Data: 2004-06-01 07:40:34
Temat: Re: Torcik Malakoff/ Malakow [P]
Od: "ZygZag" <Z...@Z...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
podane z "kolekcja dobrej kuchni"
stopień trudności: *** (najmniej to *, najwięcej to ***)
koszt ***
czas - 2 godziny i 40 minut
przygotowanie 40 minut
oczekiwanie - 2 godziny
Składniki na 16 porcji
20 dkg obranych ze skórki migdałów
25 dkg miękkiego masła
5 żółtek
20 dkg cukru pudru
2 opakowania słodkiej śmietany (200 ml)
1 strąk wanilii lub cukier wanilinowy (8,4 g)
starta skórka z 1 cytryny
30 dkg podlużnych biszkoptów
szczypta cynamonu
likier (np.: pomarańczowy, kakaowy, kawowy), rum lub winiak
1 opakowanie zagęstnika do śmietany
1 łyżka cukru
cienko obrana i pokrojona w paski skórka z 1 piomarańczy
kandyzowane owoce
płątki migdałowe
przyrządzenie
migdały drobno zetrzeć
Masłow utrzeć na krem. ucierając dodawać stopniowo żółtka i przesiany cukier
puder.
Na końcu dodać migdały i pojemnik ubitej na sztywno śmietanki, wymieszać.
Jeśli krem się zwarzy, wstawić miskę do ciepłej wody aż przy brzegach miski
krem zacznie się lekko rozpływać, wtedy mieszać dalej aż krem się zwiąże.
Następnie dodać miąższ wanilii, skórkę cytrynową i szczyotę cynamonu.
Na dnie tortownicy (średnica 26 cm) napiąć przezroczystą folię, ułożyć
biszkopty jeden obok drugiego, skropić likierem i posmarować kremem.
Czynności powtarzać aż biszkopty się skończą. Na wiezchu ułożyć warstwę
kremu.
Powierzchnie pokryć przezroczystą folią, obciążtć garnkiem i odstawić na 2
godziny w chłodne miejsce.
Zdjąć folię. Tort przełożyć na paterę. Resztę śmietanki ubić na sztywno z
zagęstnikiem i cukrem, pokryć nią tort dookoła. Na wierzchu wycsnąć kratkę
ze śmietanki, udekorować tort skórką pomarańczową, kandyzowanymi owocami
oraz zrumienionymi na patelni (bez tłuszczu) płatkami migdałowymi.
rada: podłużne biszkopty należy ułożyć gęsto wformie, a wolne miejsca
wypełnić rozdrobionymi biszkoptami..
informacje o produkcie:
kalorie: 7280 razem - na 16 porcji
455 1 porcja
zaw tłuszczu: średnia
źródło fosforu i wapnia.
koniec "pseudo" cytatu ;)
smacznego
ps. jak coś poprzekręcałam - proszę dopytyać - jeszcze się nie dobudziłąm -
i mogłam coś nie tak przepisać.
--
ZygZag
at autograf pl
|