« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-13 00:44:20
Temat: Szczawiowa i ogorkowa na obczyzniePomocy!!!!!
Mam od jakiegos czasu przy swym boku mezczyzne w zasadzie wszystkozernego
ale uwielbiajacego tzw kwasne i polskie zupy:szczegolnie szczawiowa i
ogorkowa.Tymczasem we Francji,gdzie jestem od niedawna przetworow
szcawiowych i ogorkowych,nie mowiac o ogorkach kiszonych nie znajde ze
swieczka(tu gdzie mieszkam - w Strasbourgu-nie ma polskich sklepow).Te
produkty sa uwazane za zywnosc sfermentowana i nie dopuszczona do sprzedazy
w Unii.Wiem,ze to moze dziwne i smieszne pytanko ale mozecie podpowiedziec
jak wyprodukowac wyzej wymienione zupy bez glownych skladnikow ?Tak jak
produkuje sie czekolade-czekoladopodobna?Lub chociaz podpowiedzcie co mozna
mu gotowac w zamian?Licze na Wasza kreatywnosc:)))))))
Pozdrawiam
Pusia a czasami Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-13 01:58:51
Temat: Re: Szczawiowa i ogorkowa na obczyznie
"Pusia" <p...@p...onet.pl> wrote in message
news:btvf13$epa$1@news.onet.pl...
> Pomocy!!!!!
> Mam od jakiegos czasu przy swym boku mezczyzne w zasadzie wszystkozernego
> ale uwielbiajacego tzw kwasne i polskie zupy:szczegolnie szczawiowa i
> ogorkowa.Tymczasem we Francji,gdzie jestem od niedawna przetworow
> szcawiowych i ogorkowych,nie mowiac o ogorkach kiszonych nie znajde ze
> swieczka(tu gdzie mieszkam - w Strasbourgu-nie ma polskich sklepow).Te
> produkty sa uwazane za zywnosc sfermentowana i nie dopuszczona do
sprzedazy
> w Unii.Wiem,ze to moze dziwne i smieszne pytanko ale mozecie podpowiedziec
> jak wyprodukowac wyzej wymienione zupy bez glownych skladnikow ?Tak jak
> produkuje sie czekolade-czekoladopodobna?Lub chociaz podpowiedzcie co
mozna
> mu gotowac w zamian?Licze na Wasza kreatywnosc:)))))))
> Pozdrawiam
> Pusia a czasami Beata
>
a moze mogłabys sama zakwasic ogorki?
moze sa jakies co sie nadaja?
to bys miała ogorki i na zupe i do przegryzienia
a sklepy jugosławianskie sa moze ?
ja ostatnio kupuje polskie produkty własnie w sklepie jugosławianskim bo mam
blizej niz do polskiej dzilenicy
pozdrawiam arielka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-13 07:09:34
Temat: Re: Szczawiowa i ogorkowa na obczyznie
"Pusia" <p...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:btvf13$epa$1@news.onet.pl...
> Pomocy!!!!!
> Mam od jakiegos czasu przy swym boku mezczyzne w zasadzie wszystkozernego
> ale uwielbiajacego tzw kwasne i polskie zupy:szczegolnie szczawiowa i
> ogorkowa.Tymczasem we Francji,gdzie jestem od niedawna przetworow
> szcawiowych i ogorkowych,nie mowiac o ogorkach kiszonych nie znajde ze
Ja kupuje szczaw w Belgii(w sklepie GB), sloiczek 180 g i nazywa sie zurkel
oseille Jest swietny!
Na sloiczku znalazlam adres int. www.gb.be , moze znajdziesz tam wiecej
informacji.
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-13 09:15:12
Temat: Re: Szczawiowa i ogorkowa na obczyznie"Te
produkty sa uwazane za zywnosc sfermentowana i nie dopuszczona do sprzedazy
w Unii".Nie rozumiem dlaczego Polacy szerzą takie bzdury o Uni ;we Francji ,
Niemczech i Belgi mozesz kupic ogórki kiszone(nie są one tak bardzo
czosnkowe jak w wyrobie domowym),mozesz kupić nawet kwas chlebowy, o
zsiadłym mleku juz nie mówie .
"Pusia" <p...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:btvf13$epa$1@news.onet.pl...
> Pomocy!!!!!
> Mam od jakiegos czasu przy swym boku mezczyzne w zasadzie wszystkozernego
> ale uwielbiajacego tzw kwasne i polskie zupy:szczegolnie szczawiowa i
> ogorkowa.Tymczasem we Francji,gdzie jestem od niedawna przetworow
> szcawiowych i ogorkowych,nie mowiac o ogorkach kiszonych nie znajde ze
> swieczka(tu gdzie mieszkam - w Strasbourgu-nie ma polskich sklepow).Te
> produkty sa uwazane za zywnosc sfermentowana i nie dopuszczona do
sprzedazy
> w Unii.Wiem,ze to moze dziwne i smieszne pytanko ale mozecie podpowiedziec
> jak wyprodukowac wyzej wymienione zupy bez glownych skladnikow ?Tak jak
> produkuje sie czekolade-czekoladopodobna?Lub chociaz podpowiedzcie co
mozna
> mu gotowac w zamian?Licze na Wasza kreatywnosc:)))))))
> Pozdrawiam
> Pusia a czasami Beata
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-13 10:31:55
Temat: Re: Szczawiowa i ogorkowa na obczyznie
> w Unii".Nie rozumiem dlaczego Polacy szerzą takie bzdury o Uni ;we Francji
,
Nie wiem czy to bzdury czy nie,jak wspomnialam jeestem tu od niedawna i
takie wlasnie odpowiedzi o sfermentowanych produktach uslyszalam na moje
pytanie o wyzej wymienione produkty w 3 francuskich sklepach i bynajmniej
nie z ust Polakow.
Pusia a czasami Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-13 11:50:26
Temat: Re: Szczawiowa i ogorkowa na obczyznieW Niemczech kupowałam ogórki kwaszone bez problemu, były bardzo słone i nie
umywały sie do naszych ale zupę dało się z nich ugotować.Ty się tam ich nie
pytaj tylko przejrzyj półki, pewnie gdzieś tam i ogórki stoją.. Kapustę
kwaszoną też kupowałam, była zapakowana w puszki. Szczawiu nie szukałam bo
to nie jest mój przysmak.
Pozdrawiam serdecznie
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-13 12:05:35
Temat: Re: Szczawiowa i ogorkowa na obczyzniePusia wrote:
> Nie wiem czy to bzdury czy nie,jak wspomnialam jeestem tu od niedawna i
> takie wlasnie odpowiedzi o sfermentowanych produktach uslyszalam na moje
> pytanie o wyzej wymienione produkty w 3 francuskich sklepach i bynajmniej
> nie z ust Polakow.
To spytaj tych ludzi, dlaczego produkcja i sprzedaz splesnialych serow
jest dopuszczalna? ;)
Th.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-13 13:46:09
Temat: Re: Szczawiowa i ogorkowa na obczyznie
Użytkownik "Pusia" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:btvf13$epa$1@news.onet.pl...
> Pomocy!!!!!
> Mam od jakiegos czasu przy swym boku mezczyzne w zasadzie wszystkozernego
> ale uwielbiajacego tzw kwasne i polskie zupy:szczegolnie szczawiowa i
> ogorkowa.Tymczasem we Francji,gdzie jestem od niedawna przetworow
> szcawiowych i ogorkowych
Jaki sfermentowany szczaw?
Moja babcia, moja mama no i ja po nich, robimy szczawiowa ze zwykłego
świeżego szczawiu.
Jest cos takiego jak kiszony szczaw? 8-o
Sowa
Może zupę cytrynowa mu zrób na tak bardziej kwaśno, albo pomidorową tez na
kwaśno i ostro?
Albo żurek - mąkę żytnią (chyba mają?) można samemu zakisić na żur.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-13 14:55:42
Temat: Re: Szczawiowa i ogorkowa na obczyznieUżytkownik "Pusia" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:btvf13$epa$1@news.onet.pl...
> Wiem,ze to moze dziwne i smieszne pytanko ale mozecie podpowiedziec
> jak wyprodukowac wyzej wymienione zupy bez glownych skladnikow ?
Ogorki kiszone najprawdopodobniej mozesz zrobic sama - wystarczy ze
znajdziesz krotkie ogorki gruntowe (np. w Szwecji dla niepoznaki nosza nazwe
"Västeras-gurka", Västeras to nazwa szwedzkiego miasta ;-) ). Czosnek, sol
znajdziesz bez problemu, koper z lodyga tez latem powinien byc. Ja tak latem
zrobilam pare sloikow, wyszly calkiem "polskie" w smaku. Ku naszemu
zadowoleniu na przyszlosc :-)
To, co sprzedaja tutaj, to slone ogorki w slonej wodzie - jesli maja
przypominac cokolwiek, to najbardziej polskie konserowowe, ale
_duzo_bardziej_ slone.
Co do szczawiowej - nie ma przepisow na te zupe ze swiezego szczawiu? Ja jej
w ogole nie robie, wiec nie pomoge.
Mozesz sprobowac jeszcze z kapusniakiem z kiszonej kapusty - ta powinna byc
w sklepach typu "jugoslawianskie", "arabskie" czy moze jakies "orientalne" -
jesli nie, tez mozesz sprobowac sama na upartego zakwasic (ja mialam taka
ochote na bigos, ze gdybym jej nie znalazla, to kwasilabym sama :-) ). Moze
tez byc po prostu kwasna kapusta (ewent. z dodatkami) do obiadu jako salatka
:-).
No i zurek - zakwas jest b. prosty, a zytnia maka oraz ciemne pieczywo na
pewno dostaniesz.
--
Pozdrawiam cieplo,
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-13 15:49:33
Temat: Re: Szczawiowa i ogorkowa na obczyzniePusia a écrit :
>>w Unii".Nie rozumiem dlaczego Polacy szerzą takie bzdury o Uni ;we Francji
>
> ,
>
> Nie wiem czy to bzdury czy nie,jak wspomnialam jeestem tu od niedawna i
> takie wlasnie odpowiedzi o sfermentowanych produktach uslyszalam na moje
> pytanie o wyzej wymienione produkty w 3 francuskich sklepach i bynajmniej
> nie z ust Polakow.
No to jezeli jestes w Strasbourgu to spytaj sie o choucroute, to taka
specjalnosc alzacka (a przy okazji kiszona kapusta wlasnie)
Ewcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |