...pl> napisal w wiadomosci
news:bco07s$ist$1@atlantis.news.tpi.pl...
> 2. jest zdrowszy od oleju. Oleje, szczególnie te zwykłe, zawierają
> nienasycone kwasy tłuszczowe, które podczas smażenia ulegaja rozkładowi,
> wydzielając m.in. substancje szkodliwe. Nie dotyczy to oleju z oliwek i
> pestek winogron.
Ciekawe. Olej z pestek winogron ma jakies 70% wielonienasyconych kw.
tluszczowych.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |