Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-24 12:56:19

Temat: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.
Od: "Tomek W." <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Propaguję ten przepisik, bo odkąd go poznałem (dobre kilkanaście lat
temu) nie zdarzyło mi się jeszcze odkryć receptury tak niewiarygodnie
łatwej i równocześnie - dającej potrawę wykwintną w smaku.

Składniki: żółta papryka jednakowej wielkości, owcza bryndza, natka
pietruszki. W wersji podstawowej - to wszystko :)

Wykonanie - bryndzę rozgnieść (wymieszać) z posiekaną pietruszką,
nadziać papryki, wsadzić pionowo obok siebie do dopasowanego gara - i
do piekarnika srednio nagrzanego.
Można na początek przykryć, a jak papryka puści sok - odkryć, żeby się
lekko zrumieniła. To wszystko.
Jeśli podamy z kielichem białego wina albo zimnym piwem i np.
grzankami, elegancka kolacja gotowa.
Można się jeszcze pobawić i potrawę lekko urozmaicić, ale to nie jest
konieczne. Można więc:
1. Zredukowac nieco sos z pieczenia, doprawić go śmietaną i pieprzem,
albo/i...
2. ...do bryndzy dodac trochę startego, ostrego sera żółtego, albo/i...

3. ... podać z ostrym sosem pomidorowym mocno zaprawionym czosnkiem.
Uwaga! W każdej postaci tak przygotowana papryka jest bardzo sycąca.
Bardziej, niż można sie spodziewać. Jeśli ktoś myśli, że smak jest
byle jaki, bo i składniki byle jakie - radzę jednak wypróbować.
Smacznego.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-06-24 13:22:42

Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.
Od: "slonk0" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Składniki: żółta papryka jednakowej wielkości, owcza bryndza, natka
> pietruszki. W wersji podstawowej - to wszystko :)
>

A papryka musi koniecznie byc żółta?

Pozdrawiam
Magda-Slonko(Wroclaw)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-24 13:34:39

Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.
Od: "Tomek W." <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> A papryka musi koniecznie byc żółta?

Oczywiście, że nie. Po prostu żółta jest przeważnie najbardziej
"zgrabna" jesli chodzi o kształt, więc lepiej się sprawdza. Uprzedzam
jednak, że z innymi kolrami nie próbowałem :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-24 15:49:43

Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.
Od: "firma" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Tomek W." <p...@p...pl> napisał w wiadomości
> Składniki: żółta papryka jednakowej wielkości, owcza bryndza, natka
> pietruszki. W wersji podstawowej - to wszystko :)

Nie wiem czy to danie takie proste - gdzie dostane bryndze owcza ?

Pozdrawiam
Kuba

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-24 16:33:07

Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

firma wrote:

> Użytkownik "Tomek W." <p...@p...pl> napisał w wiadomości
>
>>Składniki: żółta papryka jednakowej wielkości, owcza bryndza, natka
>>pietruszki. W wersji podstawowej - to wszystko :)
>
>
> Nie wiem czy to danie takie proste - gdzie dostane bryndze owcza ?

To samo, egzystencjalne, pytanie...


Ewcia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-24 18:00:53

Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.
Od: "Jedrek" <p...@x...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

no przecież w każdym dobrym "nabiałku" - (w Krakowie jest ich z 10)

... i jeszcze górale zostają ale nie wszyscy pewnie do gór mają blisko ...

Użytkownik "Tomek W." <p...@p...pl> napisał w wiadomości
news:75692fb46b8b4b2e22635629c1b02c19@news.home.net.
pl...
> Propaguję ten przepisik, bo odkąd go poznałem (dobre kilkanaście lat
> temu) nie zdarzyło mi się jeszcze odkryć receptury tak niewiarygodnie
> łatwej i równocześnie - dającej potrawę wykwintną w smaku.
>
> Składniki: żółta papryka jednakowej wielkości, owcza bryndza, natka
> pietruszki. W wersji podstawowej - to wszystko :)
>
> Wykonanie - bryndzę rozgnieść (wymieszać) z posiekaną pietruszką,
> nadziać papryki, wsadzić pionowo obok siebie do dopasowanego gara - i
> do piekarnika srednio nagrzanego.
> Można na początek przykryć, a jak papryka puści sok - odkryć, żeby się
> lekko zrumieniła. To wszystko.
> Jeśli podamy z kielichem białego wina albo zimnym piwem i np.
> grzankami, elegancka kolacja gotowa.
> Można się jeszcze pobawić i potrawę lekko urozmaicić, ale to nie jest
> konieczne. Można więc:
> 1. Zredukowac nieco sos z pieczenia, doprawić go śmietaną i pieprzem,
> albo/i...
> 2. ...do bryndzy dodac trochę startego, ostrego sera żółtego, albo/i...
>
> 3. ... podać z ostrym sosem pomidorowym mocno zaprawionym czosnkiem.
> Uwaga! W każdej postaci tak przygotowana papryka jest bardzo sycąca.
> Bardziej, niż można sie spodziewać. Jeśli ktoś myśli, że smak jest
> byle jaki, bo i składniki byle jakie - radzę jednak wypróbować.
> Smacznego.
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-24 18:39:21

Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.
Od: "Katalizator" <d...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


> ... i jeszcze górale zostają ale nie wszyscy pewnie do gór mają blisko ...
no własnie...HEJ
--
PozdKa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-24 18:57:46

Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com> szukaj wiadomości tego autora

In news:755d047ad19b36770a858760f44c5c0f@news.home.net.
pl, Tomek W.
wrote:
>> A papryka musi koniecznie byc żółta?
>
> Oczywiście, że nie. Po prostu żółta jest przeważnie najbardziej
> "zgrabna" jesli chodzi o kształt, więc lepiej się sprawdza. Uprzedzam
> jednak, że z innymi kolrami nie próbowałem :)

Nie wiem, czy to tylko moje uprzedzenie jakieś, ale zawsze mi się wydaje,
że żółte i pomarańczowe papryki są najsłodsze - i dlatego najbardziej je
lubię... Potem czerwone, na końcu zielone. :-)

Hania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-24 18:58:36

Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.
Od: "mirek" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Hanna Burdon" <h...@n...com> napisał w wiadomości
news:cbf84e$mlt$1@inews.gazeta.pl...
> In news:755d047ad19b36770a858760f44c5c0f@news.home.net.
pl, Tomek W.
> wrote:
> >> A papryka musi koniecznie byc żółta?
> >
> > Oczywiście, że nie. Po prostu żółta jest przeważnie najbardziej
> > "zgrabna" jesli chodzi o kształt, więc lepiej się sprawdza. Uprzedzam
> > jednak, że z innymi kolrami nie próbowałem :)
>
> Nie wiem, czy to tylko moje uprzedzenie jakieś, ale zawsze mi się wydaje,
> że żółte i pomarańczowe papryki są najsłodsze - i dlatego najbardziej je
> lubię... Potem czerwone, na końcu zielone. :-)
To tylko sugestia antydepresyjna - nic więcej.
m.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-24 19:53:09

Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"mirek" <m...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:cbf8a4$ahf$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> >
> > Nie wiem, czy to tylko moje uprzedzenie jakieś, ale zawsze mi się
wydaje,
> > że żółte i pomarańczowe papryki są najsłodsze - i dlatego najbardziej je
> > lubię... Potem czerwone, na końcu zielone. :-)
> To tylko sugestia antydepresyjna - nic więcej.
> m.
Hania ma racje, to Ty nie wyczuwasz roznicy w smaku
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Grzanki z niespodzianką [P]
[OSZUSTKA - POMOCY] Warto Przeczytać !!!
Śliwki do herbaty
Witam
My girlfriend in a wet white bra 2901

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »