« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-29 14:12:50
Temat: Torcik MalakowW programie kulinarnym robiono torcik Malakow. Google go nie znalazły, a ja
nie zdążyłam zanotować. Może uda mi się w powtórce, jak ją złapię.
Może ktoś zapamiętał?
Torcik Malakow.
30 dkg biszkoptów
3 kieliszki likieru pomarańczowego
75 dkg truskawek
25 dkg masła
? śmietany
? migdałów
????
Masło zmiksować z cukrem, nadać aromat poprzez wlanie 1/2 kieliszka likieru
pomarańczowego oraz paru kropel zapachu migdałowego. Ubić śmietanę - ubitą -
łyżką wprowadzić do kremu. Dodać migdały (chyba zmielone). Nasmarować
tortownicę. Moczyć krótko biszkopty w likierze i wyłożyć dno. Wyłożyć
warstwę kremu. Następnie obłożyć dookoła brzegi tortownicy namoczonymi
biszkoptami. Przykryć krem grubymi plasterkami truskawek. Na to krem +
biszkopty + krem + biszkopty + truskawki + krem + biszkopty na wierzch.
Schłodzić przez noc w lodówce.
Sezon truskawkowy się zaczyna a ten torcik wygląda obiecująco.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-29 15:14:22
Temat: dla miłośników bitej śmietanyDrugi torcik - śmietanowy.
1/5 litra śmietany 30%
4 galaretki w różnych kolorach (dwie czerwone, cytrynowa i pomarańczowa)
winogrona białe i czerwone
banany
pomarańcze
15 dkg cukru pudru
10 łyżeczek żelatyny
Ubić śmietanę - wlać żelatynę rozpuszczoną w wodzie i schłodzoną. Galaretki
rozpuścić i schłodzić by stężaly, pokroić w kostkę. Wsypać wypestkowane i
pokrojone owoce oraz posiekane dwie galaretki - cytrynową i pomarańczową.
Wyłożyć masę do tortownicy. Udekorować owocami. Schłodzić żeby stężało.
Zalać czerwoną galaretką (750 ml wody na dwie galaretki). Na 3-4 godz. do
lodówki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-29 20:47:38
Temat: Re: Torcik MalakowSumada wrote:
> Może ktoś zapamiętał?
>
> Torcik Malakow.
>
> ? śmietany
> ? migdałów
> ????
Smietany 300 ml, ilosci migdalow nie pamietam, ale wydaje mi sie, ze mozna
tu troche poszalec i paczke zapodac :-) Z tego co pamietam, to cukru 18 dag
(uzupelniam skladniki podane przez ciebie ;-)
Pozdrawiam i zycze udanego deseru
--
Rasmi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-30 10:14:53
Temat: Re: Torcik Malakow
Użytkownik "Rasmi" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c9asrf$hoh$1@korweta.task.gda.pl...
> Smietany 300 ml, ilosci migdalow nie pamietam, ale wydaje mi sie, ze mozna
> tu troche poszalec i paczke zapodac :-) Z tego co pamietam, to cukru 18
dag
Dzięki : )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-30 12:43:50
Temat: Re: Torcik Malakoff> W programie kulinarnym robiono torcik Malakow. Google go nie znalazły
>
ponieważ należało wpisać: Tort Malakoff
> Może ktoś zapamiętał?
>
> Torcik Malakow.
> 30 dkg biszkoptów
> 3 kieliszki likieru pomarańczowego
> 75 dkg truskawek
> 25 dkg masła
> ? śmietany
> ? migdałów
> ????
> Masło zmiksować z cukrem, nadać aromat poprzez wlanie 1/2 kieliszka likieru
> pomarańczowego oraz paru kropel zapachu migdałowego. Ubić śmietanę - ubitą -
> łyżką wprowadzić do kremu. Dodać migdały (chyba zmielone). Nasmarować
> tortownicę. Moczyć krótko biszkopty w likierze i wyłożyć dno. Wyłożyć
> warstwę kremu. Następnie obłożyć dookoła brzegi tortownicy namoczonymi
> biszkoptami. Przykryć krem grubymi plasterkami truskawek. Na to krem +
> biszkopty + krem + biszkopty + truskawki + krem + biszkopty na wierzch.
> Schłodzić przez noc w lodówce.
>
> Sezon truskawkowy się zaczyna a ten torcik wygląda obiecująco.
>
> Zapamiętałam, że powinien być użyty cukier puder. Migdałów zmielonych co
najmniej 100g. To jest torcik dla dorosłych. Ale jak zmienimy likier
pomarańczowy na kompot truskawkowy "skorzystają" też z niego dzieci.
Pozdrawiam. Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-30 15:58:50
Temat: Re: Torcik Malakoff> ponieważ należało wpisać: Tort Malakoff
- w programie użyto nazwy Malakow - więc poszukiwałam takowej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-30 16:04:24
Temat: Re: Torcik MalakoffA i po tej drugiej nazwie - przepisu ani śladu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-30 18:55:23
Temat: Re: Torcik Malakoff> A i po tej drugiej nazwie - przepisu ani śladu.
>
> Faktycznie, jest tylko jakiś drobny ślad, hotel we Wrocławiu proponuje tort
Malakoff w kontekście kuchni rosyjskiej. Może trzeba wejść na ich stronę
(znaczy rosyjską). Choć z drugiej stony już jest wszystko wiadome. Pozdr. Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-31 07:55:48
Temat: Re: Torcik Malakoffw "kolekcji dobrej kuchni" był przepis na ten tort.
robilam na swoją osiemnastkę ;)
ale nie mam teraz tego przy sobie..
hmm.. może jutro wklepię - jak ktoś chce?
--
ZygZag
at autograf pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-31 08:43:25
Temat: Re: Torcik Malakoff
> Malakoff w kontekście kuchni rosyjskiej. Może trzeba wejść na ich stronę
- jeżeli wyłączy się tylko polskie wyszukiwanie -to wyskakują obcojęzyczne
przepisy, ale pod nazwą Malakow. I raczej (z tego co udało mi się zrozumieć)
nie było tam truskawek... ???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |