Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!s
kynet.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!in.100proofn
ews.com!in.100proofnews.com!newsfeed.mountaincable.net!cyclone01.bloor.is.net.c
able.rogers.com!news04.bloor.is.net.cable.rogers.com.POSTED!not-for-mail
From: Zbigniew Pieciul <m...@z...com>
Reply-To: m...@z...com
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624
Netscape/7.1 (ax)
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Trujące jedzenie z grilla
References: <bj2ens$8fg$1@foka.acn.pl>
In-Reply-To: <bj2ens$8fg$1@foka.acn.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 49
Message-ID: <ao75b.141136$_V.38446@news04.bloor.is.net.cable.rogers.com>
Date: Tue, 02 Sep 2003 20:50:14 GMT
NNTP-Posting-Host: 24.114.157.115
X-Complaints-To: a...@r...com
X-Trace: news04.bloor.is.net.cable.rogers.com 1062535814 24.114.157.115 (Tue, 02 Sep
2003 16:50:14 EDT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 02 Sep 2003 16:50:14 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:172171
Ukryj nagłówki
rena wrote:
> Zbadano, że po zjedzeniu 200 gramów kiełbasy z grilla organizm pochłania 42
> mikrogramy rakotwórczej substancji - benzoapirenu. Dla porównania: po
> wypaleniu 20 papierosów do organizmu dostaje się ich zaledwie 0,4
> mikrograma - twierdzi dr Maciej Stępnik z Łódzkiego Instytutu. - Wyliczenie
> jest proste: jedna mała kiełbaska z grilla dostarcza 100 razy więcej
> substancji rakotwórczej niż paczka papierosów - pisze "DŁ"
>
> http://info.onet.pl/792657,11,item.html
>
>
Takie sensacyjne kawalki nie sluza niczemu i nikomu: bo jedni je po
prostu zlekcewaza, a inni beda sie tym przesadnie przejmowac...
Oczywiscie, przygotowujac potrawy z grilla trzeba troche umiaru i
zdrowego rozsadku:
- nie wolno palic jedzenia i jesc spalenizny;
- nie powinno sie pakowac prosto na ogien produktow, ktore wymagaja
dlugiego pieczenia (zamiast nad otwartym ogniem mozna je piec posrednio,
nad tacka z sokiem, albo zawiniete w folii). Najlepsze na grill sa albo
male kawalki albo produkty, ktore pieka sie w kilka minut (filety ryb,
piersi kurczaka, itp. Rowniez -- jarzyny, owoce;
- warto unikac kielbas i mies bardzo tlustych;
- w trakcie grillowania nalezy unikac dziubania miesa widelcami i innymi
szpikulcami, bo to sprawia, ze sok i tluszcz wycieka bez sensu na
rozgrzane wegle. Opary byc moze sa niezdrowe, a na pewno potrawa bedzie
wysuszona i malo smaczna.
Polecam spokojnie napisany artykul, oparty na zalecaniach The American
Institute for Cancer Research:
http://www.newswise.com/articles/view/?id=GRILL.OHM
Ewentualnie moze trzeba bedzie ten tekst przetlumaczyc by udostepnic te
wskazowki jak najszerszemu gronu czytelnikow, ktorzy szukaja sposobu na
smaczne i nie zagrazajace zdrowiu przyjemnosci kulinarne z grilla?
Pozdrowienia, Zbyszek
|