« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-23 23:16:52
Temat: Śliwki do herbatyWitam wszystkich,
Ostatnio byłam na urlopie w górach gdzie poczęstowano mnie śliwkami
węgierkami nadziewanymi orzechami (całość była prawdopodobnie w miodzie
lub w czymś innym, bardzo słodkim). Świetny dodatek do herbaty, podobno
jest to jakiś ukraiński pomysł.
Czy ktoś zna może pełny przepis?
--
Pozdrawiam,
Yuna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-24 10:53:28
Temat: Re: Śliwki do herbaty"yuna" pyta:
> Ostatnio byłam na urlopie w górach gdzie poczęstowano mnie śliwkami
> węgierkami nadziewanymi orzechami (całość była prawdopodobnie w
> miodzie lub w czymś innym, bardzo słodkim). Świetny dodatek do
> herbaty, podobno jest to jakiś ukraiński pomysł.
> Czy ktoś zna może pełny przepis?
Nie znam, ale w internecie cos takiego znalazlam:
[Serajskie słodycze wg
http://www.majkowscy.neostrada.pl/kuchnia/swiata/des
ery.html ]
Śliwki z orzechami
Duży, szeroki garnek z gotującą się wodą przykryć gazą i położyć na
niej dorodne suszone śliwki (francuskie lub węgierki). Kiedy zmiękną i
napęcznieją rozciąć po jednej stronie i usunąć pestkę. Na miejsce
pestki wsunąć po jednym opieczonym orzechu laskowym lub po połówce
orzecha włoskiego albo migdał. Zacisnąć brzegi. Zmieszać drobno
zmielone orzechy (jeden na trzy śliwki) z cukrem pudrem i obtoczyć w
tym śliwki. Tak przygotowane "cukierki" podawać na talerzyku.
eM donosiciel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-24 16:37:18
Temat: Re: Śliwki do herbaty> Ostatnio byłam na urlopie w górach gdzie poczęstowano mnie śliwkami
> węgierkami nadziewanymi orzechami (całość była prawdopodobnie w miodzie
> lub w czymś innym, bardzo słodkim). Świetny dodatek do herbaty, podobno
> jest to jakiś ukraiński pomysł.
> Czy ktoś zna może pełny przepis?
Co prawda nie jest to to, o co Ci chodzilo, ale zapewniam, ze jest pycha.
Robi to moja ciocia i wszyscy sie tymi sliwkami zajadaja:
5 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
goździki
Śliwki umyć, osuszyć.
Ponakłuwać i zasypać cukrem.
Po jednym dniu zlać sok, dodać goździki i zagotować.
Zalać nim śliwki.
Sok zlewać i gotować 5 razy.
Na końcu zagotować wszystko razem i wkładać do słoików.
Pasteryzować.
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-25 07:06:04
Temat: Re: Śliwki do herbaty> > Ostatnio byłam na urlopie w górach gdzie poczęstowano mnie śliwkami
> > węgierkami nadziewanymi orzechami (całość była prawdopodobnie w miodzie
> > lub w czymś innym, bardzo słodkim). Świetny dodatek do herbaty, podobno
> > jest to jakiś ukraiński pomysł.
> > Czy ktoś zna może pełny przepis?
>
> No popatrz, dwa dni temu nadzialam sie na przepis na taki cud na rosyjskim
forum kulinarnym. Szlo tak:
Przygotowac 16 jedrnych śliwek, przekroic na pół nie do końca, wyjąć
pestki.Nadziać ćwiartką sparzonego uprzednio orzecha włoskiego ( bez skorupki
oczywiście).Wlozyc śliwki do wyparzonego słoja ( proporcja na półlitrowy)
przekładając ósemkami brzoskwini bez skórki.Zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3
minuty. Potem zlać płyn do garnka i dodać 200 g cukru ( płynu będzie niedużo!).
zagotować i takim gorącym lukrem niemal zaalc śliwki w słoiku, zamknąć twistem
i owinąć kocykiem ( sucha pasteryzacja), niech powoli stygnie.
Jeśli zrobisz, daj znać jak wyszło
Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-25 20:11:12
Temat: Re: Śliwki do herbatyk...@p...onet.pl napisał(a):
>>>Ostatnio byłam na urlopie w górach gdzie poczęstowano mnie śliwkami
>>>węgierkami nadziewanymi orzechami (całość była prawdopodobnie w miodzie
>>>lub w czymś innym, bardzo słodkim). Świetny dodatek do herbaty, podobno
>>>jest to jakiś ukraiński pomysł.
>>>Czy ktoś zna może pełny przepis?
>>
>>No popatrz, dwa dni temu nadzialam sie na przepis na taki cud na rosyjskim
>
> forum kulinarnym. Szlo tak:
>
> Przygotowac 16 jedrnych śliwek, przekroic na pół nie do końca, wyjąć
> pestki.Nadziać ćwiartką sparzonego uprzednio orzecha włoskiego ( bez skorupki
> oczywiście).Wlozyc śliwki do wyparzonego słoja ( proporcja na półlitrowy)
> przekładając ósemkami brzoskwini bez skórki.Zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3
> minuty. Potem zlać płyn do garnka i dodać 200 g cukru ( płynu będzie niedużo!).
> zagotować i takim gorącym lukrem niemal zaalc śliwki w słoiku, zamknąć twistem
> i owinąć kocykiem ( sucha pasteryzacja), niech powoli stygnie.
>
> Jeśli zrobisz, daj znać jak wyszło
> Qd
>
Dziękuję wszystkim za przepisy, jak tylko pojawią się śliwki wypróbuję
je wszystkie i dam znać co wyszło.
--
Pozdrawiam,
Yuna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |