Data: 2004-10-27 05:53:34
Temat: Re: Szynka surowa
Od: "Lenka" <m...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam serdecznie
> Mam około 2 kg kawałek surowej szynki. Macie jakies pomysły co z tym
> zrobić? Przejrzałem ze 100 przepisów ale nic ciekawego nie znalazłem.
> dziękuję za wszelkie rady
Szynkę namoczyć przez dobę w zalewie z octu, oliwy, mielonego pieprzu,
papryki, duszonego czosnku.
Po wyjęciu z zalewy, lekko obsmażyć ze wszystkich stron na takiej samej oliwie
jak w zalewie. Skórka powinna być równomiernie rumiana ze wszystkich stron.
Przełożyć do brytfanny, zalać zalewą jw. ale bez octu za to z dodatkiem soli i
przypraw wg własnego gustu i smaku. Zalewa powinna sięgać do ok. 1/3 grubości
mięsa.
Dusić pod przykryciem w piekarniku (150-180 stop.) ok. 2-3 godzin - w
zależności od grubości szynki. Co pół godziny obracać szynkę w brytfannie.
Ewentualnie dodać zalewy.
Zjadać na ciepło lub pokrojoną w plastry jako wędlinę na pieczywo.
Pozdr.
Lenka
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|