Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szynka surowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Szynka surowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-10-26 12:25:01

Temat: Szynka surowa
Od: emati <e...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam serdecznie
Mam około 2 kg kawałek surowej szynki. Macie jakies pomysły co z tym
zrobić? Przejrzałem ze 100 przepisów ale nic ciekawego nie znalazłem.
dziękuję za wszelkie rady

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-10-26 12:30:40

Temat: Re: Szynka surowa
Od: "plitkin" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

To po co ja kupalas?

Zrob szaszlyk!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-26 12:35:27

Temat: Re: Szynka surowa
Od: emati <e...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

plitkin napisał(a):
> To po co ja kupalas?
>
> Zrob szaszlyk!
>
>
kwoli ścisłości: dostałem, a że zarłoczek ze mnie lekki to przeciez nie
wyrzucę....
hmmm, szaszłyki....

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-26 12:45:52

Temat: Re: Szynka surowa
Od: "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Poczytaj sobie wątek "co z karkówki", szynkę można potraktować tak samo,
zwłaszcza pasuje mi ten przepis z jarzynami, choć muszę przyznać, że nie
robiłam tak nigdy
Pozdrówka - Agnieszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-26 13:48:35

Temat: Re: Szynka surowa
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "emati" <e...@n...wp.pl>
> Witam serdecznie
> Mam około 2 kg kawałek surowej szynki. Macie jakies pomysły co z tym
> zrobić? Przejrzałem ze 100 przepisów ale nic ciekawego nie znalazłem.
> dziękuję za wszelkie rady

Skiłłądź.
--
Pozdrawiam, Jerzy


---

Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.783 / Virus Database: 529 - Release Date: 04-10-25

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-26 15:47:17

Temat: Re: Szynka surowa
Od: "bazyli4" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "emati" <e...@n...wp.pl> napisał w wiadomości
news:cllfr6$f7l$1@nemesis.news.tpi.pl...

> Witam serdecznie
> Mam około 2 kg kawałek surowej szynki. Macie jakies pomysły co z tym
> zrobić? Przejrzałem ze 100 przepisów ale nic ciekawego nie znalazłem.
> dziękuję za wszelkie rady

Dwa kilogramy surowej szynki zemleć na miazgę, dodać dwie główki
czosnku, 0.1kg sera białego, pół łyżeczki od herbaty cayenne, nieco
soli, pietruszka - pełna garść zieleniny... co tam jeszcze do smaku i
na chlebek... aaaa... kostka masła też wmiksowana w środek.


Pzdr
Paweł


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-26 21:01:21

Temat: Re: Szynka surowa
Od: emati <e...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


>Skiłłądź.
>--
>Pozdrawiam, Jerzy
>
>
>
???????

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-27 05:53:34

Temat: Re: Szynka surowa
Od: "Lenka" <m...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Witam serdecznie
> Mam około 2 kg kawałek surowej szynki. Macie jakies pomysły co z tym
> zrobić? Przejrzałem ze 100 przepisów ale nic ciekawego nie znalazłem.
> dziękuję za wszelkie rady

Szynkę namoczyć przez dobę w zalewie z octu, oliwy, mielonego pieprzu,
papryki, duszonego czosnku.
Po wyjęciu z zalewy, lekko obsmażyć ze wszystkich stron na takiej samej oliwie
jak w zalewie. Skórka powinna być równomiernie rumiana ze wszystkich stron.
Przełożyć do brytfanny, zalać zalewą jw. ale bez octu za to z dodatkiem soli i
przypraw wg własnego gustu i smaku. Zalewa powinna sięgać do ok. 1/3 grubości
mięsa.
Dusić pod przykryciem w piekarniku (150-180 stop.) ok. 2-3 godzin - w
zależności od grubości szynki. Co pół godziny obracać szynkę w brytfannie.
Ewentualnie dodać zalewy.
Zjadać na ciepło lub pokrojoną w plastry jako wędlinę na pieczywo.
Pozdr.
Lenka
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-27 17:49:00

Temat: Re: Szynka surowa
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "emati" <e...@w...pl>
> >Skiłłądź.

> ???????

Napis, że masz szansę na zakup żołądka wieprzowego, wówczas resztę ci
podpowiem.
A jest to wyborna wędlina litewska. Robi się ją ok. 6 miesięcy. Właśnie
zbliża się odpowiednia pora.
--
Pozdrawiam, Jerzy


---

Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.783 / Virus Database: 529 - Release Date: 04-10-25

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-29 19:09:46

Temat: Re: Szynka surowa
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

"JerzyN" <N...@m...pl> wrote in message
news:clon91$1qe$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "emati" <e...@w...pl>
>> >Skiłłądź.
>
>> ???????
>
> Napis, że masz szansę na zakup żołądka wieprzowego, wówczas resztę ci
> podpowiem.
> A jest to wyborna wędlina litewska. Robi się ją ok. 6 miesięcy. Właśnie
> zbliża się odpowiednia pora.
> --
> Pozdrawiam, Jerzy


...lub kindziuk jesli sie ma pechierz albo blony przytluszczowe.... i
slonine albo boczek...
a pora jest odpowiednia zawsze... no moze poza upalami letnimi ;) no chyba,
ze jeszcze ktos przestrzega faz Ksiezyca... ;)

Bozenka z Wilna :-)
sloneczna miodzio dziewczyna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jadlam coś dobrego z łososia
Jaki sos do golabkow?
pączki samoobracające się ??
Biały sos do makaronu
co z karkówki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »