Data: 2004-05-31 16:39:48
Temat: Re: Torcik Malakoff
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> To ja bardzo poproszę.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
3 łyżki niesolonego masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
3 duże jajka
1,25 szklanki cukru
Krem:
170 g miękkiego niesolonego masła
1 szklanka cukru
1,75 szklanki mielonych orzechow laskowych
1/2 szklanki likieru orzechowego
2 szklanki śmietany
3 placki ciasta o grubości okolo 1,5 cm
1/4 szklanki likieru pomarańczowego zmieszanego z 1/4 szklanki wody
około 1 litra truskawek (dziwna miara, ale 1 quart z tego co wiem to około
946,35 ml)
1/4 szklanki grubo pokrojonych orzechow laskowych
do ozdoby:
1 szklanka śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka likieru pomarańczowego
1/2 łyżeczki wanilii
Przygotowanie:
Ciasto:
Umieścić blachę w śrdkowej części piekarnika i nagrzać do 180 stopni
Celsjusza.
Delikatnie spryskać 3 formy oliwą w sprayu.
Wyłożyć papierem do pieczenia.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wymieszać.
Powtarzać 3 razy.
W małym rondelku doprowadzić mleko i masło do wrzenia.
Zdjąć z ognia i dodać wanilię oraz ekstrakt cytrynowy.
W misce ubijać jajka z cukrem tak długo, aż będą blado żółte, puszyste i
podwoją swoją objętość.
Ciągle ubijając po mału wlewać gorące masło z mlekiem.
Dodać masę z mąki.
Pergamin wysmarować masłem.
Wlać masę do form i piec około 15 minut, aż będą złote, aż środek ciasta
będzie elastyczny i przejdą próbę patyczka.
Zostawić formy na blasze do ostygnięcia.
Okroić ciasto w formach nożem i wyjąć.
(12 porcji)
Krem:
Utrzeć masło z cukrem.
Dodać orzechy i połowę likieru orzechowego.
Ubić śmietanę.
Dodać pozostałą część likieru orzechowego do śmietany i ubujać do
konsystencji pianki do golenia.
Dodać do utartej masy.
Wyłożyć formę pergaminem.
Nasączyć ciasto likierem pomarańczowym z wodą.
Ułożyć na dnie pierwszą warstwę ciasta.
Nałożyć na nią 1/2 kremu.
Ułożyć truskawki.
Przykryć drugą warstwą ciasta, nałożyć krem i truskawki.
Przykryć wszystko trzecią warstwą ciasta.
Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Wyjąć z formy i obsypać boki grubo siekanymi orzechami.
do ozdoby:
Ubijać śmietanę w misce tak długo, aż zacznie twardnieć.
Dodać cukier puder, likier pomarańczowy i wanilię i ubijać.
Umieścić krem w woreczku do ozdabiania z końcówką w kształcie gwiazdy.
Wyciskać rozetki. Każdą ozdobić małą truskawką.
Pozdrawiam.
Daj znać, jak wypróbujesz.
Basiek.
|