Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szybkie jedzonko

Grupy

Szukaj w grupach

 

Szybkie jedzonko

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-03-30 11:24:13

Temat: Szybkie jedzonko
Od: "Joanna" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Podeslijcie jakies ciekawe przepisy na tanie, szybkie i pyszne jedzonko,
wiecie takie, ktore mozna sobie po powrocie z pracy szybko upitrasic bez
stania godzinami przy garach.
bede wdzieczna
Joanna



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-03-30 13:39:53

Temat: Re: Szybkie jedzonko
Od: p...@m...own.pl (Piotr Tylski) szukaj wiadomości tego autora

j...@p...com.pl (Joanna) skrobnal <3...@s...net.pl>:

>Witam!
>Podeslijcie jakies ciekawe przepisy na tanie, szybkie i pyszne jedzonko,
>wiecie takie, ktore mozna sobie po powrocie z pracy szybko upitrasic bez
>stania godzinami przy garach.
>bede wdzieczna
>Joanna

Mnie to zwykle trafia w poniedzialek. Chodzi o to, ze musze cos szybko
zrobic do papu, bo dzieciaki czekaja, a zonka dluzej w pracy.
Wstawiam wode na ryz. W tym czasie na patelni w niewielkiej ilosci oleju
podrumieniam pokrojona w kostke piers z kurczaka posypana ostro curry i
przyprawa 5 smakow. Jak sie juz podrumienia to wsypuje salatke meksykanska
z Hortexu. Jednoczesnie woda juz sie gotuje i wrzucam do niej dwie torebki
z ryzem. Po ok. 10 minutach dodaje ryz do mieska i warzyw. Jeszcze troche
mielonej papryki, kostke rosolowa i pieprzu. Ryz ladnie wchlonie wode z
warzyw i po kilku minutach jest prawie sypki.
Calosc mozna sporzadzic w mniej wiecej pol godziny, a jak dla nas jest
smakowite.
Do gotujacego sie ryzu mozna dodac troche kurkumy (to chyba szafran) wtedy
jest zolciutki.

Pozdrawiam,
--

peter
ICQ 10417433

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-30 13:53:18

Temat: Odp: Szybkie jedzonko
Od: "Joanna" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki za przepis, na pewno skorzystam bo brzmi interesujaco, a ja jestem
generalnie "za" wszelkimi potrawami z ryzu i warzyw nie wspominajac juz o
kurczaku, ktorego uwielbiam.
Joanna

> >Witam!
> >Podeslijcie jakies ciekawe przepisy na tanie, szybkie i pyszne jedzonko,
> >wiecie takie, ktore mozna sobie po powrocie z pracy szybko upitrasic bez
> >stania godzinami przy garach.
> >bede wdzieczna
> >Joanna
>
> Mnie to zwykle trafia w poniedzialek. Chodzi o to, ze musze cos szybko
> zrobic do papu, bo dzieciaki czekaja, a zonka dluzej w pracy.
> Wstawiam wode na ryz. W tym czasie na patelni w niewielkiej ilosci oleju
> podrumieniam pokrojona w kostke piers z kurczaka posypana ostro curry i
> przyprawa 5 smakow. Jak sie juz podrumienia to wsypuje salatke meksykanska
> z Hortexu. Jednoczesnie woda juz sie gotuje i wrzucam do niej dwie torebki
> z ryzem. Po ok. 10 minutach dodaje ryz do mieska i warzyw. Jeszcze troche
> mielonej papryki, kostke rosolowa i pieprzu. Ryz ladnie wchlonie wode z
> warzyw i po kilku minutach jest prawie sypki.
> Calosc mozna sporzadzic w mniej wiecej pol godziny, a jak dla nas jest
> smakowite.
> Do gotujacego sie ryzu mozna dodac troche kurkumy (to chyba szafran) wtedy
> jest zolciutki.
>
> Pozdrawiam,
> --
>
> peter
> ICQ 10417433


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-30 16:57:45

Temat: Re: Szybkie jedzonko
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora



Piotr Tylski wrote:

> Do gotujacego sie ryzu mozna dodac troche kurkumy (to chyba szafran) wtedy
> jest zolciutki.
To nie jest szafran. Szafranem, ze wzgledu na cene chyba nie
barwilbys ryzu..

BK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-30 16:59:09

Temat: Re: Szybkie jedzonko
Od: Ewa Pawelec <e...@f...hell.pl> szukaj wiadomości tego autora

Piotr Tylski <p...@m...own.pl> wrote:
> Do gotujacego sie ryzu mozna dodac troche kurkumy (to chyba szafran) wtedy
> jest zolciutki.

NIeee, kurkuma i szafran to mają jedynie podobny kolor :) A np. ceną to
się różnią, oj różnią :)

EwaP FH
--
Ewa Pawelec, Zakład Fizyki Plazmy UO
Power corrupts, but we all need electricity
Linux user #165317

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-30 21:02:30

Temat: Re: Szybkie jedzonko
Od: Iza Pisańska <i...@s...bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Hej!

> > Do gotujacego sie ryzu mozna dodac troche kurkumy (to chyba szafran) wtedy jest
zolciutki.
>
> NIeee, kurkuma i szafran to mają jedynie podobny kolor :) A np. ceną to się różnią,
oj różnią :)

Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie, kosztuje dziesięć
razy więcej niż wanilia i pięćdziesiąt razy więcej niż kardamon. Tak
wysoki koszt wynika z faktu, że właściwą przyprawę stanowią zbierane
ręcznie nitkowate znamiona kwiatów szafranu uprawnego. Są one niezwykle
lekkie, w 125 g przyprawy jest ich około 20 000. Aby uzyskać kilogram
suszonej przyprawy, trzeba zebrać znamiona aż ze 150 tysięcy kwiatów
szafranu uprawnego.
Natomiast kurkuma, zwana też, ze względu na kolor, szafranem indyjskim,
używana jest poza innymi celami także do fałszowania szafranu.


Pozdrowka,
Iziak

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-31 04:45:46

Temat: Re: Szybkie jedzonko
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

=?iso-8859-2?Q?Bogus=B3aw?= Kempny <k...@s...com.pl> wrote:

> Piotr Tylski wrote:
>
> > Do gotujacego sie ryzu mozna dodac troche kurkumy (to chyba szafran) wtedy
> > jest zolciutki.
> To nie jest szafran. Szafranem, ze wzgledu na cene chyba nie
> barwilbys ryzu..
>
> BK

No coz, szafran jest drogi, ale jednak stosuje sie go do barwienia ryzu.
W kazdym razie nie jest to to samo co kurkuma.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-01 09:36:18

Temat: Re: Szybkie jedzonko
Od: p...@m...own.pl (Piotr Tylski) szukaj wiadomości tego autora

i...@s...bg.univ.gda.pl (Iza Pisańska) skrobnal
<3...@s...bg.univ.gda.pl>:

>
>Hej!
>
>> > Do gotujacego sie ryzu mozna dodac troche kurkumy (to chyba szafran)
>> > wtedy jest zolciutki.
>>
>> NIeee, kurkuma i szafran to mają jedynie podobny kolor :) A np. ceną
>> to się różnią, oj różnią :)
>
>Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie, kosztuje dziesięć
>razy więcej niż wanilia i pięćdziesiąt razy więcej niż kardamon. Tak
>wysoki koszt wynika z faktu, że właściwą przyprawę stanowią zbierane
>ręcznie nitkowate znamiona kwiatów szafranu uprawnego. Są one niezwykle
>lekkie, w 125 g przyprawy jest ich około 20 000. Aby uzyskać kilogram
>suszonej przyprawy, trzeba zebrać znamiona aż ze 150 tysięcy kwiatów
>szafranu uprawnego.
>Natomiast kurkuma, zwana też, ze względu na kolor, szafranem indyjskim,
>używana jest poza innymi celami także do fałszowania szafranu.
>

Jestescie niezglebiona studnia wiedzy. Dzieki za tak obszerne wyjasnienie
roznic miedzy szafranem a kurkuma. Ale ryz przez to chyba nie byl oszukany?
:-)

--

peter

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-02 14:06:22

Temat: Re: Szybkie jedzonko
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> nitkowate znamiona kwiatów szafranu uprawnego.

No to ja słyszałem, że u nasz w Polszcze zbierano znamiona krokusów ?

IL PSS - OS3 - 28752610
"Widziałem kapitana i Czarnego Psa....., więc zdawało mi się, że wiem, jak
powinien wyglądać pirat.
Według mego zdania, korsarz musiał być istotą zupełnie odmienną od tego
schludnego i dobrodusznego oberżysty"



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Opiekacz do kanapek...
Ekspres ciśnieniowy do kawy...
Sezon grillowy
przepraszam - pomylka
lubczyk

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »