« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-13 15:23:57
Temat: Takie coś do kurczaka ;)Witajcie.
Bywam ja sobie czasami w pewnej knajpce, gdzie zamawiam grillowany filet z
kurczaka z ... No właśnie. Wygląda to jak podsmażony przecier pomidorowy z
dodatkiem papryki, pieprzu i czego tam jeszcze. Całość świetna. I tylko
problem - jak toto zrobić?
Googlałem, ale z marnym efektem. Ktoś może wie?
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-01-13 15:56:58
Temat: Re: Takie coś do kurczaka ;)On Fri, 13 Jan 2006 16:23:57 +0100, "useR"
<a...@p...onet.pl> wrote:
>Witajcie.
>
>Bywam ja sobie czasami w pewnej knajpce, gdzie zamawiam grillowany filet z
>kurczaka z ... No właśnie. Wygląda to jak podsmażony przecier pomidorowy z
>dodatkiem papryki, pieprzu i czego tam jeszcze. Całość świetna. I tylko
>problem - jak toto zrobić?
>Googlałem, ale z marnym efektem. Ktoś może wie?
>
>Pozdrawiam
>
Podejrzewam, ze dokladnie tak, jak to opisales :))
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-01-13 16:08:30
Temat: Re: Takie coś do kurczaka ;)Użytkownik "useR" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dq8gfk$e3v$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Bywam ja sobie czasami w pewnej knajpce, gdzie zamawiam grillowany filet z
> kurczaka z ... No właśnie. Wygląda to jak podsmażony przecier pomidorowy z
> dodatkiem papryki, pieprzu i czego tam jeszcze.
A może to aiwar=ajwar?
Pozdrawiam
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-01-13 17:22:16
Temat: Re: Takie coś do kurczaka ;)useR napisał(a):
> Witajcie.
>
> Bywam ja sobie czasami w pewnej knajpce, gdzie zamawiam grillowany filet z
> kurczaka z ... No właśnie. Wygląda to jak podsmażony przecier pomidorowy z
> dodatkiem papryki, pieprzu i czego tam jeszcze. Całość świetna. I tylko
> problem - jak toto zrobić?
> Googlałem, ale z marnym efektem. Ktoś może wie?
>
> Pozdrawiam
>
>
nie jest to na pewno Tadżin z kurczaka:)
wczoraj zrobilem, bardzo ciekawe danie.
skladniki:
- kilka udek kurczaka
- dwie puszki pomidorow bez skory
- 150 ml bulionu drobiowego
- 100g suszonych sliwek
- lyzka miodu
- swiezy imbir
- garsc rodzynek
- szfran
- cynamon
- sol
- pieprz
- oliwa
sposob przyrzadzania:
umylem udka, posypalem je sola i pieprzem, polezaly ok. 1/2 h. potem
wrzucilem je partiami na woka i obsmazalem je w glebokim tluszczu, do
momentu az byly dobrze wysmazone. uzylem mieszanki oliwy i oleju z
pestek winogron.
nastepnie przerzucilem je do brytfanny, dolalem bulionu (jedna kostka
firmy W... zalana 150 ml. wody) i zalalem pomidorami z puszki.
przykrylem folia aluminiowa i dusilem ok. 40 min w piekarniku nagrzanym
do 220'C
w tym czasie wrzucilem do rondla sliwki, starty swiezy imbir (tak ze
trzy lyzki stolowe), miod, szafran (cale opakowanie firmy K...)
rodzynki, lyzke stolowa cynamonu, dolalem troche wody, moze ze 100 ml.
gotowalem to wszystko mieszajac ok. 1/2 h. raz dolewajac wody, znowu ok.
100ml.
nastepnie dodalem sos sliwkowo-rodzynkowy do brytfanny z kurczakiem i
dusilem jeszcze ok. 1h.
a dzis mam zamiar to podgrzac i zjesc na kolacje z dodatkiem puree z
ziemniakow.
pozdrawiam
sandalwood
ps.
bazowalem na przepisie z internetu dostarczonym mi przez zonke na kartce
bez podanego zrodla.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-01-13 23:11:31
Temat: Re: Takie coś do kurczaka ;)
Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dq8jin$1it$1@inews.gazeta.pl...
> A może to aiwar=ajwar?
Pogooglałem za tym aiwarem i to raczej nie to. Ale sam aiwar wygląda nieźle,
więc dzięki za sugestię :)
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-01-13 23:13:49
Temat: Re: Takie co? do kurczaka ;)
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:ndjfs1d6dte5fd9qb3211b0m9pk5vmrk7u@4ax.com...
> Podejrzewam, ze dokladnie tak, jak to opisales :))
He,he... Bo to blisko, ale nie do końca. Eksperymentowałem, ale nie ta
konsystencja - takie bardziej "chropowate" powinno być.
Pozdrawiam
useR
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-01-14 08:29:33
Temat: Re: Takie co? do kurczaka ;)On Sat, 14 Jan 2006 00:13:49 +0100, "useR"
<a...@p...onet.pl> wrote:
>
>Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
>wiadomości news:ndjfs1d6dte5fd9qb3211b0m9pk5vmrk7u@4ax.com...
>> Podejrzewam, ze dokladnie tak, jak to opisales :))
>
>He,he... Bo to blisko, ale nie do końca. Eksperymentowałem, ale nie ta
>konsystencja - takie bardziej "chropowate" powinno być.
>
>Pozdrawiam
>useR
To moze cebula/czosnek obsmazone, a pociete na drobiazgi, dodana
pasta pomid i to dalej duszone, dodajac rozne rzeczy. albo
pomidory zywe/prawdziwe, pokrjone w drobiazg i dalej juz to samo?
taka chropowatosc? Pomidorowa czy jakas tajemna?
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-01-14 10:44:45
Temat: Re: Takie co? do kurczaka ;)
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:hgdhs1h0njhoffjonf5h1agvsj2op6qmup@4ax.com...
> To moze cebula/czosnek obsmazone, a pociete na drobiazgi, dodana
> pasta pomid i to dalej duszone, dodajac rozne rzeczy. albo
> pomidory zywe/prawdziwe, pokrjone w drobiazg i dalej juz to samo?
> taka chropowatosc? Pomidorowa czy jakas tajemna?
Właśnie zamierzam dziś spróbować z czosnkiem i cebulą; nawet jak nie wyjdzie
podobnie to i tak powinno być całkiem zjadliwe -a może z czasem wyjdzie
nawet lepsze? ;) . Ale tamta "chropowatość" trochę inna. Gdybym miał to
obrazowo opisać, to byłoby coś jakby zmieszana bułka tarta z pastą
pomidorową.
Pozdrawiam serdecznie :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-01-14 11:43:55
Temat: Re: Takie co? do kurczaka ;)
Użytkownik "useR" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dqake6$gt0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Gdybym miał to
> obrazowo opisać, to byłoby coś jakby zmieszana bułka tarta z pastą
> pomidorową.
>
> Pozdrawiam serdecznie :)
orzeszki ziemne?
IDa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-01-15 13:29:53
Temat: Re: Takie co? do kurczaka ;)Dnia 2006-01-14 11:44:45 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *useR* skreślił te oto słowa:
> Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
> wiadomości news:hgdhs1h0njhoffjonf5h1agvsj2op6qmup@4ax.com...
>> To moze cebula/czosnek obsmazone, a pociete na drobiazgi, dodana
>> pasta pomid i to dalej duszone, dodajac rozne rzeczy. albo
>> pomidory zywe/prawdziwe, pokrjone w drobiazg i dalej juz to samo?
>> taka chropowatosc? Pomidorowa czy jakas tajemna?
>
> Właśnie zamierzam dziś spróbować z czosnkiem i cebulą; nawet jak nie wyjdzie
> podobnie to i tak powinno być całkiem zjadliwe -a może z czasem wyjdzie
> nawet lepsze? ;) . Ale tamta "chropowatość" trochę inna. Gdybym miał to
> obrazowo opisać, to byłoby coś jakby zmieszana bułka tarta z pastą
> pomidorową.
Pesto? Orzeszki pinii, parmezan...
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
nie wie nic o usenecie, kto nie pisał na teście /KAnusia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |