| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-24 15:35:06
Temat: Pytanie o majonez - pilnawe..ile zółtek na szklanke oleju. A co jeszcze wwalić do środka?
AgaL
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-24 15:42:34
Temat: Re: Pytanie o majonez - pilnawe..> ile zółtek na szklanke oleju. A co jeszcze wwalić do środka?
> AgaL
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
>
Pytanie powinno brzmieć odwrotnie: ile oleju na żółtko, albowiem olejem
reguluje się gęstość (im więcej tym gęstszy). Ale ja mam dobre serce i podam
przepis, który zresztą, dawno, dawno temu podawałam, potem on krążył po sieci,
a mnie cieszyło, że ludzie z niego korzystają, bez żadnych moich pretensji do
autorstwa. Zresztą ja go nie wymyśliłam tylko zman od mojej mamy. Ale ad rem:
Na jedno jajko (CAŁE!! - czyli żółtko i białko) dajemy sok z pół cytryny,
szczyptę soli, trochę białego pieprzu, łyżeczkę (płaską) cukru oraz łyżeczkę
musztardy i to razem miksujemy. Po czym wciąż miksując lejemy cienką strużką
olej do uzyskania pożądanej gęstości. Udaje się zawsze.
Pozdrawiam - Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-24 15:46:14
Temat: Re: Pytanie o majonez - pilnawe..MAJONEZ
SKŁADNIKI:
2 jajka,
1/2 łyżeczki soli,
łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny,
100 g oliwy lub oleju słonecznikowego (ok. 10 łyżek),
musztarda.
PRZYGOTOWANIE:
Jajka starannie umyć, na 3 sekundy zanurzyć we wrzątku. Białka delikatnie
oddzielić od żółtek. Żółtka wlać do miski, rozbełtać z solą i octem winnym
lub sokiem z cytryny, dodając ewentualnie odrobinę musztardy. Olej dolewać
powoli, po kropli, stale ubijając. Ubijać jednostajnie, dodając olej, aż
powstanie gładka, jednolita jedwabista masa.
Użytkownik "Agnieszka " <b...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:c1fqva$k7a$1@inews.gazeta.pl...
> ile zółtek na szklanke oleju. A co jeszcze wwalić do środka?
> AgaL
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-24 15:51:38
Temat: Re: Pytanie o majonez - pilnawe..
Użytkownik "Agnieszka " <b...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:c1fqva$k7a$1@inews.gazeta.pl...
> ile zółtek na szklanke oleju. A co jeszcze wwalić do środka?
Jesli majonez - to tylko ten: http://tinyurl.com/36foc
Robilam wiele razy, jest smaczny i nie wymaga wiele zachodu.
PS. Ja daje sok z jednej cytryny.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-24 15:56:09
Temat: Re: Pytanie o majonez - pilnawe..oranda a écrit :
> MAJONEZ
>
> SKŁADNIKI:
> 2 jajka,
> 1/2 łyżeczki soli,
> łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny,
> 100 g oliwy lub oleju słonecznikowego (ok. 10 łyżek),
??
Ja do jednego zoltka uzywam co najmniej 300 g oleju.
Ewcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-24 16:03:14
Temat: Re: Pytanie o majonez - pilnawe..Serdeleczne dzieki za szybką odpowiedź. Zaraz bede coś mącić:)
AgaL
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-24 16:19:07
Temat: Re: Pytanie o majonez - pilnawe..batory <b...@p...onet.pl> napisał(a):
>> Pytanie powinno brzmieć odwrotnie: ile oleju na żółtko, albowiem olejem
> reguluje się gęstość (im więcej tym gęstszy).
brzmi tak bo mam tylko tyle olejuw domu a nie mam mozliwosci zakupu juz dzis
> Ale ja mam dobre serce i podam
Bóg zapłac kobieto za dobre serce:)
pozdrawiam AgaL
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-24 16:21:31
Temat: Re: Pytanie o majonez - pilnawe..Agnieszka a écrit :
> batory <b...@p...onet.pl> napisał(a):
>
>
>>>Pytanie powinno brzmieć odwrotnie: ile oleju na żółtko, albowiem olejem
>>
>>reguluje się gęstość (im więcej tym gęstszy).
>
>
> brzmi tak bo mam tylko tyle olejuw domu a nie mam mozliwosci zakupu juz dzis
To tym bardziej zacznij od jedenego *tylko* zoltka
Ewcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-24 19:15:25
Temat: Odp: Pytanie o majonez - pilnawe..Kiedys znalazlam przepis pani Gessler na majonez, slyszalam,z e ma
nienajgorsze receptury.
Podaje:
2 duże jaja bardzo świeże
2 szklanki oleju słonecznikowego
sok z 2 cytryn (lepiej z jednej)
musztarda z gorczyca (polska)
4 łyżki zimnego mleka
(+łyżeczka cukru)
Do naczynia wbijamy cale jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, łyżkę musztardy
i sól (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowa).
Wkładamy krajarkę, tak by dotykała dna naczynia.
Włączamy mikser na najszybszy bieg i nie odrywamy krajarki od dna przez 3
min.
Gdy zobaczymy, ze majonez zaczyna się formować, tzn. idzie ku górze,
delikatnie podnosimy krajarkę do połowy naczynia i z powrotem równie
delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez przerwy, aż cale naczynie wypełni
się majonezem.
Wówczas dolewamy powoli zimne mleko i znowu w podobny sposób poruszamy
krajarka.
Majonez jest gotowy, gdy mleko zniknie.
Jest tak gesty i puszysty, ze można go kroić nożem.
Majonez robi się ze 3 minuty, a wychodzi naprawdę pyszny, gesty i lekki.
Smacznego.
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |