« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2005-10-04 09:57:29
Temat: Re: SokownikJacek Walewski napisał(a):
> Jak zwał tak zwał, przynajmniej wiem co piję.
Wiesz przez kogo, jak i z czego zrobione, pijesz.
Ot co.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2005-10-04 10:13:31
Temat: Re: Sokownik
Użytkownik "Jacek Walewski" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dhtdh1$333$1@news.onet.pl...
> > Widzę "po drodze" 2 słoiczki. W drugim jest zdaje się jedna śliwka,
> a po co ten
> > pierwszy?
> Tajemnica!!
> --
> Pozdrawiam Jacek Walewski
> =======================
Wstępne oddzielenie cięższych frakcji które tam się skraplają ,
czyli poprawienie czystości produktu .
--
Pozdrawiam :-) pithal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2005-10-04 10:16:40
Temat: Re: Sokownik
Użytkownik "Beata Mateuszczyk" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dhtg3n$mlc$1@inews.gazeta.pl...
> >
> > Możesz przedstawić prawną wykładnię tego stwierdzenia? Jestem bardzo
> > zainteresowany..
>
> Jerzy już Ci odpisał; uzasadnienie znajdziesz w archiwum pl.rec.kuchnia.
> Ja czytałam o tym w gazecie (Rzepa lub Wyborcza) w każdym razie jakaś
> poważna (nie Fakt ani nic podobnego).
Z tego co wiem , istnieją ilościowe ograniczenia na tzw użytek własny :-)
Nie znam niestety liczb , bo się nimi nie przejmuję ;-)
--
Pozdrawiam :-) pithal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2005-10-04 10:50:09
Temat: Re: SokownikTo kiedy degustacja? ;)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2005-10-04 20:02:20
Temat: Re: Sokownik Nie ubliżaj przyzwoitym ludziom
przetwarzającym owoce swojej pracy.
:-P
pozdr. Jerzy
A nie przypadkiem owoce z drzew ?
pozdr. boletus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2005-10-04 20:22:10
Temat: Re: SokownikJerzyN wrote:
> W archiwum znajdziesz wykładnię tego co legalne a co nielegalne, tyle,
> że ne pamietam czy na kuchni to przypadkiem nie było.
> pozdr. Jerzy
Jerzy, bądź tak dobry i zacytuj. Istniejące przepisy:
a/ Ustawa o napojach spirytusowych z 13.09.2002
b/ Ustawa o wyrobie spirytusu, wyrobie i rozlewie wyrobów spirytusowych oraz
wytwarzaniu wyrobów tytoniowych z 2.03.2001
co prawda w pierwszych artykułach mówią o działalności gospodarczej, ale
istnieje też przypadek bimbrownika z kieleckiego i dość kuriozalna
wykładnia Sądu Najwyższego z 2004 roku, która jednoznacznie stwierdza, że
pędzenie jest zabronione.
Szczegóły zebrane są m.in. tutaj:
http://www.apetycik.pl/teksty.php?tekst=391&kat=4
Pozdrawiam,
Grzesiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2005-10-04 20:34:56
Temat: Re: SokownikJerzyN wrote:
> Jacek Walewski napisał(a):
>> To się do picia nie nadaje fefe, chyba że do celów technicznych
>> np smarowanie stóp przy przeziębieniach. ;-))))))
>
> Nawet w googlach znajdziesz jak robic dobrze.
> A na twoje wyroby się nie zapraszam.
Przecież to zależy co się chce otrzymać :). Jeśli mniej lub bardziej
aromatyczny destylat, to destyluje się w destylatorze pokazanym na
fotografii (czystość ok. 45-65%), jeśli zaś 'czysty' spirytus, który
następnie można wykorzystać do nalewek/wódek -- zdecydowanie lepszy jest
destylator z kolumną (czystość na poziomie 85-94%).
Pozdrawiam,
Grzesiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2005-10-05 05:07:52
Temat: Re: SokownikOn Tue, 04 Oct 2005 22:34:56 +0200, Grzegorz Sapijaszko <g...@s...net>
wrote:
>
> Przecież to zależy co się chce otrzymać :). Jeśli mniej lub bardziej
> aromatyczny destylat, to destyluje się w destylatorze pokazanym na
> fotografii (czystość ok. 45-65%), jeśli zaś 'czysty' spirytus, który
> następnie można wykorzystać do nalewek/wódek -- zdecydowanie lepszy jest
> destylator z kolumną (czystość na poziomie 85-94%).
>
A mógłbyś napisać kilka słów na temat tej kolumny ( rektyfikacyjnej jak
mniemam ). Googlowałem, ale na nic sensownego nie mogę trafić. Chodzi mi
o praktyczny schemat takiej kolumny.
Pozdr.
Robert
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2005-10-05 06:58:21
Temat: Re: Sokownik
> A mógłbyś napisać kilka słów na temat tej kolumny ( rektyfikacyjnej jak
> mniemam ). Googlowałem, ale na nic sensownego nie mogę trafić. Chodzi mi
> o praktyczny schemat takiej kolumny.
>
> Pozdr.
>
> Robert
To jest zwykła chłodnica wodna.W środku jest spiralnie zwinięta rurka.
Kolumna rektyfikacyjna powinna znajdować się nad bańką z zacierem.
Jest to rura wypełniona różnego rodzaju kształtkami szklanymi lub
ceramicznymi.Uzyskuje sie w niej bardziej nasyconą parę i odbiera ją
w temperaturze 78*C przy wylocie.
Pozdrawiam.Mirzan
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2005-10-05 07:49:11
Temat: Re: Sokownik----- Original Message -----
From: "mirzan" <l...@o...pl>
> Kolumna rektyfikacyjna powinna znajdować się nad bańką z zacierem.
> Jest to rura wypełniona różnego rodzaju kształtkami szklanymi lub
> ceramicznymi.Uzyskuje sie w niej bardziej nasyconą parę i odbiera ją
> w temperaturze 78*C przy wylocie.
To urzadzenie ktore opisujesz u nas na wiosce nawymy deflegmatorem.
Ortodoksi usuwaja skropliny powstajace w deflegmatorze a liberalowie
odprowadzaja je go kociolka z zacierem. Kolumna rektyfikacyjna to zdaje sie
taka pionowa rura z poleczkami na ktorych wkraplaja sie poszczegolne frakcje
co pozwala dosc precyzyjnie wyodrebnic skladniki zacieru o roznych
temperaturach wrzenia
> Pozdrawiam.Mirzan
Tomek
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |