Strona główna Grupy pl.rec.ogrody Sokownik

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sokownik

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 56


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2005-10-04 09:57:29

Temat: Re: Sokownik
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jacek Walewski napisał(a):
> Jak zwał tak zwał, przynajmniej wiem co piję.

Wiesz przez kogo, jak i z czego zrobione, pijesz.
Ot co.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2005-10-04 10:13:31

Temat: Re: Sokownik
Od: "piotrh" <p...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jacek Walewski" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dhtdh1$333$1@news.onet.pl...
> > Widzę "po drodze" 2 słoiczki. W drugim jest zdaje się jedna śliwka,
> a po co ten
> > pierwszy?
> Tajemnica!!
> --
> Pozdrawiam Jacek Walewski
> =======================
Wstępne oddzielenie cięższych frakcji które tam się skraplają ,
czyli poprawienie czystości produktu .
--

Pozdrawiam :-) pithal


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2005-10-04 10:16:40

Temat: Re: Sokownik
Od: "piotrh" <p...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Beata Mateuszczyk" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dhtg3n$mlc$1@inews.gazeta.pl...
> >
> > Możesz przedstawić prawną wykładnię tego stwierdzenia? Jestem bardzo
> > zainteresowany..
>
> Jerzy już Ci odpisał; uzasadnienie znajdziesz w archiwum pl.rec.kuchnia.
> Ja czytałam o tym w gazecie (Rzepa lub Wyborcza) w każdym razie jakaś
> poważna (nie Fakt ani nic podobnego).

Z tego co wiem , istnieją ilościowe ograniczenia na tzw użytek własny :-)
Nie znam niestety liczb , bo się nimi nie przejmuję ;-)
--

Pozdrawiam :-) pithal


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2005-10-04 10:50:09

Temat: Re: Sokownik
Od: "Janiedoświadczona" <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

To kiedy degustacja? ;)

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2005-10-04 20:02:20

Temat: Re: Sokownik
Od: "boletus" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie ubliżaj przyzwoitym ludziom
przetwarzającym owoce swojej pracy.
:-P
pozdr. Jerzy

A nie przypadkiem owoce z drzew ?

pozdr. boletus


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2005-10-04 20:22:10

Temat: Re: Sokownik
Od: Grzegorz Sapijaszko <g...@s...net> szukaj wiadomości tego autora

JerzyN wrote:

> W archiwum znajdziesz wykładnię tego co legalne a co nielegalne, tyle,
> że ne pamietam czy na kuchni to przypadkiem nie było.
> pozdr. Jerzy

Jerzy, bądź tak dobry i zacytuj. Istniejące przepisy:
a/ Ustawa o napojach spirytusowych z 13.09.2002
b/ Ustawa o wyrobie spirytusu, wyrobie i rozlewie wyrobów spirytusowych oraz
wytwarzaniu wyrobów tytoniowych z 2.03.2001

co prawda w pierwszych artykułach mówią o działalności gospodarczej, ale
istnieje też przypadek bimbrownika z kieleckiego i dość kuriozalna
wykładnia Sądu Najwyższego z 2004 roku, która jednoznacznie stwierdza, że
pędzenie jest zabronione.

Szczegóły zebrane są m.in. tutaj:
http://www.apetycik.pl/teksty.php?tekst=391&kat=4

Pozdrawiam,
Grzesiek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2005-10-04 20:34:56

Temat: Re: Sokownik
Od: Grzegorz Sapijaszko <g...@s...net> szukaj wiadomości tego autora

JerzyN wrote:

> Jacek Walewski napisał(a):
>> To się do picia nie nadaje fefe, chyba że do celów technicznych
>> np smarowanie stóp przy przeziębieniach. ;-))))))
>
> Nawet w googlach znajdziesz jak robic dobrze.
> A na twoje wyroby się nie zapraszam.

Przecież to zależy co się chce otrzymać :). Jeśli mniej lub bardziej
aromatyczny destylat, to destyluje się w destylatorze pokazanym na
fotografii (czystość ok. 45-65%), jeśli zaś 'czysty' spirytus, który
następnie można wykorzystać do nalewek/wódek -- zdecydowanie lepszy jest
destylator z kolumną (czystość na poziomie 85-94%).

Pozdrawiam,
Grzesiek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2005-10-05 05:07:52

Temat: Re: Sokownik
Od: Robert <r...@p...onet.pl_NOT_FOR_SPAM_> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 04 Oct 2005 22:34:56 +0200, Grzegorz Sapijaszko <g...@s...net>
wrote:
>
> Przecież to zależy co się chce otrzymać :). Jeśli mniej lub bardziej
> aromatyczny destylat, to destyluje się w destylatorze pokazanym na
> fotografii (czystość ok. 45-65%), jeśli zaś 'czysty' spirytus, który
> następnie można wykorzystać do nalewek/wódek -- zdecydowanie lepszy jest
> destylator z kolumną (czystość na poziomie 85-94%).
>
A mógłbyś napisać kilka słów na temat tej kolumny ( rektyfikacyjnej jak
mniemam ). Googlowałem, ale na nic sensownego nie mogę trafić. Chodzi mi
o praktyczny schemat takiej kolumny.

Pozdr.

Robert

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2005-10-05 06:58:21

Temat: Re: Sokownik
Od: "mirzan" <l...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> A mógłbyś napisać kilka słów na temat tej kolumny ( rektyfikacyjnej jak
> mniemam ). Googlowałem, ale na nic sensownego nie mogę trafić. Chodzi mi
> o praktyczny schemat takiej kolumny.
>
> Pozdr.
>
> Robert

To jest zwykła chłodnica wodna.W środku jest spiralnie zwinięta rurka.
Kolumna rektyfikacyjna powinna znajdować się nad bańką z zacierem.
Jest to rura wypełniona różnego rodzaju kształtkami szklanymi lub
ceramicznymi.Uzyskuje sie w niej bardziej nasyconą parę i odbiera ją
w temperaturze 78*C przy wylocie.
Pozdrawiam.Mirzan
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


40. Data: 2005-10-05 07:49:11

Temat: Re: Sokownik
Od: t...@i...pl (Tomasz Lukowski) szukaj wiadomości tego autora

----- Original Message -----
From: "mirzan" <l...@o...pl>
> Kolumna rektyfikacyjna powinna znajdować się nad bańką z zacierem.
> Jest to rura wypełniona różnego rodzaju kształtkami szklanymi lub
> ceramicznymi.Uzyskuje sie w niej bardziej nasyconą parę i odbiera ją
> w temperaturze 78*C przy wylocie.
To urzadzenie ktore opisujesz u nas na wiosce nawymy deflegmatorem.
Ortodoksi usuwaja skropliny powstajace w deflegmatorze a liberalowie
odprowadzaja je go kociolka z zacierem. Kolumna rektyfikacyjna to zdaje sie
taka pionowa rura z poleczkami na ktorych wkraplaja sie poszczegolne frakcje
co pozwala dosc precyzyjnie wyodrebnic skladniki zacieru o roznych
temperaturach wrzenia

> Pozdrawiam.Mirzan

Tomek


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5 . 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Targi ogrodnicze w Strzelinie k/Słupska
Tuje
dynia 136 cm w obwodzie
Komelina
Azotniak

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Cięcie wysokich tui
Krzew-drzewo
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »