« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-24 12:56:19
Temat: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.Propaguję ten przepisik, bo odkąd go poznałem (dobre kilkanaście lat
temu) nie zdarzyło mi się jeszcze odkryć receptury tak niewiarygodnie
łatwej i równocześnie - dającej potrawę wykwintną w smaku.
Składniki: żółta papryka jednakowej wielkości, owcza bryndza, natka
pietruszki. W wersji podstawowej - to wszystko :)
Wykonanie - bryndzę rozgnieść (wymieszać) z posiekaną pietruszką,
nadziać papryki, wsadzić pionowo obok siebie do dopasowanego gara - i
do piekarnika srednio nagrzanego.
Można na początek przykryć, a jak papryka puści sok - odkryć, żeby się
lekko zrumieniła. To wszystko.
Jeśli podamy z kielichem białego wina albo zimnym piwem i np.
grzankami, elegancka kolacja gotowa.
Można się jeszcze pobawić i potrawę lekko urozmaicić, ale to nie jest
konieczne. Można więc:
1. Zredukowac nieco sos z pieczenia, doprawić go śmietaną i pieprzem,
albo/i...
2. ...do bryndzy dodac trochę startego, ostrego sera żółtego, albo/i...
3. ... podać z ostrym sosem pomidorowym mocno zaprawionym czosnkiem.
Uwaga! W każdej postaci tak przygotowana papryka jest bardzo sycąca.
Bardziej, niż można sie spodziewać. Jeśli ktoś myśli, że smak jest
byle jaki, bo i składniki byle jakie - radzę jednak wypróbować.
Smacznego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-24 13:22:42
Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.> Składniki: żółta papryka jednakowej wielkości, owcza bryndza, natka
> pietruszki. W wersji podstawowej - to wszystko :)
>
A papryka musi koniecznie byc żółta?
Pozdrawiam
Magda-Slonko(Wroclaw)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-24 13:34:39
Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.> A papryka musi koniecznie byc żółta?
Oczywiście, że nie. Po prostu żółta jest przeważnie najbardziej
"zgrabna" jesli chodzi o kształt, więc lepiej się sprawdza. Uprzedzam
jednak, że z innymi kolrami nie próbowałem :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-24 15:49:43
Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.Użytkownik "Tomek W." <p...@p...pl> napisał w wiadomości
> Składniki: żółta papryka jednakowej wielkości, owcza bryndza, natka
> pietruszki. W wersji podstawowej - to wszystko :)
Nie wiem czy to danie takie proste - gdzie dostane bryndze owcza ?
Pozdrawiam
Kuba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-24 16:33:07
Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.firma wrote:
> Użytkownik "Tomek W." <p...@p...pl> napisał w wiadomości
>
>>Składniki: żółta papryka jednakowej wielkości, owcza bryndza, natka
>>pietruszki. W wersji podstawowej - to wszystko :)
>
>
> Nie wiem czy to danie takie proste - gdzie dostane bryndze owcza ?
To samo, egzystencjalne, pytanie...
Ewcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-24 18:00:53
Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.no przecież w każdym dobrym "nabiałku" - (w Krakowie jest ich z 10)
... i jeszcze górale zostają ale nie wszyscy pewnie do gór mają blisko ...
Użytkownik "Tomek W." <p...@p...pl> napisał w wiadomości
news:75692fb46b8b4b2e22635629c1b02c19@news.home.net.
pl...
> Propaguję ten przepisik, bo odkąd go poznałem (dobre kilkanaście lat
> temu) nie zdarzyło mi się jeszcze odkryć receptury tak niewiarygodnie
> łatwej i równocześnie - dającej potrawę wykwintną w smaku.
>
> Składniki: żółta papryka jednakowej wielkości, owcza bryndza, natka
> pietruszki. W wersji podstawowej - to wszystko :)
>
> Wykonanie - bryndzę rozgnieść (wymieszać) z posiekaną pietruszką,
> nadziać papryki, wsadzić pionowo obok siebie do dopasowanego gara - i
> do piekarnika srednio nagrzanego.
> Można na początek przykryć, a jak papryka puści sok - odkryć, żeby się
> lekko zrumieniła. To wszystko.
> Jeśli podamy z kielichem białego wina albo zimnym piwem i np.
> grzankami, elegancka kolacja gotowa.
> Można się jeszcze pobawić i potrawę lekko urozmaicić, ale to nie jest
> konieczne. Można więc:
> 1. Zredukowac nieco sos z pieczenia, doprawić go śmietaną i pieprzem,
> albo/i...
> 2. ...do bryndzy dodac trochę startego, ostrego sera żółtego, albo/i...
>
> 3. ... podać z ostrym sosem pomidorowym mocno zaprawionym czosnkiem.
> Uwaga! W każdej postaci tak przygotowana papryka jest bardzo sycąca.
> Bardziej, niż można sie spodziewać. Jeśli ktoś myśli, że smak jest
> byle jaki, bo i składniki byle jakie - radzę jednak wypróbować.
> Smacznego.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-24 18:39:21
Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.
> ... i jeszcze górale zostają ale nie wszyscy pewnie do gór mają blisko ...
no własnie...HEJ
--
PozdKa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-24 18:57:46
Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.In news:755d047ad19b36770a858760f44c5c0f@news.home.net.
pl, Tomek W.
wrote:
>> A papryka musi koniecznie byc żółta?
>
> Oczywiście, że nie. Po prostu żółta jest przeważnie najbardziej
> "zgrabna" jesli chodzi o kształt, więc lepiej się sprawdza. Uprzedzam
> jednak, że z innymi kolrami nie próbowałem :)
Nie wiem, czy to tylko moje uprzedzenie jakieś, ale zawsze mi się wydaje,
że żółte i pomarańczowe papryki są najsłodsze - i dlatego najbardziej je
lubię... Potem czerwone, na końcu zielone. :-)
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-24 18:58:36
Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.
Użytkownik "Hanna Burdon" <h...@n...com> napisał w wiadomości
news:cbf84e$mlt$1@inews.gazeta.pl...
> In news:755d047ad19b36770a858760f44c5c0f@news.home.net.
pl, Tomek W.
> wrote:
> >> A papryka musi koniecznie byc żółta?
> >
> > Oczywiście, że nie. Po prostu żółta jest przeważnie najbardziej
> > "zgrabna" jesli chodzi o kształt, więc lepiej się sprawdza. Uprzedzam
> > jednak, że z innymi kolrami nie próbowałem :)
>
> Nie wiem, czy to tylko moje uprzedzenie jakieś, ale zawsze mi się wydaje,
> że żółte i pomarańczowe papryki są najsłodsze - i dlatego najbardziej je
> lubię... Potem czerwone, na końcu zielone. :-)
To tylko sugestia antydepresyjna - nic więcej.
m.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-24 19:53:09
Temat: Re: Ultraprosty przepis na arcyciekawe w smaku danie.
"mirek" <m...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:cbf8a4$ahf$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> >
> > Nie wiem, czy to tylko moje uprzedzenie jakieś, ale zawsze mi się
wydaje,
> > że żółte i pomarańczowe papryki są najsłodsze - i dlatego najbardziej je
> > lubię... Potem czerwone, na końcu zielone. :-)
> To tylko sugestia antydepresyjna - nic więcej.
> m.
Hania ma racje, to Ty nie wyczuwasz roznicy w smaku
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |