« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-07 16:10:00
Temat: Syrop klonowy - muffinsSyropu klonowego mozna takze uzywac jako zdrowszego od cukru slodzika do
ciast i wypiekow. Nie wiem, jakimi proporcjami mozna zastapic cukier w
przepisach, ktore 'przychodza' z cukrem. Przepis, ktory tu zalaczam
(wyprobowany) pochodzi z mojej ukochanej ksiazki Johna Robbinsa "May All be
Fed". Jest to ksiazka dla veganow, z mnostwem smakowitych przepisow i porad
na temat zdrowej kuchni.
Muffins to sa male babeczki pieczone na proszku do pieczenia - skladniki sa
proste, najtrudniejsza jest technika. W dwoch miskach miesza sie skladniki -
w jednej wszystkie 'mokre' w drugiej 'suche'. Potem nalezy wymieszac suche z
mokrym, ale ledwie-ledwie. 10-12 machniec szpatulka i ciach do foremek.
Muffins nie powinny miec 'gladkiej' konsystencji (jak np ciasto
biszkoptowe), sa takie 'gruzelkowato-zgrzebne' - to odroznia je od innych
ciast. Do muffins potrzebne sa specjalne foremki z doleczkami (czy sa takie
foremki dostepne w Polsce? nie wiem. Jesli nie, pewnie mozna uzyc
pojedynczych foremek do babeczek).
Oto przepis na pomaranczowe muffins
Skladniki:
3/4 szklanki (szklanka - 250ml) swiezo wycisnietego soku z pomaranczy
1/2 szklanki marmolady pomaranczowej, nieslodzonej (albo slodzonej sokami
owocowymi - unikamy cuktu)
1/3 szklanki oleju canola (ale ja uzywam np grapeseed i tez dobrze)
1/4 szklanki syropu klonowego
starta skorka z 1 pomaranczy
2 szklanki wholemeal (nie wiem, jak to na polski - nie jest to maka biala
ale pszenna ciemna???) maki
1 lyzeczka (teaspoon) proszku do pieczenia (ja dodaje poltorej, bo lubie
muffins bardziej puchate, i mam podly piekarnik)
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1/2 lyzeczki drobnej soli morskiej (mozna pewnie i tej z Wieliczki...)
Nagrzac piekarnik do 350 Farenheita (176 Celsius??? Niech mnie ktos poprawi
jak palnelam bzdure)
Foremki posmarowac olejem, oproszyc maka.
W jednej misce zmieszac mokre skladniki, w drugiej suche. Wymieszac razem,
uzywajac jak najmniej 'machniec' jak beda male grudki suchego po, powiedzmy
10 machnieciach, nie przejmowac sie. Nalozyc do foremek (powinno wyjsc
jakies 10-12 babeczek) i piec przez 20-25 minut. Zbadac wykalaczka, czy
suche w srodku. Wyjac z piekarnika, i po jakichs pieciu minutach wyjac z
foremek.
Smacznego,
ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-07 19:56:24
Temat: Re: Syrop klonowy - muffins Użytkownik "Anna Sheridan" <a...@o...com.au> napisał w wiadomości
news:m9F17.88158$Rr4.62165@ozemail.com.au...
> Do muffins potrzebne sa specjalne foremki z doleczkami (czy sa takie
> foremki dostepne w Polsce? nie wiem.
Są bez problemu. W Ikei płaciłem chyba ok. 30 zł. Są też w Duka, ale jakieś
dziwne - b. duże wgłębienia i chyba bym nie chciał tak dużych muffinków jeść.
W dodatku drogie nieprzyzwoicie (chyba 70 zł).
> Oto przepis na pomaranczowe muffins
Będzie trzeba wypróbować. Dziś robiłem z makiem, orzechami włoskimi i rodzynkami
wg. przepisu Magdy Bassett.
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-07 22:20:58
Temat: Re: Syrop klonowy - muffinsim wieksze dolki tym bardziej sa one na muffins! takie male
zaglebienia sa bardziej na babeczki i bozonarodzeniowe mince
pies.
Te glebokie sa tez dobre do Yorkshire puddings, ktore walkowalam
ja zima/na przednowku (chyba?) przy okazji kuchni
swiata/najgorszych kuchni swiata czy czegos tam
>
strasznie drogie te blaszki z dolkami. Wreszcie znalazlam cos, co
jest tansze tu! Ja kupuje za odpowiednik 12 zl! Ha!
Krysia
>
> S? bez problemu. W Ikei p?aci?em chyba ok. 30 z?. S? te? w Duka, ale jakie?
> dziwne - b. du?e wg??bienia i chyba bym nie chcia? tak du?ych muffinków je??.
> W dodatku drogie nieprzyzwoicie (chyba 70 z?).
>
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-07 23:09:06
Temat: Re: Syrop klonowy - muffins Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w wiadomości
news:6k2fktgdcr2hi72adcjo3unlq1366ddm01@4ax.com...
> im wieksze dolki tym bardziej sa one na muffins! takie male
> zaglebienia sa bardziej na babeczki i bozonarodzeniowe mince
> pies.
No nie wiem. Magda pisała przepis na 12 mufins i dokładnie tyle mam
w tej blaszce. Porcja pasuje idealnie. Zresztą nie wiem, czy się
dobrze zrozumieliśmy. Forma w Duka miała mniej dołków o większej
średnicy, a nie głębszych. A ta z Ikei też była podpisana, że do
mufinków jest.
> strasznie drogie te blaszki z dolkami. Wreszcie znalazlam cos, co
> jest tansze tu! Ja kupuje za odpowiednik 12 zl! Ha!
:-(
--
K o n r a d J . B r y w c z y ń s k i
private velvet animal oldsmobile mind
i'm sitting in the fireplace burning up my
t i m e
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-08 02:25:52
Temat: Re: Syrop klonowy - muffinsOkay. Najmocniej przepraszam - wyjechalam z Polski gdy na polkach byl tylko
ocet i musztarda... i nigdy od tego czasu nie bylam z powrotem. Slyszalam
tylko, ze teraz 'wszystko jest' ...
Foremka, ktorej uzywam miesci w jednym dolku okolo 120ml (wlasnie
sprawdzilam), a srednice ma na gorze dolka 7.5 cm, na dnie troszke mniej. Z
tej foremki wychodzi mi 12 muffins.
Ania
Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> wrote in message
news:3b478761@news.vogel.pl...
> Użytkownik "Anna Sheridan" <a...@o...com.au> napisał w wiadomości
news:m9F17.88158$Rr4.62165@ozemail.com.au...
>
> > Do muffins potrzebne sa specjalne foremki z doleczkami (czy sa takie
> > foremki dostepne w Polsce? nie wiem.
>
> Są bez problemu. W Ikei płaciłem chyba ok. 30 zł. Są też w Duka, ale
jakieś
> dziwne - b. duże wgłębienia i chyba bym nie chciał tak dużych muffinków
jeść.
> W dodatku drogie nieprzyzwoicie (chyba 70 zł).
>
> > Oto przepis na pomaranczowe muffins
>
> Będzie trzeba wypróbować. Dziś robiłem z makiem, orzechami włoskimi i
rodzynkami
> wg. przepisu Magdy Bassett.
>
> --
> Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
> b...@w...pdi.net Stranded in my mind
> www.kjb.w.pl Electric raven met me there
> UIN:27412398 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-08 05:54:44
Temat: Re: Syrop klonowy - muffins
>
> No nie wiem. Magda pisa?a przepis na 12 mufins i dok?adnie tyle mam
> w tej blaszce. Porcja pasuje idealnie. Zreszt? nie wiem, czy si?
> dobrze zrozumieli?my. Forma w Duka mia?a mniej do?ków o wi?kszej
> ?rednicy, a nie g??bszych. A ta z Ikei te? by?a podpisana, ?e do
> mufinków jest.
>
Tu "kaza" (Od "kazac") miec na muffins glebokie dolki i w tym
papierowe foremki, bo muffins ida w pion i to solidnie.
Przynajmniej tu tak jest.
K
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-08 06:18:20
Temat: Re: Syrop klonowy - muffins Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w wiadomości
news:m8tfkt0en1jgane1v6ptv11dtvlrdvir08@4ax.com...
> Tu "kaza" (Od "kazac") miec na muffins glebokie dolki i w tym
> papierowe foremki, bo muffins ida w pion i to solidnie.
To by się zgadzało. Choć ja piekłem bez tych papierkow. I tak same
wychodzą. :-)
--
Konrad J. Brywczyński
"Nie tylko rozmiar sie liczy! Każda dziewczyna ci to powie."
Ł. Jakubowski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-08 06:58:53
Temat: Re: Syrop klonowy - muffinsa dzien dobry Krychna1 myslalam ze tylko ja nie moge spac.
slonca brak i chlodno tutaj.
kachna
Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w wiadomooci do
grup dyskusyjnych napisał:m...@4...com..
.
>
> >
> > No nie wiem. Magda pisa?a przepis na 12 mufins i dok?adnie tyle mam
> > w tej blaszce. Porcja pasuje idealnie. Zreszt? nie wiem, czy si?
> > dobrze zrozumieli?my. Forma w Duka mia?a mniej do?ków o wi?kszej
> > ?rednicy, a nie g??bszych. A ta z Ikei te? by?a podpisana, ?e do
> > mufinków jest.
> >
>
> Tu "kaza" (Od "kazac") miec na muffins glebokie dolki i w tym
> papierowe foremki, bo muffins ida w pion i to solidnie.
> Przynajmniej tu tak jest.
>
> K
> K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-08 08:28:30
Temat: Re: Syrop klonowy - muffinsno patrzaj, tak jak u nas. Ale teraz to sie rozpadalo, ze ho-ho,
slimaki lataja po ogrodzie, wrecz slysze ich szczesliwe piski,
jak sie taplaja w kaluzach
K
>a dzien dobry Krychna1 myslalam ze tylko ja nie moge spac.
>slonca brak i chlodno tutaj.
>kachna
>
>Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w wiadomooci do
>grup dyskusyjnych napisał:m...@4...com..
.
>>
>> >
>> > No nie wiem. Magda pisa?a przepis na 12 mufins i dok?adnie tyle mam
>> > w tej blaszce. Porcja pasuje idealnie. Zreszt? nie wiem, czy si?
>> > dobrze zrozumieli?my. Forma w Duka mia?a mniej do?ków o wi?kszej
>> > ?rednicy, a nie g??bszych. A ta z Ikei te? by?a podpisana, ?e do
>> > mufinków jest.
>> >
>>
>> Tu "kaza" (Od "kazac") miec na muffins glebokie dolki i w tym
>> papierowe foremki, bo muffins ida w pion i to solidnie.
>> Przynajmniej tu tak jest.
>>
>> K
>> K.T. - starannie opakowana
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |