« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-11-16 11:56:36
Temat: Taki przepis słyszałamPodróże pociągami kształcą :)
Wczoraj współpasażer opowiedział mi,jak najszybciej przyrządza deser na ciepło.
Zagniata ciasto z samej mąki i wody. Rozwalkowuje je najcieniej jak się da.
Kładzie na to pokrojone jabłka w kostkę, sypie cynamonem, można dodać rodzynków
i cukru. Zawija to w rulon, ale nie jak struclę tylko tak, żeby złączyć brzegi,
boki skleja i wrzuca na rozgrzany tłuszcz na patelni i smaży z każdej strony dwa
razy (do przewracania używa talerza, jak przy tortilli, trzeba tylko uważać,
żeby tluszcz nie pryskał).
Mówił, że i on i dzieci się tym zajadają, ja pewnie wypróbuję w najbliższym
możliwym czasie, a z Wami się tym dzielę :)
Pozdrawiam
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-11-16 11:59:57
Temat: Re: Taki przepis słyszałam
Użytkownik "Kajetana_Kinga aka Słowotok" <k...@g...pl> napisał
w wiadomości news:ejhjlh$ht5$1@inews.gazeta.pl...
> Podróże pociągami kształcą :)
> Wczoraj współpasażer opowiedział mi,jak najszybciej przyrządza deser na
> ciepło.
> Zagniata ciasto z samej mąki i wody. Rozwalkowuje je najcieniej jak się
> da. Kładzie na to pokrojone jabłka w kostkę, sypie cynamonem, można dodać
> rodzynków i cukru. Zawija to w rulon, ale nie jak struclę tylko tak, żeby
> złączyć brzegi, boki skleja i wrzuca na rozgrzany tłuszcz na patelni i
> smaży z każdej strony dwa razy (do przewracania używa talerza, jak przy
> tortilli, trzeba tylko uważać, żeby tluszcz nie pryskał).
> Mówił, że i on i dzieci się tym zajadają, ja pewnie wypróbuję w
> najbliższym możliwym czasie, a z Wami się tym dzielę :)
>
>
czyli robi takiego duuuuuuuuuuużego pieroga
AZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-11-16 12:00:49
Temat: Re: Taki przepis słyszałam
"Kajetana_Kinga aka Słowotok" <k...@g...pl> wrote in message
news:ejhjlh$ht5$1@inews.gazeta.pl...
Zwykły pieróg...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-11-16 12:01:22
Temat: Re: Taki przepis słyszałam
Użytkownik "Andrzej" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ejhjrs$d0b$1@news.onet.pl...
>
>>
> czyli robi takiego duuuuuuuuuuużego pieroga
>
No w sumie tak, ale ja zawsze do ciasta na pieroga dodawałam jajko. Woda i mąka
kojarzą mi się bardziej z makaronem :)
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-11-16 12:21:33
Temat: Re: Taki przepis słyszałamUżytkownik "Kajetana_Kinga aka Słowotok"
>> czyli robi takiego duuuuuuuuuuużego pieroga
>>
> No w sumie tak, ale ja zawsze do ciasta na pieroga dodawałam jajko. Woda i
> mąka kojarzą mi się bardziej z makaronem :)
Hmm... To czemu makarony nazywano onegdaj na opakowaniach "dwujajecznymi"
np.? ;)
M.
--
Posted via a free Usenet account from http://www.teranews.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-11-16 12:57:26
Temat: Re: Taki przepis słyszałam
Użytkownik "Maciej Muran" <n...@n...spam> napisał w wiadomości
news:455c4ae1$0$21212$88260bb3@free.teranews.com...
>>> czyli robi takiego duuuuuuuuuuużego pieroga
>>>
>> No w sumie tak, ale ja zawsze do ciasta na pieroga dodawałam jajko. Woda i
>> mąka kojarzą mi się bardziej z makaronem :)
>
> Hmm... To czemu makarony nazywano onegdaj na opakowaniach "dwujajecznymi" np.?
> ;)
>
> M.
Nie wiem - nie bij! :)
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-11-16 13:25:54
Temat: Re: Taki przepis słyszałamKajetana_Kinga aka Słowotok napisał(a):
>> Hmm... To czemu makarony nazywano onegdaj na opakowaniach
>> "dwujajecznymi" np.? ;)
> Nie wiem - nie bij! :)
Należy czytać archiwum:
news:bntk91$2r5$1@inews.gazeta.pl...
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-11-16 13:37:32
Temat: Re: Taki przepis słyszałamKajetana_Kinga aka Słowotok napisał(a):
> Użytkownik "Maciej Muran" <n...@n...spam
>> Hmm... To czemu makarony nazywano onegdaj na opakowaniach
>> "dwujajecznymi" np.? ;)
> Nie wiem - nie bij! :)
Należy czytać archiwum:
http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/browse_
thread/thread/457414b4bd408287/4d312db85780e146?lnk=
st&q=pl.rec.kuchnia+Dzieduszycki&rnum=1&hl=pl#4d312d
b85780e146
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-11-16 15:15:50
Temat: Re: Taki przepis słyszałamOn Thu, 16 Nov 2006 13:21:33 +0100 I had a dream that Maciej Muran
<n...@n...spam> wrote:
>> No w sumie tak, ale ja zawsze do ciasta na pieroga dodawałam jajko. Woda i
>> mąka kojarzą mi się bardziej z makaronem :)
>Hmm... To czemu makarony nazywano onegdaj na opakowaniach "dwujajecznymi"
>np.? ;)
Dwa jaja na tonę mąki :)
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-11-16 17:35:24
Temat: Re: Taki przepis słyszałam
"Kajetana_Kinga aka Słowotok" <k...@g...pl> wrote in message
news:ejhjlh$ht5$1@inews.gazeta.pl...
> Podróże pociągami kształcą :)
> Wczoraj współpasażer opowiedział mi,jak najszybciej przyrządza deser na
> ciepło.
> Zagniata ciasto z samej mąki i wody. Rozwalkowuje je najcieniej jak się
> da. Kładzie na to pokrojone jabłka w kostkę, sypie cynamonem, można dodać
> rodzynków i cukru. Zawija to w rulon, ale nie jak struclę tylko tak, żeby
> złączyć brzegi, boki skleja i wrzuca na rozgrzany tłuszcz na patelni i
> smaży z każdej strony dwa razy (do przewracania używa talerza, jak przy
> tortilli, trzeba tylko uważać, żeby tluszcz nie pryskał).
> Mówił, że i on i dzieci się tym zajadają, ja pewnie wypróbuję w
> najbliższym możliwym czasie, a z Wami się tym dzielę :)
>
Dzięki za przepis, wypróbujemy :)
pozdr
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |