« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-02 18:10:03
Temat: TRUSKAWKIUwielbiam truskawki. W zeszłym roku zagapiłam się i nie zjadłam tyle,
ile chciałam zjeść.
W związku z powyższym mam pytanie:
Czy jest jakiś sposób, żeby zachować "świeże" truskawki przez cały rok?
Nie w kompocie, czy dżemie...
Czy truskawki po rozmrożeniu nie będą "paćkate"? Albo co zrobić, żeby
nie były... :(
Linka
(co dzisiaj 2 kilogramy już zjadła) :D
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-02 18:23:28
Temat: Re: TRUSKAWKILinka wrote:
> Czy truskawki po rozmrożeniu nie będą "paćkate"? Albo co zrobić, żeby
> nie były... :(
Będą. Można to trochę ograniczyć, wrzucając zamrożone truskawki do
ciepłej galaretki truskawkowej :) Szybko się rozmrażają, a galaretka
błyskawicznie się na nich ścina. Pomysł znaleziony w archiwum tej grupy.
Zasadniczo truskawki niestety, niestety, najcudowniejsze są w sezonie.
Nie ma na to rady i trzeba się cieszyć, póki są!
> Linka
> (co dzisiaj 2 kilogramy już zjadła) :D
Eh, a dla mnie jeszcze za drogie - po 8 zł / kg, nie skusiłam się... Nie
wyglądały za pięknie.
Ja w tym sezonie planuję wykonać "sorbet" truskawkowy - takie lody z
samych owoców. Nie mam tylko pomysłu, jak to spulchnić, żeby mi nie
zamarzło na kamień... Może ubić pianę z białek albo z żelatyny?
Nessie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-02 18:35:02
Temat: Re: TRUSKAWKIUżytkownik Nessie napisał:
>> Czy truskawki po rozmrożeniu nie będą "paćkate"? Albo co zrobić, żeby
>> nie były... :(
>
> Będą. Można to trochę ograniczyć, wrzucając zamrożone truskawki do
> ciepłej galaretki truskawkowej :) Szybko się rozmrażają, a galaretka
> błyskawicznie się na nich ścina. Pomysł znaleziony w archiwum tej grupy.
Więc jednak zamrożę :) - dobre i to!!!
> Eh, a dla mnie jeszcze za drogie - po 8 zł / kg, nie skusiłam się... Nie
> wyglądały za pięknie.
W zeszłym roku też tak myślałam i skończyło się na tym, że zakończyłam
sezon mając tylko 1/2 kg w brzuchu :(
Ależ to była rozpacz...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-02 21:39:02
Temat: Re: TRUSKAWKIUżytkownik Linka napisał:
> Użytkownik Nessie napisał:
>
>>> Czy truskawki po rozmrożeniu nie będą "paćkate"? Albo co zrobić, żeby
>>> nie były... :(
>>
>>
>> Będą. Można to trochę ograniczyć, wrzucając zamrożone truskawki do
>> ciepłej galaretki truskawkowej :) Szybko się rozmrażają, a galaretka
>> błyskawicznie się na nich ścina. Pomysł znaleziony w archiwum tej grupy.
>
>
> Więc jednak zamrożę :) - dobre i to!!!
>
>> Eh, a dla mnie jeszcze za drogie - po 8 zł / kg, nie skusiłam się...
>> Nie wyglądały za pięknie.
>
>
> W zeszłym roku też tak myślałam i skończyło się na tym, że zakończyłam
> sezon mając tylko 1/2 kg w brzuchu :(
> Ależ to była rozpacz...
hmm a myślałam że tylko ja jestem taki żarłok truskawkowy !!!
i że jedzenie kilogramami to ... ;-)
warto już spróbować są pychota !!!
i jeszcze są !!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-02 22:55:47
Temat: Re: TRUSKAWKI
Użytkownik "Linka" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:c9l6kn$ps$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Nessie napisał:
> Więc jednak zamrożę :) - dobre i to!!!
Taka breja po rozmrożeniu Ci się nie zrobi jeśli najpierw podmrozisz je
trochę rozłożone pojedynczo na jakiejś tacce i dopiero potem wrzucisz je do
jednego woreczka/pojemnika.
Pozdrawiam
Toffi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-03 06:37:52
Temat: Re: TRUSKAWKI> Eh, a dla mnie jeszcze za drogie - po 8 zł / kg, nie skusiłam się... Nie
> wyglądały za pięknie.
Na razie faktycznie sa drogie i nie zawsze dobre, niestety. U mnie tzn. w
Poznaniu widzialam po okolo 12 zl / kg :(
Chyba jeszcze poczekam.
Ale slyszalam, ze w tym roku ma byc mnostwo truskawek. Juz sie ciesze :)
Pozdrawiam truskawkowo.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-03 06:47:44
Temat: Re: TRUSKAWKI
> Czy jest jakiś sposób, żeby zachować "świeże" truskawki przez cały rok?
> Nie w kompocie, czy dżemie...
> Czy truskawki po rozmrożeniu nie będą "paćkate"? Albo co zrobić, żeby
> nie były... :(
>
> Linka
> (co dzisiaj 2 kilogramy już zjadła) :D
W zeszłym roku mroziłam truskawki zmiksowane (jak do koktajlu) po
rozmrożeniu nie odbiega prawie smakiem od świeżego. Zmiksowanie (wcześniej
zamrożonych w całości) rozmrożonych truskawek nie daje tego efektu.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-03 09:21:53
Temat: Re: TRUSKAWKIA ja takie zamrozone truskawki wrzucam do szampana i pije i licze babelki
(dopoki moge ;-)). I mozna je przeciez wrzucic do wszelkich innych napojow
zamiast kostek lodu... okragly rok, dopoki nie zobacze dna zamrazalnika.
Pozdrawiam,
eM rozmarzona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-03 13:29:28
Temat: Re: TRUSKAWKIUżytkownik Anet napisał:
> W zeszłym roku mroziłam truskawki zmiksowane (jak do koktajlu) po
> rozmrożeniu nie odbiega prawie smakiem od świeżego. Zmiksowanie (wcześniej
> zamrożonych w całości) rozmrożonych truskawek nie daje tego efektu.
>
>
Potwierdzam, mama co roku robi wlasnie tak. Truskawki zmiksowane z
cukrem i rozlane do pudelek po lodach i margarynach. Cukier sprawia, ze
po zamrozeniu wszysztko nie jest az takie twarde i mozna to kroic, a
smakowo po prostu rewelacja.
Pozdrawiam
Lunac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-06 18:01:07
Temat: Re: TRUSKAWKI
Użytkownik "Nessie" <n...@b...com> napisał w
wiadomości news:40BE1B20.2000105@bez-tego-yahoo.com...
> Linka wrote:
> > Czy truskawki po rozmrożeniu nie będą "paćkate"? Albo co zrobić, żeby
> > nie były... :(
>
> Będą. Można to trochę ograniczyć, wrzucając zamrożone truskawki do
> ciepłej galaretki truskawkowej :) Szybko się rozmrażają, a galaretka
> błyskawicznie się na nich ścina. Pomysł znaleziony w archiwum tej grupy.
>
> Zasadniczo truskawki niestety, niestety, najcudowniejsze są w sezonie.
> Nie ma na to rady i trzeba się cieszyć, póki są!
>
>
> > Linka
> > (co dzisiaj 2 kilogramy już zjadła) :D
>
> Eh, a dla mnie jeszcze za drogie - po 8 zł / kg, nie skusiłam się... Nie
> wyglądały za pięknie.
>
> Ja w tym sezonie planuję wykonać "sorbet" truskawkowy - takie lody z
> samych owoców. Nie mam tylko pomysłu, jak to spulchnić, żeby mi nie
> zamarzło na kamień... Może ubić pianę z białek albo z żelatyny?
>
> Nessie
JA robie cos podobnego z truskawek, poki co mrozonych bo swirze za drogie
jeszcze.nie jest to sorbet ale lody pychaa..
wsypuje do garnka zmrozone truskawki 0,5 kg
dodaje mleko zwykle (ja 0%) - ilosc zalezy od tego jak geste chcesz miec. na
0,5 kg truskawek 1 szklanka - bedzie geste
do tego cukier (jak ktos lubi)
i wszystko miksuje..naprawde pychaa
monika
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |