« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-30 22:43:50
Temat: Sos waniliowy - custardCzy ktos wie, gdzie w Warszawie mozna kupic gotowy sos waniliowy (nie budyn
lub pudding w pudeleczku), najlepiej w kartonie, taki, jak amerykanski
custard. Kilka lat temu kupowalem taki w 1/2 litrowych kartonikach w Auchan
polskiej firmy "Lowicz" (z Mazowszanka na etykiecie) ale teraz juz nie moge
go znalezc.
Albo przynajmniej prawdziwy sos waniliowy w proszku ( do polania np. Apfel
Strudel), prosty do przyrzadzenia.
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam,
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-31 20:03:58
Temat: Re: Sos waniliowy - custardMarcin wrote:
> Czy ktos wie, gdzie w Warszawie mozna kupic gotowy sos waniliowy (nie budyn
> lub pudding w pudeleczku), najlepiej w kartonie, taki, jak amerykanski
> custard. Kilka lat temu kupowalem taki w 1/2 litrowych kartonikach w Auchan
> polskiej firmy "Lowicz" (z Mazowszanka na etykiecie) ale teraz juz nie moge
> go znalezc.
> Albo przynajmniej prawdziwy sos waniliowy w proszku ( do polania np. Apfel
> Strudel), prosty do przyrzadzenia.
>
> Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam,
>
> Marcin
>
>
Najprosciej przyrzadzic samemu:
Sos waniliowy
2 zoltka
3 lyzki cukru
1 cukier waniliowy lub 1 lyzeczka esencji waniliowej
2 plaskie lyzki maki kartoflanej
3/4 szklanki smietanki slodkiej
3/4 szklanki mleka
Z zoltek i cukru zrobic kogiel mogel, dodac make kartoflana, dokladnie
wymieszac, dodac polowe smietanki, dokladnie wymieszac.
W malym garnku zagotowac mleko i reszte smietanki, gdy wrzace, dodac
mieszanke zoltkowa ciagle mieszajac i zagotowac az zacznie bulgotac.
Przelac do naczynia czy sosjerki. Pomazac po wierzchu kawalkiem masla,
zeby nie zrobil sie korzuch.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-31 23:36:25
Temat: Re: Sos waniliowy - custardW wiadomosci <news:11mcu5eb4jmkuae@corp.supernews.com>
Magdalena Bassett <m...@o...net> pisze:
> Z zoltek i cukru zrobic kogiel mogel, dodac make kartoflana, dokladnie
> wymieszac, dodac polowe smietanki, dokladnie wymieszac.
> W malym garnku zagotowac mleko i reszte smietanki, gdy wrzace, dodac
> mieszanke zoltkowa ciagle mieszajac i zagotowac az zacznie bulgotac.
> Przelac do naczynia czy sosjerki. Pomazac po wierzchu kawalkiem masla,
> zeby nie zrobil sie korzuch.
Toz to przepis na tradycyjny budyn waniliowy :))
--
PozdrawiaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-31 23:50:41
Temat: Re: Sos waniliowy - custardUżytkownik Magdalena Bassett napisał:
> korzuch.
Magdo! Ja nie pracuje w korekcie, mi nie zalezy, ale dla Ciebie - pisz
kożuch, pls :)
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-11-01 00:19:18
Temat: Re: Sos waniliowy - custardIn news:dk69pu$2vjq$1@news.mm.pl, Nixe wrote:
>> Z zoltek i cukru zrobic kogiel mogel, dodac make kartoflana,
>> dokladnie wymieszac, dodac polowe smietanki, dokladnie wymieszac.
>> W malym garnku zagotowac mleko i reszte smietanki, gdy wrzace, dodac
>> mieszanke zoltkowa ciagle mieszajac i zagotowac az zacznie bulgotac.
>> Przelac do naczynia czy sosjerki. Pomazac po wierzchu kawalkiem
>> masla, zeby nie zrobil sie kozuch.
>
> Toz to przepis na tradycyjny budyn waniliowy :))
Jedyna róznica to ta smietanka. W kazdym razie ja robilabym budyn tylko na
mleku. No i custard ma zazwyczaj rzadsza konsystencje, ale budyn rzadki
tez mozna zrobic.
Hania
--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-11-01 00:24:36
Temat: Re: Sos waniliowy - custardUzytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...net> napisal w wiadomosci
news:11mcu5eb4jmkuae@corp.supernews.com...
> Marcin wrote:
> Najprosciej przyrzadzic samemu:
Proponuje, podejsc z rezerwa do tego przepisu. Byc moze jest rewelacyjny ale
jestem przekonany, ze nie sprawdzony.
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-11-01 00:45:08
Temat: Re: Sos waniliowy - custardNixe wrote:
> W wiadomosci <news:11mcu5eb4jmkuae@corp.supernews.com>
> Magdalena Bassett <m...@o...net> pisze:
>
>> Z zoltek i cukru zrobic kogiel mogel, dodac make kartoflana, dokladnie
>> wymieszac, dodac polowe smietanki, dokladnie wymieszac.
>> W malym garnku zagotowac mleko i reszte smietanki, gdy wrzace, dodac
>> mieszanke zoltkowa ciagle mieszajac i zagotowac az zacznie bulgotac.
>> Przelac do naczynia czy sosjerki. Pomazac po wierzchu kawalkiem masla,
>> zeby nie zrobil sie korzuch.
>
>
> Toz to przepis na tradycyjny budyn waniliowy :))
>
No jasne, tylko rzadszy i bogatszy, bo ma smietanke.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-11-01 00:46:07
Temat: Re: Sos waniliowy - custardBasiaBjk wrote:
> Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
>
>> korzuch.
>
>
> Magdo! Ja nie pracuje w korekcie, mi nie zalezy, ale dla Ciebie - pisz
> kożuch, pls :)
Dzieki, jednak zapominam sie czasami, I przyjmuje korekte jak
najbardziej :)
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-11-01 07:14:40
Temat: Re: Sos waniliowy - custardOn Tue, 1 Nov 2005 00:36:25 +0100, "Nixe" <n...@f...peel>
wrote:
>W wiadomosci <news:11mcu5eb4jmkuae@corp.supernews.com>
>Magdalena Bassett <m...@o...net> pisze:
>
>> Z zoltek i cukru zrobic kogiel mogel, dodac make kartoflana, dokladnie
>> wymieszac, dodac polowe smietanki, dokladnie wymieszac.
>> W malym garnku zagotowac mleko i reszte smietanki, gdy wrzace, dodac
>> mieszanke zoltkowa ciagle mieszajac i zagotowac az zacznie bulgotac.
>> Przelac do naczynia czy sosjerki. Pomazac po wierzchu kawalkiem masla,
>> zeby nie zrobil sie korzuch.
>
>Toz to przepis na tradycyjny budyn waniliowy :))
U nas prawdziwy tradycyjny egg custard bylby bez maki
kartoflanej. i mozna go zapiec
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-11-01 23:03:03
Temat: Re: Sos waniliowy - custard
Uzytkownik "Archie" <a...@p...onet.pl> napisal w wiadomosci
news:dk6ckb$p9c$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Uzytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...net> napisal w wiadomosci
> news:11mcu5eb4jmkuae@corp.supernews.com...
>> Marcin wrote:
>
>> Najprosciej przyrzadzic samemu:
>
> Proponuje, podejsc z rezerwa do tego przepisu. Byc moze jest rewelacyjny
> ale jestem przekonany, ze nie sprawdzony.
> Pozdrawiam.
Dzieki za te dywagacje n/t puddingu/custardu/budyniu/sosu waniliowego.
Napewno sie przyda.
Ale ja pytalem, gdzie mozna kupic gotowy, ktory kiedys kupowalem w PL i
ktory w innych krajach EU jest dostepny w kazdym supermarkecie zarowno pod
postacia gotowa ( w kartonie) jak i sypka (proszek).
Moze jednak ktos wie, gdzie mozna w W-wie taki kupic???
Pozdrawiam,
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |