« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-27 12:46:36
Temat: TatzikiWitam pierwszy post :))
Od dawna zaczytuje sie w grupie i mam pytanie
W zwiazku z zaczynającym sie sezonem na grilla kiedys widzialem u p.
Malkowicza w programie o tematyche chyba tatarskiej przepis na tatziki
ale niestety nie mialem mozliwości zapisac.
I tu problem
Sam już niewiem czy tatziki to mięsko ktore przygotowywal na grillu
czy sos z startego ogorka jogurtu(śmietany) z przyprawami.
Czy tak czy tak prosze o przepis
Wzamian moge przyslużyć sie przeisem na kawlki kurczaka w cieście po chińsku
:))
Życze milego długiego weeekendu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-27 13:09:35
Temat: Re: Tatziki
> Sam już niewiem czy tatziki to mięsko ktore przygotowywal na grillu
> czy sos z startego ogorka jogurtu(śmietany) z przyprawami.
To drugie.:-))) B. lubie to jadac, ale w wskiej knajpce. Jestem co prawda w
posiadaniu przepisu. Przesle Ci, jak nie zapomne w poniedzialek. Zuzka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-27 13:48:51
Temat: Odp: TatzikiJest to ten sos (a wlasciwie rodzaj zimnego dipu jak wyczytalem w jakiejs
madrej ksiazce). Do stworzenia Tzatziki bardzo dobry jest zwykly nieslodzony
serek homogenizowany (zadne Danio). Ma odpowiednia konsystencje i kwaskowy
smak. Ewentualnie gesty jogurt. Dodajesz starte ogorki, sol, pieprz, duzo
czosnku i w zaleznosci od smaku mozesz dodac jeszcze ziola (ja np. uzywam
bazyli lub oregano) .... proporcje? Najlepsze sa wlasne :) .... doprawiaj do
smaku .... zrobiony samemu i na swoj smaczek jest mmmmmmm pycha!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-27 14:08:08
Temat: Odp: TatzikiWazne jest zeby odcisnac przetarty ogorek przez sitko albo gaze. Inaczej
wyjdzie packa, a powinno miec raczej gesta konsystencje. Wiem, ze
oryginalnymi skladnikami sa: ogorek, czosnek, jogurt czy smietana, sol i
swiezy koperek.
--
Agnes
http://www.koneser.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-27 16:53:48
Temat: Re: Tatziki
Użytkownik "Agnes" <a...@k...pl> napisał w wiadomości
news:9cbucv$dqn$1@shilo.silesia.pik-net.pl...
> Wazne jest zeby odcisnac przetarty ogorek przez sitko albo gaze. Inaczej
> wyjdzie packa, a powinno miec raczej gesta konsystencje
inna propozycja zapobiegania paćce to po podrobieniu ogórka posolić go a po
chwili w lodówce odcisnąć.
A dalej według przepisu. ( A jakie to genialne z musaką obok na talerzu)
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-27 17:10:29
Temat: Re: TatzikiWlasnie swiezego koperku zabraklo mi w tamtym przepisie.
A zamiast swiezych ogorkow mozna dac ogorki kiszone. Wtedy chyba jeszcze
bardziej mi smakuje.
bartek
Użytkownik "Agnes" <a...@k...pl>
> Wazne jest zeby odcisnac przetarty ogorek przez sitko albo gaze. Inaczej
> wyjdzie packa, a powinno miec raczej gesta konsystencje. Wiem, ze
> oryginalnymi skladnikami sa: ogorek, czosnek, jogurt czy smietana, sol i
> swiezy koperek.
> Agnes
> http://www.koneser.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-27 19:19:45
Temat: Re: TatzikiWitam!
A ja robie tzatziki tak:
biorę 1 jogurt niesłodzony naturalny(Danon), dodaję do niego 1/2 świeżego
ogórka (dług.ok.20 cm) pokrojonego w kostkę (odpada problem ciapy) oraz 1
lub 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę ,no i oczywiście
koperek(jeśli mam).Nie dodaję żadnych przypraw.
Po zjedzeniu nie proponuję całuśnych randek.
P.S.
Porcja ta jest dla 1 osoby.Mnie najbardziej smakują same i z pizzą gyros.
Pozdrawiam.
Mariola.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-30 22:25:13
Temat: Re: TatzikiTak mi sie zdawalo ze do tego co juz podano brakuje oliwy z oliwek...
"schayn" <s...@f...onet.pl> wrote in message
news:9cbpne$m9m$1@korweta.task.gda.pl...
> Witam pierwszy post :))
> Od dawna zaczytuje sie w grupie i mam pytanie
> W zwiazku z zaczynającym sie sezonem na grilla kiedys widzialem u p.
> Malkowicza w programie o tematyche chyba tatarskiej przepis na tatziki
> ale niestety nie mialem mozliwości zapisac.
> I tu problem
> Sam już niewiem czy tatziki to mięsko ktore przygotowywal na grillu
> czy sos z startego ogorka jogurtu(śmietany) z przyprawami.
> Czy tak czy tak prosze o przepis
> Wzamian moge przyslużyć sie przeisem na kawlki kurczaka w cieście po
chińsku
> :))
> Życze milego długiego weeekendu
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-01 14:24:09
Temat: Re: TatzikiOgorek po starciu jak i jogurt powinny byc osaczone inaczej bedzie "ciapa" a
nie Tzatziki.
Slav
Agnes <a...@k...pl> wrote in message
news:9cbucv$dqn$1@shilo.silesia.pik-net.pl...
> Wazne jest zeby odcisnac przetarty ogorek przez sitko albo gaze. Inaczej
> wyjdzie packa, a powinno miec raczej gesta konsystencje. Wiem, ze
> oryginalnymi skladnikami sa: ogorek, czosnek, jogurt czy smietana, sol i
> swiezy koperek.
> --
>
> Agnes
> http://www.koneser.pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |