« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-06 08:40:46
Temat: Sos do pieczeniCześć
Jeśli ktoś zna dobry sos do pieczeni wieprzowej
podawanej na zimno, proszę o przepis.
Może być coś ostrzejszego.
Pozdrawiam
Slavo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-12-06 13:39:38
Temat: Re: Sos do pieczeni
Użytkownik "Slavo" <S...@h...pl> napisał w wiadomości
news:90ktnu$16q$1@news.tpi.pl...
> Cześć
>
> Jeśli ktoś zna dobry sos do pieczeni wieprzowej
> podawanej na zimno, proszę o przepis.
> Może być coś ostrzejszego.
>
> Pozdrawiam
> Slavo
>
Ten sos zawsze robilismy do grilla ale do wieprzowiny też będzie smakował :
jeden gęst jogurt naturalny - 500ml.
twarożek almette z ziołami
suszony koperek
czosnek - dużo czosnku (można drobno posiekać albo przecisnąć)
wszystko wymieszać - schłodzić
smacznego
(im więcej czosnku tym ostrzejsze)
Joasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-07 09:31:30
Temat: Re: Sos do pieczeni
Slavo napisał(a):
> Cześć
>
> Jeśli ktoś zna dobry sos do pieczeni wieprzowej
> podawanej na zimno, proszę o przepis.
> Może być coś ostrzejszego.
>
> Pozdrawiam
> Slavo
Nie wiem czy nie za bardzo wyszukany ale moze sie spodoba i przyda na
kiedys:
Sos hiszpa?ski
100 g chudej szynki, 2 ?y?ki mas?a, 2 szklanki mocnego wo?owego ro-so?u,
1 szklanka wytrawnego bia?ego wina, 1 ma?y kieliszek wytrawne-go
czerwonego wina, 2 ?y?ki przecieru pomidorowego, 1 marchewka, 1 cebula,
1 ?y?ka posiekanej zielonej pietruszki, 1 ?y?eczka posiekane-go
zielonego tymianku, 1 ma?y listek laurowy, 4-5 pieczarek, 1 ?y?ka m?ki,
szczypta cukru, sól, pieprz.
Obran? marchewk?, pietruszk? i cebul? drobno pokroi?, przesma-?y? na
ma?le, podla? roso?em i dusi? pod przykryciem. Doda? pokro-jone
pieczarki i szynk?, przecier pomidorowy, listek laurowy, sól, cu-kier,
pieprz. Dusi? na ma?ym ogniu ponad godzin?. Zrobi? zasma?k? z mas?a i
m?ki, rozprowadzi? bia?ym winem, doda? do warzyw. Dusi? jeszcze ok. 15
minut, przetrze? przez sito, wymiesza? z czerwonym winem, tymiankiem i
pietruszk?. Podawa? sch?odzony. W lodówce sos mo?na przetrzymywa? kilka
dni.
Przepraszam za krzaczki...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |