| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-27 07:05:16
Temat: Tluste jablka - qie licho?Czesc!
Czy ktos, kto ma do czynienia z sadownictwem, moze mi wyjasnic jedna
rzecz? Otoz, od jakiegos czasu, jak kupie jablka (niewazne jakiej
"marki" i jaki gatunek), to ich skorka jest tak tlusta, ze w zaden
sposob nie mozna tego zmyc pod biezaca czysta woda (a plynem do mycia
naczyn nie bede szorowac czegos, co mam pozniej szamac'). Malo tego, po
potrzymaniu takiego jablka w dloni, z truden daja sie z tego tluszczu
zmyc rece. Czy jest to wynik jakichs opryskow, czy moze cos innego? A
moze transport w mieszance gazu powoduje wydzielanie sie jakiegos
paskudztwa? I czy takie jablka (albo tylko ich skorka) nie sa szkodliwe
(zwlaszcza dla alergikow)?
Pozdrawiam,
robal.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2000-06-27 08:03:19
Temat: Re: Tluste jablka - qie licho?Gamon' wrote:
> Otoz, od jakiegos czasu, jak kupie jablka (niewazne jakiej
> "marki" i jaki gatunek), to ich skorka jest tak tlusta, ze w zaden
> sposob nie mozna tego zmyc pod biezaca czysta woda [...]
> Czy jest to wynik jakichs opryskow, czy moze cos innego? [...]
Ja zaobserwowalem cos takiego na moich jablkach przechowywanych zima.
Nie byly na pewno pryskane. Wyjasnienie zjawiska tez mnie interesuje -
skad ten tluszcz, co to za tluszcz.
Pozdrawiam serdecznie :-)
Krzysiek Koterba
--
Wysoka jakość, niskie ceny - http://rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2000-06-27 08:44:41
Temat: Re: Tluste jablka - qie licho?"Krzysztof Koterba" <k...@r...pl> wrote in message
news:39585FC7.FAEE9646@rsw.pl...
> Gamon' wrote:
> > Otoz, od jakiegos czasu, jak kupie jablka (niewazne jakiej
> > "marki" i jaki gatunek), to ich skorka jest tak tlusta, ze w zaden
> > sposob nie mozna tego zmyc pod biezaca czysta woda [...]
> > Czy jest to wynik jakichs opryskow, czy moze cos innego? [...]
> Ja zaobserwowalem cos takiego na moich jablkach przechowywanych zima.
> Nie byly na pewno pryskane. Wyjasnienie zjawiska tez mnie interesuje -
> skad ten tluszcz, co to za tluszcz.
Wosk naturalny. Wytwarzany przez jablko, glownie dla ochrony
przed parowaniem. Sporo owocow "tak ma".
> Pozdrawiam serdecznie :-)
> Krzysiek Koterba
Pozdrawiam,
Andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2000-06-27 08:55:12
Temat: Re: Tluste jablka - qie licho?Andrzej Bienias wrote:
> Wosk naturalny. Wytwarzany przez jablko, glownie dla ochrony
> przed parowaniem. Sporo owocow "tak ma".
Ale dlaczego kiedys tego nie bylo tak widac? Zdarzalo sie, ze "lekko" sie
tluscily, ale teraz to juz przesada...
Pozdrawiam,
robal.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2000-06-27 09:20:10
Temat: Re: Tluste jablka - qie licho?
>zmyc rece. Czy jest to wynik jakichs opryskow, czy moze cos innego? A
>moze transport w mieszance gazu powoduje wydzielanie sie jakiegos
>paskudztwa? I czy takie jablka (albo tylko ich skorka) nie sa szkodliwe
>(zwlaszcza dla alergikow)?
>
Owoce poludniowe np w Izraelu woskuje sie, coby grzyby sie do nich pozniej
dorwaly,
moze u nas sie je oliwi, coby nie rdzewialy ?
osobiscie z takim przypadkiem sie nie spotkale.
grogreg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2000-06-27 11:21:30
Temat: Odp: Tluste jablka - qie licho?Podejrzewalbym o wieksza ilosc wosku nowe, "odporne" odmiany".
Moze ma cos do tego upal???
Uzytkownik "Gamon'" <r...@r...prv.pl> napisal w wiadomosci
news:395869D8.569D794B@robal.prv.pl...
> Andrzej Bienias wrote:
>
> > Wosk naturalny. Wytwarzany przez jablko, glownie dla ochrony
> > przed parowaniem. Sporo owocow "tak ma".
>
> Ale dlaczego kiedys tego nie bylo tak widac? Zdarzalo sie, ze "lekko" sie
> tluscily, ale teraz to juz przesada...
>
> Pozdrawiam,
> robal.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2000-06-27 11:42:06
Temat: Re: Tluste jablka - qie licho?Eeee.... tam. Po prostu ladnie sie blyszcza na straganie. Takie zdrowe,
lsniace :-)
Gamon' wrote:
> Czesc!
>
> Czy ktos, kto ma do czynienia z sadownictwem, moze mi wyjasnic jedna
> rzecz? Otoz, od jakiegos czasu, jak kupie jablka (niewazne jakiej
> "marki" i jaki gatunek), to ich skorka jest tak tlusta, ze w zaden
> sposob nie mozna tego zmyc pod biezaca czysta woda (a plynem do mycia
> naczyn nie bede szorowac czegos, co mam pozniej szamac'). Malo tego, po
> potrzymaniu takiego jablka w dloni, z truden daja sie z tego tluszczu
> zmyc rece. Czy jest to wynik jakichs opryskow, czy moze cos innego? A
> moze transport w mieszance gazu powoduje wydzielanie sie jakiegos
> paskudztwa? I czy takie jablka (albo tylko ich skorka) nie sa szkodliwe
> (zwlaszcza dla alergikow)?
>
> Pozdrawiam,
> robal.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2000-06-27 11:42:58
Temat: Re: Tluste jablka - qie licho?"Robert Bartosiak" <r...@m...prosper.pl> wrote
in message news:_6065.58686$DC.1336019@news.tpnet.pl...
> Podejrzewalbym o wieksza ilosc wosku nowe, "odporne" odmiany".
> Moze ma cos do tego upal???
W wiekszy upal jablka silniej sie bronia przed parowaniem?
Moze... :-)
> Uzytkownik "Gamon'" <r...@r...prv.pl> napisal w wiadomosci
> news:395869D8.569D794B@robal.prv.pl...
> > Andrzej Bienias wrote:
> > > Wosk naturalny. Wytwarzany przez jablko, glownie dla ochrony
> > > przed parowaniem. Sporo owocow "tak ma".
> > Ale dlaczego kiedys tego nie bylo tak widac? Zdarzalo sie, ze "lekko"
sie
> > tluscily, ale teraz to juz przesada...
> > Pozdrawiam,
> > robal.
Pozdrawiam,
Andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2000-06-27 16:28:43
Temat: Re: Tluste jablka - qie licho?To naturalne zjawisko zwiazane ze starzeniem sie jablek, jak juz pisano sa
to NATURALNE woski. Nie jest to zwiazane z ochrona chemiczna. Nasilenie tego
woskowania zalezy od odmiany i warunków przechowywania.
Jesli owoce sa przechowywane w nowoczesnej chlodni najlepiej z kontrolowana
atmosfera to jablka nie sa zawoskowane. Natomiast jesli sa pzrechowywane
dlugo w cieple (np starodawne pzrechowalnie z grawitacyjnym wychladzaniem
lub nie wydajne chlodnie) to woskowanie prawie pewne. Mamy koniec czerwca
dosc dlugo od zbiorów dlatego nasilenie tego zjawiska jest wieksze niz
wczesniej. Teraz z kazdym tygodniem bedzie coraz wiecej zawoskowanych
jablek.
W Polsce nie znam przypadków woskowania (sztucznego) jablek na skale
towarowa. Generalnie nie robi sie tego w calej Europie. Woskowanie to
zdecydowanie amerykanski styl.
Gamon' napisał(a) w wiadomości: <3...@r...prv.pl>...
>Czesc!
>
>Czy ktos, kto ma do czynienia z sadownictwem, moze mi wyjasnic jedna
>rzecz? Otoz, od jakiegos czasu, jak kupie jablka (niewazne jakiej
>"marki" i jaki gatunek), to ich skorka jest tak tlusta, ze w zaden
>sposob nie mozna tego zmyc pod biezaca czysta woda (a plynem do mycia
>naczyn nie bede szorowac czegos, co mam pozniej szamac'). Malo tego, po
>potrzymaniu takiego jablka w dloni, z truden daja sie z tego tluszczu
>zmyc rece. Czy jest to wynik jakichs opryskow, czy moze cos innego? A
>moze transport w mieszance gazu powoduje wydzielanie sie jakiegos
>paskudztwa? I czy takie jablka (albo tylko ich skorka) nie sa szkodliwe
>(zwlaszcza dla alergikow)?
>
>Pozdrawiam,
>robal.
>
--
25MB e-mail, 10MB WWW, PHP, Perl, SSI - WEB Pack - http://rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2000-06-28 13:43:05
Temat: Re: Tluste jablka - qie licho?Wydaje mi sie ze "tluste jablka" to efekt samoobrony owocu przed chorobami
grzybowymi (zgnilizna)
Czesc.
R .K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |