Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Trujące jedzenie z grilla

Grupy

Szukaj w grupach

 

Trujące jedzenie z grilla

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-02 15:58:46

Temat: Trujące jedzenie z grilla
Od: "rena" <r...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zbadano, że po zjedzeniu 200 gramów kiełbasy z grilla organizm pochłania 42
mikrogramy rakotwórczej substancji - benzoapirenu. Dla porównania: po
wypaleniu 20 papierosów do organizmu dostaje się ich zaledwie 0,4
mikrograma - twierdzi dr Maciej Stępnik z Łódzkiego Instytutu. - Wyliczenie
jest proste: jedna mała kiełbaska z grilla dostarcza 100 razy więcej
substancji rakotwórczej niż paczka papierosów - pisze "DŁ"

http://info.onet.pl/792657,11,item.html


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-02 20:50:14

Temat: Re: Trujące jedzenie z grilla
Od: Zbigniew Pieciul <m...@z...com> szukaj wiadomości tego autora



rena wrote:
> Zbadano, że po zjedzeniu 200 gramów kiełbasy z grilla organizm pochłania 42
> mikrogramy rakotwórczej substancji - benzoapirenu. Dla porównania: po
> wypaleniu 20 papierosów do organizmu dostaje się ich zaledwie 0,4
> mikrograma - twierdzi dr Maciej Stępnik z Łódzkiego Instytutu. - Wyliczenie
> jest proste: jedna mała kiełbaska z grilla dostarcza 100 razy więcej
> substancji rakotwórczej niż paczka papierosów - pisze "DŁ"
>
> http://info.onet.pl/792657,11,item.html
>
>

Takie sensacyjne kawalki nie sluza niczemu i nikomu: bo jedni je po
prostu zlekcewaza, a inni beda sie tym przesadnie przejmowac...

Oczywiscie, przygotowujac potrawy z grilla trzeba troche umiaru i
zdrowego rozsadku:

- nie wolno palic jedzenia i jesc spalenizny;

- nie powinno sie pakowac prosto na ogien produktow, ktore wymagaja
dlugiego pieczenia (zamiast nad otwartym ogniem mozna je piec posrednio,
nad tacka z sokiem, albo zawiniete w folii). Najlepsze na grill sa albo
male kawalki albo produkty, ktore pieka sie w kilka minut (filety ryb,
piersi kurczaka, itp. Rowniez -- jarzyny, owoce;

- warto unikac kielbas i mies bardzo tlustych;

- w trakcie grillowania nalezy unikac dziubania miesa widelcami i innymi
szpikulcami, bo to sprawia, ze sok i tluszcz wycieka bez sensu na
rozgrzane wegle. Opary byc moze sa niezdrowe, a na pewno potrawa bedzie
wysuszona i malo smaczna.


Polecam spokojnie napisany artykul, oparty na zalecaniach The American
Institute for Cancer Research:
http://www.newswise.com/articles/view/?id=GRILL.OHM

Ewentualnie moze trzeba bedzie ten tekst przetlumaczyc by udostepnic te
wskazowki jak najszerszemu gronu czytelnikow, ktorzy szukaja sposobu na
smaczne i nie zagrazajace zdrowiu przyjemnosci kulinarne z grilla?

Pozdrowienia, Zbyszek




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-03 06:55:45

Temat: Re: Trujące jedzenie z grilla
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Takie sensacyjne kawalki nie sluza niczemu i nikomu: bo jedni je po
> prostu zlekcewaza, a inni beda sie tym przesadnie przejmowac...
==========
Może Ci co nie czytają pl.rec.kuchnia...
==========

> ... Opary byc moze sa niezdrowe....
==========
Z publikacji, które od wielu lat, tu i tam, czytywałem wynika, że chodzi
prawdopodobnie o substancje z węgla drzewnego przenoszone z dymem na mięso.
To oczym pisałeś, tłumacząc zalecenia z
http://www.newswise.com/articles/view/?id=GRILL.OHM wiadomo już od dawna.
Zawijanie w folię, wstępna obróbka cieplna, glilowanie małych kawałków i
inne zalecenia mają na celu ograniczenie czasu kontaktu mięsa z dymem.

Drugi aspekt tej sprawy to sposób przyrządzania grilowanych mięs w
placówkach gastronomicznych. Bary, restauracje, ect z reguły grilują na
propan-butanie uzyskanym ze zwykłej, turystycznej butli. Nie ma tu węgla,
nie ma dymu, nie ma też publikacji na temat szkodliwości takiego sposobu
"grilowania". Być może jest on bezpieczniejszy, choć moja wątroba na samą
myśl o tym, że miałaby trawić restauracyjne mięcho z propanu-butanu - burzy
się.

Być może rozwiązaniem są różne grille elektryczne i inne bezwęglowe
wynalazki, ale niestety, tylko do użytku domowego, no bo jak to zasilić nad
jeziorkiem?

waldek
==========




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-03 07:29:03

Temat: Re: Trujące jedzenie z grilla
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

========
Jakiś troll przestawił mi kodowanie w grillu.
Chyba dało się odczytać?

waldek
========



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-03 09:27:50

Temat: Re: Trujące jedzenie z grilla
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



rena:
> Zbadano, że po zjedzeniu 200 gramów kiełbasy z grilla organizm pochłania 42
> mikrogramy rakotwórczej substancji - benzoapirenu. Dla porównania: po
> wypaleniu 20 papierosów do organizmu dostaje się ich zaledwie 0,4
> mikrograma - twierdzi dr Maciej Stępnik z Łódzkiego Instytutu. - Wyliczenie
> jest proste: jedna mała kiełbaska z grilla dostarcza 100 razy więcej
> substancji rakotwórczej niż paczka papierosów - pisze "DŁ"

artykuł sponsorowany przez Philipa Morrisa? Oprócz benzopirenu w
papierosach jest jakaś setka innych substancji rakotwórczych, których to
w kiełbasce z grilla nie ma.

Co z tego wynika? Na przykład statystycznie na świecie ginie 100x więcej
ludzi od kopnięcia osła niż od ataku rekina. Wyrżnąć osły?

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-03 11:51:01

Temat: Re: Truj?ce jedzenie z grilla
Od: Zbigniew Pieciul <m...@z...com> szukaj wiadomości tego autora



waldek pisze:

> ==========
> Z publikacji, które od wielu lat, tu i tam, czytywa?em wynika, ?e chodzi
> prawdopodobnie o substancje z w?gla drzewnego przenoszone z dymem na mi?so.

W moim rozumieniu nie chodzi o samo paliwo - wegiel drzewny (choc pewnie
lepiej unikac tych brykietow, ktore skladaja sie z trocin wymieszanych z
jakas chemia), czy gaz (z butli, czy z sieci, jak w zwyczajnych
piekarnikach), ani nawet grzejnik elektryczny.

Problem powstaje wtedy, gdy tluszcz kapie na wegle albo na kamienie w
grillu gazowym, tam sie pali i ten dym ze spalonego tluszczu osiada na
jedzeniu.

Bo nie ma chyba problemu z dymem, pochodzacym z samego zarzenia sie
drewna? Wszak ludzkosc wedzi mieso od tysiacleci...

W lepszych modelach grillow gazowych (n.p. Weber) stosowane sa specjalne
grube zeliwne ksztaltki, ktore transmituja cieplo od umieszczonych pod
nimi palnikow, a ewentualnie kapiacy z rusztu tluszcz splywa po ich
ukosnych scianach zanim zdazy sie zweglic.

Na krotkie grillowanie malych kawalkow miesa nie ma recepty zastepczej,
ale na porcje wymagajace dluzszej "obrobki cieplnej" dobra jest metoda
posrednia: wegle sa rozsuniete na boki, a pod samym jedzeniem polozona
jest tacka aluminiowa z woda (sokiem jablkowym, piwem). Oczywiscie,
wtedy dobrze, zeby grill mial jakias przykrywe, zeby powstawal termoobieg.


> Drugi aspekt tej sprawy to sposób przyrz?dzania grilowanych mi?s w
> placówkach gastronomicznych. Bary, restauracje, ect z regu?y griluj? na
> propan-butanie uzyskanym ze zwyk?ej, turystycznej butli. Nie ma tu w?gla,
> nie ma dymu, nie ma te? publikacji na temat szkodliwooeci takiego sposobu
> "grilowania". Byae mo?e jest on bezpieczniejszy, choae moja w?troba na sam?
> myoel o tym, ?e mia?aby trawiae restauracyjne mi?cho z propanu-butanu - burzy
> si?.

Taak, skoro watroba wysyla takie zdecydowane sygnaly, to lepiej jej
sluchac, bez wnikania co bylo przyczyna alarmu - propan, czy moze
receptura dania w tej "jadlodajni".


> Byae mo?e rozwi?zaniem s? ró?ne grille elektryczne i inne bezw?glowe
> wynalazki, ale niestety, tylko do u?ytku domowego, no bo jak to zasiliae nad
> jeziorkiem?
>

Baterie z naszego samochodu elektrycznego?! ;-)

Pozdr., Zbyszek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-03 17:39:16

Temat: Re: Trujące jedzenie z grilla
Od: Shrek <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



rena wrote:

> Zbadano, że po zjedzeniu 200 gramów kiełbasy z grilla organizm pochłania 42
> mikrogramy rakotwórczej substancji - benzoapirenu. Dla porównania: po
> wypaleniu 20 papierosów do organizmu dostaje się ich zaledwie 0,4
> mikrograma - twierdzi dr Maciej Stępnik z Łódzkiego Instytutu. - Wyliczenie
> jest proste: jedna mała kiełbaska z grilla dostarcza 100 razy więcej
> substancji rakotwórczej niż paczka papierosów - pisze "DŁ"
>
> http://info.onet.pl/792657,11,item.html
>
>
Proponuje dodac:
1. nie nalezy nic jesc, bo wszystko zawiera substancje szkodliwe a
czasami nawet rakotworcze (kwestia ilosci)
2. nie nalezy nic pic, bo woda bedaca skladnikiem wszelkich napojow
zawiera substancje szkodliwe ...
3. nie nalezy oddychac, bo powietrze zawiera substancje szkodliwe...
4. nie nalezy zyc, bo jest pewne, ze zycie konczy sie smiercia...

tyle sarkazmu
Jest rzecza oczywista, ze w zaleznosci od tego czy grilla spalimy czy
nie, efekt "skodliwosci" moze zostac spotegowany, co za tym idzie
pewnych "praktyk" grillowania nalezy unikac. Twierdzenie natomiast, ze
grill jako sposob przyrzadzania jedzenia jest szkodliwy wydaje mi sie
pewna nadgorliwoscia i pachnie mi intifada, co niestety budzi moj
szprzeciw (za co przedpiszcze serecznie przepraszam).

pozdr.,
Shrek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-04 21:32:47

Temat: Re: Trujące jedzenie z grilla
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 03 Sep 2003 11:27:50 +0200, Waldemar Krzok
<w...@u...fu-berlin.de> wrote:

>
>
>rena:
>> Zbadano, że po zjedzeniu 200 gramów kiełbasy z grilla organizm pochłania 42
>> mikrogramy rakotwórczej substancji - benzoapirenu. Dla porównania: po
>> wypaleniu 20 papierosów do organizmu dostaje się ich zaledwie 0,4
>> mikrograma - twierdzi dr Maciej Stępnik z Łódzkiego Instytutu. - Wyliczenie
>> jest proste: jedna mała kiełbaska z grilla dostarcza 100 razy więcej
>> substancji rakotwórczej niż paczka papierosów - pisze "DŁ"
>
>artykuł sponsorowany przez Philipa Morrisa? Oprócz benzopirenu w
>papierosach jest jakaś setka innych substancji rakotwórczych, których to
>w kiełbasce z grilla nie ma.
>
>Co z tego wynika? Na przykład statystycznie na świecie ginie 100x więcej
>ludzi od kopnięcia osła niż od ataku rekina. Wyrżnąć osły?

Wyrznac ludzi. Po co zyja - przeciez zycie jest strasznie niezdrowe,
kazdy kto probuje zyc umiera...

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-05 05:08:47

Temat: Re: Trujące jedzenie z grilla
Od: "bakszysz" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:3f565b31.7407972@news.tpi.pl...
> Wyrznac ludzi. Po co zyja - przeciez zycie jest strasznie niezdrowe,
> kazdy kto probuje zyc umiera...
Kucharki twierdziły, że wydoroślałeś. Czy, aby na pewno?
dżud

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kluski ziemniaczane z "dziurawego" garnka
ser zolty?
Mięso zjadło złoto?
skad gumy do butelek?
dzem z gruszek?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »