Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!polnews.pl!not-for-mail
From: "Lenka" <m...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szynka surowa
Date: Wed, 27 Oct 2004 07:53:34 +0200
Organization: PolNEWS - http://www.polnews.pl
Lines: 24
Message-ID: <04102707533437@polnews>
References: <cllfr6$f7l$1@nemesis.news.tpi.pl> <cllrhk$f7m$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: swift.atra.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: swift.atra.com.pl 1098856414 11723 194.181.190.181 (27 Oct 2004 05:53:34
GMT)
X-Complaints-To: h...@p...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Oct 2004 05:53:34 GMT
X-Original-NNTP-Posting-Host: 217.153.71.150
X-Original-NNTP-Posting-From: 217.153.71.150
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:219756
Ukryj nagłówki
> Witam serdecznie
> Mam około 2 kg kawałek surowej szynki. Macie jakies pomysły co z tym
> zrobić? Przejrzałem ze 100 przepisów ale nic ciekawego nie znalazłem.
> dziękuję za wszelkie rady
Szynkę namoczyć przez dobę w zalewie z octu, oliwy, mielonego pieprzu,
papryki, duszonego czosnku.
Po wyjęciu z zalewy, lekko obsmażyć ze wszystkich stron na takiej samej oliwie
jak w zalewie. Skórka powinna być równomiernie rumiana ze wszystkich stron.
Przełożyć do brytfanny, zalać zalewą jw. ale bez octu za to z dodatkiem soli i
przypraw wg własnego gustu i smaku. Zalewa powinna sięgać do ok. 1/3 grubości
mięsa.
Dusić pod przykryciem w piekarniku (150-180 stop.) ok. 2-3 godzin - w
zależności od grubości szynki. Co pół godziny obracać szynkę w brytfannie.
Ewentualnie dodać zalewy.
Zjadać na ciepło lub pokrojoną w plastry jako wędlinę na pieczywo.
Pozdr.
Lenka
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|