| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-31 08:44:08
Temat: Re: Torcik Malakoff
> hmm.. może jutro wklepię - jak ktoś chce?
- ja chętnie - jeżeli to inna wersja niż skompletowałam powyżej... : )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-31 11:20:16
Temat: Re: Torcik MalakoffUdało mi się znaleźć taką wersję z truskawkami:
Charlotte Malakoff
6 ounces (1 1/2 sticks) soft unsalted butter
1 cup superfine sugar
1 3/4 cups ground, (or finely chopped) toasted hazelnuts
1/2 cup hazelnut liqueur
2 cups heavy cream
3 (7-inch) rounds sponge cake, each 1/2-inch thick, recipe follows
1/4 cup orange liqueur mixed with 1/4 cup water
1 quart strawberries
1/4 cup coarsely chopped, toasted hazelnuts
Flavored cream garnish, optional
1 cup heavy cream
3 tablespoons confectioners' sugar
1 tablespoon orange liqueur
1/2 teaspoon vanilla
Cream together the butter and sugar.
Beat in the hazelnuts and then half of the hazelnut liqueur.
Whip the cream.
Add the remaining half of the hazelnut liqueur to the cream and whip to
shaving cream consistency.
Fold into the butter/nut mixture. Line the bottom and sides of a 2-quart,
cylindrical mold (like a souffle dish) with parchment.
Paint (imbibe) the sponge cake layers with the orange liqueur and water.
Place a layer of sponge cake on the bottom.
Top the sponge layer with a layer of 1/2 of the cream.
Plant a ring of strawberries, point down, around the outer edge.
Top with another sponge cake layer and repeat with cream and berries.
Top with a final layer of sponge cake.
Refrigerate for at least 2 hours.
Remove from mold and dust sides with coarse hazelnuts.
For the optional flavored whipped cream garnish, whisk heavy cream in a bowl
until it begins to thicken.
Add the confectioners' sugar, orange liqueur, and vanilla and whisk to soft
peaks.
Place the cream in a piping bag fitted with a star tip.
Pipe rosettes on top of the cake and top each rosette with a small
strawberry.
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-31 12:08:40
Temat: Re: Torcik MalakoffGdyby ktość chiał, to już zdążyłam to przetłumaczyć.
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-31 15:01:58
Temat: Re: Torcik MalakoffBasiek <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał(a):
> Gdyby ktość chiał, to już zdążyłam to przetłumaczyć.
> Pozdrawiam.
> Basiek.
To ja bardzo poproszę.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-31 16:39:48
Temat: Re: Torcik Malakoff> To ja bardzo poproszę.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
3 łyżki niesolonego masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
3 duże jajka
1,25 szklanki cukru
Krem:
170 g miękkiego niesolonego masła
1 szklanka cukru
1,75 szklanki mielonych orzechow laskowych
1/2 szklanki likieru orzechowego
2 szklanki śmietany
3 placki ciasta o grubości okolo 1,5 cm
1/4 szklanki likieru pomarańczowego zmieszanego z 1/4 szklanki wody
około 1 litra truskawek (dziwna miara, ale 1 quart z tego co wiem to około
946,35 ml)
1/4 szklanki grubo pokrojonych orzechow laskowych
do ozdoby:
1 szklanka śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka likieru pomarańczowego
1/2 łyżeczki wanilii
Przygotowanie:
Ciasto:
Umieścić blachę w śrdkowej części piekarnika i nagrzać do 180 stopni
Celsjusza.
Delikatnie spryskać 3 formy oliwą w sprayu.
Wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wymieszać.
Powtarzać 3 razy.
W małym rondelku doprowadzić mleko i masło do wrzenia.
Zdjąć z ognia i dodać wanilię oraz ekstrakt cytrynowy.
W misce ubijać jajka z cukrem tak długo, aż będą blado żółte, puszyste i
podwoją swoją objętość.
Ciągle ubijając po mału wlewać gorące masło z mlekiem.
Dodać masę z mąki.
Pergamin wysmarować masłem.
Wlać masę do form i piec około 15 minut, aż będą złote, aż środek ciasta
będzie elastyczny i przejdą próbę patyczka.
Zostawić formy na blasze do ostygnięcia.
Okroić ciasto w formach nożem i wyjąć.
(12 porcji)
Krem:
Utrzeć masło z cukrem.
Dodać orzechy i połowę likieru orzechowego.
Ubić śmietanę.
Dodać pozostałą część likieru orzechowego do śmietany i ubujać do
konsystencji pianki do golenia.
Dodać do utartej masy.
Wyłożyć formę pergaminem.
Nasączyć ciasto likierem pomarańczowym z wodą.
Ułożyć na dnie pierwszą warstwę ciasta.
Nałożyć na nią 1/2 kremu.
Ułożyć truskawki.
Przykryć drugą warstwą ciasta, nałożyć krem i truskawki.
Przykryć wszystko trzecią warstwą ciasta.
Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Wyjąć z formy i obsypać boki grubo siekanymi orzechami.
do ozdoby:
Ubijać śmietanę w misce tak długo, aż zacznie twardnieć.
Dodać cukier puder, likier pomarańczowy i wanilię i ubijać.
Umieścić krem w woreczku do ozdabiania z końcówką w kształcie gwiazdy.
Wyciskać rozetki. Każdą ozdobić małą truskawką.
Pozdrawiam.
Daj znać, jak wypróbujesz.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-31 16:59:37
Temat: Re: Torcik MalakoffLe lundi 31 mai 2004 ŕ 18:39:48, Basiek a écrit :
> 3 łyżki niesolonego masła
(...)
> 170 g miękkiego niesolonego masła
A to w Polsce maslo jest defoltowo solone ? :-)
(...)
> Pergamin wysmarować masłem.
Niesolonym ? ;-)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-31 17:31:00
Temat: Re: Torcik MalakoffOn Mon, 31 May 2004 18:59:37 +0200, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:
>Le lundi 31 mai 2004 ŕ 18:39:48, Basiek a écrit :
>
>> 3 łyżki niesolonego masła
>(...)
>
>> 170 g miękkiego niesolonego masła
>
>A to w Polsce maslo jest defoltowo solone ? :-)
>
>(...)
>
>Ewcia
u nas niestety tak....i jak jest przepis to napisza albo butter,
czyli wszystko jedno, albo wlasnie unsalted butter (drozsze)
ale ja, jako osoba nie uzywajaca nasla do smarownia niczego
odkrylam tzw bretonskie maslo z sola w krysztalkach i mnie
powalilo na kolana....
trys, defoltowo niedosolony
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-31 18:05:34
Temat: Re: Torcik MalakoffLe lundi 31 mai 2004 ŕ 19:31:00, Krysia Thompson a écrit :
> u nas niestety tak....i jak jest przepis to napisza albo butter,
> czyli wszystko jedno, albo wlasnie unsalted butter (drozsze)
Ale w przepisach na ciasto to butter jest chyba domyslnie nieslone ?
> ale ja, jako osoba nie uzywajaca nasla do smarownia niczego
> odkrylam tzw bretonskie maslo z sola w krysztalkach i mnie
> powalilo na kolana....
To dobra rzecz takie maslo :-)
ps. bardzo dobra rzecz to bagietka posmarowana solonym maslem i na to
dzem truskawkowy... gdybym sama nie skosztowala to bym nie uwierzyla
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-31 18:49:03
Temat: Re: Torcik Malakoff
>
>> u nas niestety tak....i jak jest przepis to napisza albo butter,
>> czyli wszystko jedno, albo wlasnie unsalted butter (drozsze)
>
>Ale w przepisach na ciasto to butter jest chyba domyslnie nieslone ?
to juz zalezy od interpretacji , przyzwyczajen (zakupowych),
kieszeni i pamieci....moja bananowa pychotka (wersja, gdzie
ciasto juz na blasze bylo polewane roztopionym maslem) maslo
mialo osad, ktory tez dolozylam...no i potem skojarzylam , ze to
najbardzie slona czesc tego roztopionego masla i pychotka miala
powiew slonawy, co wzbudzalo rozne wyraze twarzy u jedzacych.
Kasi smakowalo BARDZO, bo cos powiedziala ;)))
>
>> ale ja, jako osoba nie uzywajaca nasla do smarownia niczego
>> odkrylam tzw bretonskie maslo z sola w krysztalkach i mnie
>> powalilo na kolana....
>
>
>To dobra rzecz takie maslo :-)
>
>ps. bardzo dobra rzecz to bagietka posmarowana solonym maslem i na to
>dzem truskawkowy... gdybym sama nie skosztowala to bym nie uwierzyla
>
>
>Ewcia
musze wyeksperymentowac wobec tego. Jak wrocimy, to juz truskawki
do zbierania na polu (pick your own fruit, wcale nie taniej niz w
sklepie, bez schylania sie i pelzania po zakurzonym polu) beda,
zrobie dzem, moze w tym roku mi sie uda nie zrobic calkiem
brunatnego dzemu truskawkowego....jak zwykle przegotowalam go -
gotowal sie gotowal, a ja sobie poszlam ;)
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-01 07:40:34
Temat: Re: Torcik Malakoff/ Malakow [P]podane z "kolekcja dobrej kuchni"
stopień trudności: *** (najmniej to *, najwięcej to ***)
koszt ***
czas - 2 godziny i 40 minut
przygotowanie 40 minut
oczekiwanie - 2 godziny
Składniki na 16 porcji
20 dkg obranych ze skórki migdałów
25 dkg miękkiego masła
5 żółtek
20 dkg cukru pudru
2 opakowania słodkiej śmietany (200 ml)
1 strąk wanilii lub cukier wanilinowy (8,4 g)
starta skórka z 1 cytryny
30 dkg podlużnych biszkoptów
szczypta cynamonu
likier (np.: pomarańczowy, kakaowy, kawowy), rum lub winiak
1 opakowanie zagęstnika do śmietany
1 łyżka cukru
cienko obrana i pokrojona w paski skórka z 1 piomarańczy
kandyzowane owoce
płątki migdałowe
przyrządzenie
migdały drobno zetrzeć
Masłow utrzeć na krem. ucierając dodawać stopniowo żółtka i przesiany cukier
puder.
Na końcu dodać migdały i pojemnik ubitej na sztywno śmietanki, wymieszać.
Jeśli krem się zwarzy, wstawić miskę do ciepłej wody aż przy brzegach miski
krem zacznie się lekko rozpływać, wtedy mieszać dalej aż krem się zwiąże.
Następnie dodać miąższ wanilii, skórkę cytrynową i szczyotę cynamonu.
Na dnie tortownicy (średnica 26 cm) napiąć przezroczystą folię, ułożyć
biszkopty jeden obok drugiego, skropić likierem i posmarować kremem.
Czynności powtarzać aż biszkopty się skończą. Na wiezchu ułożyć warstwę
kremu.
Powierzchnie pokryć przezroczystą folią, obciążtć garnkiem i odstawić na 2
godziny w chłodne miejsce.
Zdjąć folię. Tort przełożyć na paterę. Resztę śmietanki ubić na sztywno z
zagęstnikiem i cukrem, pokryć nią tort dookoła. Na wierzchu wycsnąć kratkę
ze śmietanki, udekorować tort skórką pomarańczową, kandyzowanymi owocami
oraz zrumienionymi na patelni (bez tłuszczu) płatkami migdałowymi.
rada: podłużne biszkopty należy ułożyć gęsto wformie, a wolne miejsca
wypełnić rozdrobionymi biszkoptami..
informacje o produkcie:
kalorie: 7280 razem - na 16 porcji
455 1 porcja
zaw tłuszczu: średnia
źródło fosforu i wapnia.
koniec "pseudo" cytatu ;)
smacznego
ps. jak coś poprzekręcałam - proszę dopytyać - jeszcze się nie dobudziłąm -
i mogłam coś nie tak przepisać.
--
ZygZag
at autograf pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |