« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-24 21:14:16
Temat: Wyższa szkoła gastronomiczna ? witam
szukam , pytam i znalezc nie moge...
wie ktos czy jest moze w Polsce jakaś WYŻSZA szkoła gastronomiczna która
daje zawód kucharza ? wiem , że na świecie są takie szkoły , college ,
itp... np. www.ciachef.com
tyle ze studia tam to ponad 50000$ więc nie każdego stać...
poza tym amerykanie najlepszymi kucharzami nie są...
czkam na odpowiedz :)
pzdr
miśkacy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-24 21:44:13
Temat: Re: Wyższa szkoła gastronomiczna ?miskacy z adresu <m...@d...eu.org>
w wiadomości:
<news:c1gerv$s0h$1@atlantis.news.tpi.pl> wymodził(a) :
> szukam , pytam i znalezc nie moge...
> wie ktos czy jest moze w Polsce jakaś WYŻSZA szkoła gastronomiczna która
> daje zawód kucharza ? wiem , że na świecie są takie szkoły , college ,
> itp... np. www.ciachef.com
> tyle ze studia tam to ponad 50000$ więc nie każdego stać...
> poza tym amerykanie najlepszymi kucharzami nie są...
Jeżeli chcesz być w Polsce świetnym kucharzem, to wykształcenie wyższe nie
jest Ci do tego w ogóle potrzebne. Liczy się praktyka w dobrych
restauracjach u świetnych szefów kuchni.
--
Pozdrawiam
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-24 21:50:24
Temat: Re: Wyższa szkoła gastronomiczna ?> Jeżeli chcesz być w Polsce świetnym kucharzem, to wykształcenie wyższe nie
> jest Ci do tego w ogóle potrzebne. Liczy się praktyka w dobrych
> restauracjach u świetnych szefów kuchni.
>
> --
> Pozdrawiam
> Paulinka
tak , tylko że nie jestem po technikum gastronomicznym ,lecz po ogólniaku
... nie mam podstaw do praktyk..
pzdr
miśkacy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-24 21:56:49
Temat: Re: Wyższa szkoła gastronomiczna ?
Paulinka wrote:
> miskacy z adresu <m...@d...eu.org>
> w wiadomości:
> <news:c1gerv$s0h$1@atlantis.news.tpi.pl> wymodził(a) :
>
>
>>szukam , pytam i znalezc nie moge...
>>wie ktos czy jest moze w Polsce jakaś WYŻSZA szkoła gastronomiczna która
>>daje zawód kucharza ? wiem , że na świecie są takie szkoły , college ,
>>itp... np. www.ciachef.com
>>tyle ze studia tam to ponad 50000$ więc nie każdego stać...
>>poza tym amerykanie najlepszymi kucharzami nie są...
>
>
> Jeżeli chcesz być w Polsce świetnym kucharzem, to wykształcenie wyższe nie
> jest Ci do tego w ogóle potrzebne. Liczy się praktyka w dobrych
> restauracjach u świetnych szefów kuchni.
>
> --
> Pozdrawiam
> Paulinka
>
Ja bym nie wybrzydzal na ten Culinary Institute of America - to jest
jednak b. wysoka klasa. Nie sadz tej szkoly po hamburgerach w
McDonaldzie... Absolwenci CIA nie gotuja w fastfood'ach, tylko szefuja w
znakomitych restauracjach Los Angeles, Nowego Jorku itd. Ja, gdybym mial
takie pieniadze, to bym sie tam osobiscie zapisal.
Tymczasem stac mnie tylko na ich publikacje (tez bynajmniej nie tanie):
n.p. 7. wydanie "The Professional Chef", 1000+ stron, to absolutna
biblia nie tylko kulinarna ale i zawodowa. Dotyczy bynajmniej nie kuchni
pln-amerykanskiej, tylko calej klasyki, od podstawowych sosow
francuskich poczawszy, a wszystko z podejsciem zawodowym, to znaczy nie
male ilosci w rondelku na kuchence w domu, tylko ze wskazowkami jak to
zorganizowac w zawodowej kuchni, zeby miec swieze, pelnowartosciowe
komponenty do "skladania" dan na zamowienie gosci, ktorzy wlasnie
wybrali cos z menu w twojej restauracji...
Nie mam informacji na temat porownywalnych mozliwosci ksztalcenia sie
lub samoksztalcenia n.p. we Francji, ale warto poszukac. Wydaje sie, ze
studiowanie sztuki kulinarnej zagranica moze miec podwojna wartosc: raz,
ze uczysz sie od prawdziwych mistrzow, dwa, ze poznajesz tez inna
kulture, obyczaj, jezyk, mentalnosc ludzi. Byc wybitnym kucharzem, jak
sadze, to nie tylko umiejetnosc komponowania smacznych dan.
Pozdr., Zbyszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-25 05:48:45
Temat: Re: Wyższa szkoła gastronomiczna ?In <BMP_b.57143$R...@n...bloor.is.net.cable.rog
ers.com> Zbigniew
Pieciul wrote:
> Ja bym nie wybrzydzal na ten Culinary Institute of America - to jest
> jednak b. wysoka klasa. Nie sadz tej szkoly po hamburgerach w
> McDonaldzie... Absolwenci CIA nie gotuja w fastfood'ach, tylko szefuja
> w znakomitych restauracjach Los Angeles, Nowego Jorku itd.
Jednak jak się patrzy na rodzimego absolwenta tej szkoły, Macieja
Kuronia, to trudno mieć o niej dobre zdanie.
Ponadto śmieszy mnie określenie "Wyższa szkoła gastronomiczna". Czy mamy
też "wyższą szkołę szewską" lub "wyższą szkołę sprzątania"?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-25 07:48:08
Temat: Re: Wyższa szkoła gastronomiczna ?> wie ktos czy jest moze w Polsce jakaś WYŻSZA szkoła gastronomiczna która
> daje zawód kucharza ?
====
Zawód kucharza to daje technikum gastronomiczne i praktyka.
Jeśli już miała by powstać wyższa, to raczej Wyższa Szkoła Sztuk Kulinarnych
albo Akademia Sztuki Kulinarnej na wzór Akademii Sztuk Pięknych czy też
Wyższej Szkoły Muzycznej. Słowo "gastronomia" za bardzo kojarzy się z barem
Miś.
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-25 07:54:19
Temat: Re: Wyższa szkoła gastronomiczna ?In <c1hjuv$7bo$1@inews.gazeta.pl> waldek wrote:
>> wie ktos czy jest moze w Polsce jakaś WYŻSZA szkoła gastronomiczna
>> która daje zawód kucharza ?
> Jeśli już miała by powstać wyższa, to raczej Wyższa Szkoła Sztuk
> Kulinarnych albo Akademia Sztuki Kulinarnej na wzór Akademii Sztuk
> Pięknych czy też Wyższej Szkoły Muzycznej.
ROTFL.
> Słowo "gastronomia" za
> bardzo kojarzy się z barem Miś.
Spróbuj to powiedzieć Francuzom.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-25 08:10:16
Temat: Re: Wyższa szkoła gastronomiczna ?In <c1hkv1$h0u$1@atlantis.news.tpi.pl> Paulinka wrote:
> Z tym gotowaniem za granicą to ja bym nie przesadzała. W niemieckich i
> szwajcarskich restauracjach gotują ohydnie.
???? Pewnie źle trafiłaś.
zresztą co to znaczy np. "niemieckie restauracje"? W Bawarii je się
zupełnie inaczej niż w Saksonii czy w Nadreni. Jednak i tu i tam można
zjeść dobrze.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-25 08:10:59
Temat: Re: Wyższa szkoła gastronomiczna ?Zbigniew Pieciul z adresu <m...@z...com>
w wiadomości:
<news:BMP_b.57143$RTW1.2232@news01.bloor.is.net.cabl
e.rogers.com>
wymodził(a) :
> Tymczasem stac mnie tylko na ich publikacje (tez bynajmniej nie tanie):
> n.p. 7. wydanie "The Professional Chef", 1000+ stron, to absolutna
> biblia nie tylko kulinarna ale i zawodowa.
Jak sadzę jesteś kucharzem, więc jeśli tak to powinieneś wiedzieć doskonale,
że w Polsce liczą się w tym zawodzie przede wszytskim układy. Wszyscy
szefowie kuchni z dobrych restauracji się znają, jeżdżą razem na konkursy
idt., jeśli chcesz się wybić, to nie wystarczy skończyć jakąś amerykańską
uczelnię.
> Nie mam informacji na temat porownywalnych mozliwosci ksztalcenia sie
> lub samoksztalcenia n.p. we Francji, ale warto poszukac. Wydaje sie, ze
> studiowanie sztuki kulinarnej zagranica moze miec podwojna wartosc: raz,
> ze uczysz sie od prawdziwych mistrzow, dwa, ze poznajesz tez inna
> kulture, obyczaj, jezyk, mentalnosc ludzi. Byc wybitnym kucharzem, jak
> sadze, to nie tylko umiejetnosc komponowania smacznych dan.
Z tym gotowaniem za granicą to ja bym nie przesadzała. W niemieckich i
szwajcarskich restauracjach gotują ohydnie. Na pewno francuska szkoła daje
dużą wiedzę i duże obycie.
Zresztą teraz mnóstwo kucharzy wyjeżdża na rok, dwa za granicę i żadną
rewelacją są referencje z innego kraju.
--
Pozdrawiam
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-25 08:33:40
Temat: Re: Wyższa szkoła gastronomiczna ?In <c1hmev$sqg$1@atlantis.news.tpi.pl> Paulinka wrote:
> Wladyslaw Los z adresu <w...@o...pl>
> w wiadomości:
> Rzeczywiście uogólniłam. Nie wiem, jak jest w regionalnych
> restauracjach. Chodziło mi o restauracje sieciowych hoteli. Tam
> kucharze są zobligowani wręcz do gotowania zgodnie z wytycznymi i
> jakiekolwiek odstępstwo od ściśle określonego przepisu jest wręcz
> piętnowane. Głupi może przykład, ale w jednej z niemieckich
> restauracji propozycja kucharza, by rybę przyprawić ziołami, spotkałą
> sie z ogromnym szokiem, bo przecież rybę się tylko soli i pieprzy,
> ewentualnie skrapia cytryną.
W zasadzie miał rację. ;-) W każdym razie tak przyrządzona ryba nie
powinna być z tego powodu niesmaczna. Na pewno nie świadczy to o tym, że
restauracja była zła.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |