Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.icpnet.pl!topaz.icpnet.pl!not-f
or-mail
From: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Torcik Malakoff
Date: Mon, 31 May 2004 18:39:48 +0200
Organization: An ICP news server
Lines: 81
Message-ID: <c9fn4c$u70$1@topaz.icpnet.pl>
References: <c9d0r2$ojg$1@nemesis.news.tpi.pl>
<2...@n...onet.pl>
<c9er87$qi0$1@atlantis.news.tpi.pl> <c9f4db$efa$1@topaz.icpnet.pl>
<c9f782$gno$1@topaz.icpnet.pl> <c9fhd6$l93$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: c123-212.icpnet.pl
X-Trace: topaz.icpnet.pl 1086021581 30944 62.21.123.212 (31 May 2004 16:39:41 GMT)
X-Complaints-To: c...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 31 May 2004 16:39:41 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:203553
Ukryj nagłówki
> To ja bardzo poproszę.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
3 łyżki niesolonego masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
3 duże jajka
1,25 szklanki cukru
Krem:
170 g miękkiego niesolonego masła
1 szklanka cukru
1,75 szklanki mielonych orzechow laskowych
1/2 szklanki likieru orzechowego
2 szklanki śmietany
3 placki ciasta o grubości okolo 1,5 cm
1/4 szklanki likieru pomarańczowego zmieszanego z 1/4 szklanki wody
około 1 litra truskawek (dziwna miara, ale 1 quart z tego co wiem to około
946,35 ml)
1/4 szklanki grubo pokrojonych orzechow laskowych
do ozdoby:
1 szklanka śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka likieru pomarańczowego
1/2 łyżeczki wanilii
Przygotowanie:
Ciasto:
Umieścić blachę w śrdkowej części piekarnika i nagrzać do 180 stopni
Celsjusza.
Delikatnie spryskać 3 formy oliwą w sprayu.
Wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wymieszać.
Powtarzać 3 razy.
W małym rondelku doprowadzić mleko i masło do wrzenia.
Zdjąć z ognia i dodać wanilię oraz ekstrakt cytrynowy.
W misce ubijać jajka z cukrem tak długo, aż będą blado żółte, puszyste i
podwoją swoją objętość.
Ciągle ubijając po mału wlewać gorące masło z mlekiem.
Dodać masę z mąki.
Pergamin wysmarować masłem.
Wlać masę do form i piec około 15 minut, aż będą złote, aż środek ciasta
będzie elastyczny i przejdą próbę patyczka.
Zostawić formy na blasze do ostygnięcia.
Okroić ciasto w formach nożem i wyjąć.
(12 porcji)
Krem:
Utrzeć masło z cukrem.
Dodać orzechy i połowę likieru orzechowego.
Ubić śmietanę.
Dodać pozostałą część likieru orzechowego do śmietany i ubujać do
konsystencji pianki do golenia.
Dodać do utartej masy.
Wyłożyć formę pergaminem.
Nasączyć ciasto likierem pomarańczowym z wodą.
Ułożyć na dnie pierwszą warstwę ciasta.
Nałożyć na nią 1/2 kremu.
Ułożyć truskawki.
Przykryć drugą warstwą ciasta, nałożyć krem i truskawki.
Przykryć wszystko trzecią warstwą ciasta.
Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Wyjąć z formy i obsypać boki grubo siekanymi orzechami.
do ozdoby:
Ubijać śmietanę w misce tak długo, aż zacznie twardnieć.
Dodać cukier puder, likier pomarańczowy i wanilię i ubijać.
Umieścić krem w woreczku do ozdabiania z końcówką w kształcie gwiazdy.
Wyciskać rozetki. Każdą ozdobić małą truskawką.
Pozdrawiam.
Daj znać, jak wypróbujesz.
Basiek.
|