Data: 2003-09-02 20:50:14
Temat: Re: Trujące jedzenie z grilla
Od: Zbigniew Pieciul <m...@z...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
rena wrote:
> Zbadano, że po zjedzeniu 200 gramów kiełbasy z grilla organizm pochłania 42
> mikrogramy rakotwórczej substancji - benzoapirenu. Dla porównania: po
> wypaleniu 20 papierosów do organizmu dostaje się ich zaledwie 0,4
> mikrograma - twierdzi dr Maciej Stępnik z Łódzkiego Instytutu. - Wyliczenie
> jest proste: jedna mała kiełbaska z grilla dostarcza 100 razy więcej
> substancji rakotwórczej niż paczka papierosów - pisze "DŁ"
>
> http://info.onet.pl/792657,11,item.html
>
>
Takie sensacyjne kawalki nie sluza niczemu i nikomu: bo jedni je po
prostu zlekcewaza, a inni beda sie tym przesadnie przejmowac...
Oczywiscie, przygotowujac potrawy z grilla trzeba troche umiaru i
zdrowego rozsadku:
- nie wolno palic jedzenia i jesc spalenizny;
- nie powinno sie pakowac prosto na ogien produktow, ktore wymagaja
dlugiego pieczenia (zamiast nad otwartym ogniem mozna je piec posrednio,
nad tacka z sokiem, albo zawiniete w folii). Najlepsze na grill sa albo
male kawalki albo produkty, ktore pieka sie w kilka minut (filety ryb,
piersi kurczaka, itp. Rowniez -- jarzyny, owoce;
- warto unikac kielbas i mies bardzo tlustych;
- w trakcie grillowania nalezy unikac dziubania miesa widelcami i innymi
szpikulcami, bo to sprawia, ze sok i tluszcz wycieka bez sensu na
rozgrzane wegle. Opary byc moze sa niezdrowe, a na pewno potrawa bedzie
wysuszona i malo smaczna.
Polecam spokojnie napisany artykul, oparty na zalecaniach The American
Institute for Cancer Research:
http://www.newswise.com/articles/view/?id=GRILL.OHM
Ewentualnie moze trzeba bedzie ten tekst przetlumaczyc by udostepnic te
wskazowki jak najszerszemu gronu czytelnikow, ktorzy szukaja sposobu na
smaczne i nie zagrazajace zdrowiu przyjemnosci kulinarne z grilla?
Pozdrowienia, Zbyszek
|