Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "OlekK" <o...@o...au>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: "Śmiertelna epidemia otyłości"
Date: Sun, 23 Sep 2007 14:09:42 +1000
Organization: Onet.pl
Lines: 48
Message-ID: <fd4out$h4$1@news.onet.pl>
References: <fd32h6$grp$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 123.243.224.254
X-Trace: news.onet.pl 1190520606 548 123.243.224.254 (23 Sep 2007 04:10:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 23 Sep 2007 04:10:06 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
X-Sender: 4nKBDGEVpQm3W7ofCNZJ74ncXMIKeEKa
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:60084
Ukryj nagłówki
"Krystyna*Opty*" <K...@a...spam.pl> wrote in message
news:fd32h6$grp$1@news.onet.pl...
> http://www.gazetawyborcza.pl/1,75476,4510267.html?sk
ad=rss
>
>
> A więc jednak Greczynki przodują w otyłości? Jak to możliwe? Przecież
> tam króluje najzdrowsza z diet: "dieta śródziemnomorska"... (?)
> (cokolwiek to znaczy)...
>
> Może nasze polskie względnie dobre statystyki zawdzięczamy jednak nawykom
> żywieniowym polskiej kuchni, w której masło, jajka, ser, śmietana, czy
> przysłowiowy polski "schaboszczak z kapustą" - nie miały jeszcze złej
> sławy
> i mimo wszechobecnego straszenia nadal nieźle się trzymają w naszej kuchni
> (?)
> Może czas odpuścić sobie zachodnie mody żywieniowe?
> Może czas uświadomić sobie, że to tłuszcze normalizują nadmierny apetyt,
> a węglowodany go napędzają. Wszak zdrowie jest najważniejsze, a chora
> służba zdrowia i tak nie zastąpi wartościowego odżywiania...
>
> Nie, panie naukowcu, "warzywa i owoce" nie powinny być podstawą żywienia
> człowieka, ponieważ człowiek po prostu nie jest roślinożercą.
>
> Krystyna
> --
> Do źródła trzeba iść pod górę.
Pozwole sobie podac link do przetlumaczonego przeze mnie wywiadu, jaki
przeprowadzil w Australijskim radio dr Swan z amerykanskim profesorem
endykronologii dzieciecej Uniwesytetu Kalifornijskiego w San Francisco dr
Robertem Lustigiem.
Profersor Lustig widzi żródło otyłości we fruktozie. Fruktoza to cukier w
owocach i jakkolwiek mówi on, że nic złego w owocach a zło tkwi w sokach
owocowych, to przy odrobinie logiki jest oczywistym, że nadmiar owoców to
nadmiar fruktozy a błonnik zawarty w owocach nie zmniejszy jej ilosci.
Niewątpliwie Krystyna ma rację mówiąc, że warzywa i owoce nie powinny być
podstawą żywienia. Jeżeli nie produkty
zbożowe, pieczywo i makarony jak tłumaczy Olshansky i jeśli nie owoce, co
wynika z badań profesora Lustiga, to clo ma byc podstawą piramidy żywienia?
Odpowiedz na to pytanie pozostawiam do dyskusji uczestników grupy.
http://olekk.blox.pl/2007/08/Wspolczesne-badania-na-
temat-wplywu-fruktozy-i.html
|