| « poprzedni wątek | następny wątek » |
91. Data: 2004-03-16 08:58:11
Temat: Re: W I O S N A !!!!!!!!!!!!!
Tadeusz Smal wrote:
>
> przekop trawnik
> i posadz ich jak najwiecej
> :)))))
Chyba tak zrobię. Lata mamy ostatnio gorace. Może się udadzą. Dzięki.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
92. Data: 2004-03-17 00:10:44
Temat: Re: W I O S N A !!!!!!!!!!!!!Tadeusz Smal wrote:
> :)
> ale koniecznie sprobuj z rusztu
> takie gora 15-17 cm dlugosci
> pociete w podluzne plastry (okolo 1 cm grubosci)
> tak opiec na ruszcie
> aby skorka z obu stron byla sucha
> a caly srodek "plywal"
ulubiona potrawa mojej żony...
a moje przekleństwo, bo cholerstwo robi się długo i zajmuje cenne miejsce
pod befsztyki!
a czy ktoś próbował w ten sposób bakłażana upiec? na to bym się skusił
może...
moon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
93. Data: 2004-03-17 00:40:39
Temat: Re: W I O S N A !!!!!!!!!!!!!
----- Original Message -----
From: "Moon" <r...@w...pl>
> > :)
> > ale koniecznie sprobuj z rusztu
> > takie gora 15-17 cm dlugosci
> > pociete w podluzne plastry (okolo 1 cm grubosci)
> > tak opiec na ruszcie
> > aby skorka z obu stron byla sucha
> > a caly srodek "plywal"
>
> ulubiona potrawa mojej żony...
> a moje przekleństwo, bo cholerstwo robi się długo i zajmuje cenne miejsce
> pod befsztyki!
hehe
masz ewidentnie za maly ruszt
a po drugie zla kolejnosc dan
jak rozpalam kominek
to wpierw wrzucam na ruszt mieso
:)
o ile oczywiscie sa na nie chetni
bo stali bywalcy najczesciej (latem)
wola takie warzywa z rusztu niz mieso
:)
> a czy ktoś próbował w ten sposób bakłażana upiec? na to bym się skusił
> może...
:)
slyszalem
ze zamiennie za cukinie mozna uzywac kabaczkow
o baklazanach nic nie slyszalem
:)
z pozdrowieniami i usmiechami
_hehehe
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
94. Data: 2004-03-17 01:08:48
Temat: Re: W I O S N A !!!!!!!!!!!!!Tadeusz Smal wrote:
>>
>> ulubiona potrawa mojej żony...
>> a moje przekleństwo, bo cholerstwo robi się długo i zajmuje cenne
>> miejsce pod befsztyki!
> hehe
> masz ewidentnie za maly ruszt
> a po drugie zla kolejnosc dan
> jak rozpalam kominek
> to wpierw wrzucam na ruszt mieso
> :)
nie mogę zacząć od mięs, bo są dla mnie. najpierw panie!
no i cierpię, ze śliną cieknącą mi z mordy, czekając aż się te cholerne
zieleniny usmażą...
a jest tam jeszcze papryka i oczywiście duże pieczarki. pół godziny w
plecy:)
> :)
>> a czy ktoś próbował w ten sposób bakłażana upiec? na to bym się
>> skusił może...
> :)
> slyszalem
> ze zamiennie za cukinie mozna uzywac kabaczkow
> o baklazanach nic nie slyszalem
kabaczki, rety... no nie... to jakieś "paszowe" menu:))
moon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
95. Data: 2004-03-17 06:45:13
Temat: Re: W I O S N A !!!!!!!!!!!!!
----- Original Message -----
From: "Moon" <r...@w...pl>
> > hehe
> > masz ewidentnie za maly ruszt
> > a po drugie zla kolejnosc dan
> > jak rozpalam kominek
> > to wpierw wrzucam na ruszt mieso
> > :)
>
> nie mogę zacząć od mięs, bo są dla mnie. najpierw panie!
> no i cierpię, ze śliną cieknącą mi z mordy, czekając aż się te cholerne
> zieleniny usmażą...
> a jest tam jeszcze papryka i oczywiście duże pieczarki. pół godziny w
> plecy:)
:)))
masz nie tylko maly ale jeszcze nieefektywny ruszt '
pol godziny na jeden nastaw
!!!!
masz pewnie jakis blaszany grill
z paroma zarzacymi sie wegielkami
a nie porzadny murowany kominek
:))))))
z pozdrowieniami i usmiechami
_hehehe
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
96. Data: 2004-03-17 07:43:44
Temat: Re: W I O S N A !!!!!!!!!!!!!s...@s...pl (Tadeusz Smal) wrote in news:010d01c40ad9$877ccaa0
$357e63d9@d3h6c1:
> ale koniecznie sprobuj z rusztu
> takie gora 15-17 cm dlugosci
> pociete w podluzne plastry (okolo 1 cm grubosci)
> tak opiec na ruszcie
> aby skorka z obu stron byla sucha
> a caly srodek "plywal"
>:)
> wtedy polac to tylko oliwka z oliwek
> lekko osolic i jakis listeczek czabru do smaku
> jestem pewien
> ze kazdy bedzie prosil o wiecej poziostawiajac na talerzach mieso
Hmm.. ja kroje w poprzek, kropie oliwa, posypuje przyprawami i odstawiam
na pol godziny. A potem na ruszt. Mniam...
A probowales kukurydzy z grilla? Poezja :-)
Pozdrowienia - Ewa Sz. ze slinotokiem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
97. Data: 2004-03-17 08:28:42
Temat: Re: W I O S N A !!!!!!!!!!!!!
----- Original Message -----
From: "Ewa Szczęoniak" <e...@b...uni.wroc.pl>
>
> > ale koniecznie sprobuj z rusztu
> > takie gora 15-17 cm dlugosci
> > pociete w podluzne plastry (okolo 1 cm grubosci)
> > tak opiec na ruszcie
> > aby skorka z obu stron byla sucha
> > a caly srodek "plywal"
> >:)
> > wtedy polac to tylko oliwka z oliwek
> > lekko osolic i jakis listeczek czabru do smaku
> > jestem pewien
> > ze kazdy bedzie prosil o wiecej poziostawiajac na talerzach mieso
>
> Hmm.. ja kroje w poprzek, kropie oliwa, posypuje przyprawami i odstawiam
> na pol godziny. A potem na ruszt. Mniam...
:)
ja krople oliwki dawalem po zrusztowaniu
w talarkach jest wiecej podpieczonej/spalonej skorki
ktora sie wyrzuca a mniej srodka
ktory jest ta pychotka
:)
> A probowales kukurydzy z grilla? Poezja :-)
:)
robilismy
za miedza mam kilka hektarow kukurydzy
ale chyba niezbyt nam smakowalo
bo robilsmy tylko raz
i wcale nie pamietam jej smaku
:)
swietne tez byly pomidory
na pol w poprzek i piec do momentu az tez zaczna plywac
:)
wtedy kropelka oliwy
(Szwagier przywozi zawsze z soba butle oliwy z wlasnych oliwek
w porownaniu do ktorej te sklepowe sa bez smaku i zapachu )
listeczek czabru i ziarnko soli do smaku
:)))))
> Pozdrowienia - Ewa Sz. ze slinotokiem
:)
i trzeba czekac conajmniej do polowy lipca
aby zaspokoic te apetyty
:((((((
z pozdrowieniami i usmiechami
_hehehe
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
98. Data: 2004-03-17 09:18:57
Temat: Re: W I O S N A !!!!!!!!!!!!!s...@s...pl (Tadeusz Smal) wrote in
news:009701c40bf9$c55ec0a0$347c63d9@d3h6c1:
>> Hmm.. ja kroje w poprzek, kropie oliwa, posypuje przyprawami i
>> odstawiam na pol godziny. A potem na ruszt. Mniam...
>:)
> ja krople oliwki dawalem po zrusztowaniu
> w talarkach jest wiecej podpieczonej/spalonej skorki
> ktora sie wyrzuca a mniej srodka
> ktory jest ta pychotka
>:)
A to zalezy, czy pozwolisz jej sie przypalic :-)
U mnie dochodza z boku i przeważnie jako sie udaje :-)
Ale pychota jest, to trzeba przyznać :
>> A probowales kukurydzy z grilla? Poezja :-)
> robilismy
> za miedza mam kilka hektarow kukurydzy
> ale chyba niezbyt nam smakowalo
> bo robilsmy tylko raz
> i wcale nie pamietam jej smaku
E, co Ty :-)
Upieczona, leciutko przypalona, pachnaca dymem i z maslem czosnkowym i
sola.. Ech..
> swietne tez byly pomidory
> na pol w poprzek i piec do momentu az tez zaczna plywac
No.. ja posypuje przyprawami i przykrywam kawalkiem zoltego sera, a
potem przed pozarciem listek swiezej bazylii. Do tego czosnkowe
grzanki.. Rany, ale jestem glodna :-)
> (Szwagier przywozi zawsze z soba butle oliwy z wlasnych oliwek
> w porownaniu do ktorej te sklepowe sa bez smaku i zapachu )
No to holub szwagra, bo to skarb :-)
> i trzeba czekac conajmniej do polowy lipca
> aby zaspokoic te apetyty
I to jest najgorsze. Ale z drugiej strony to tylko 4 miesiace :-)
Pozdrowienia - Ewa Sz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
99. Data: 2004-03-17 11:34:20
Temat: Re: W I O S N A !!!!!!!!!!!!!
Moon wrote:
> ulubiona potrawa mojej żony...
>
> a czy ktoś próbował w ten sposób bakłażana upiec? na to bym się skusił
> może...
>
> moon
Pyszne warzywo. Tylko przed pieczeniem trzeba je posolić, poczekać pół
godziny i opłukac w zimnej wodzie. Wtedy traci goryczkę.
Pozdrawiam
Bea
P.S.Jeszcze trochę i konkurencje dla pl.rec.kuchnia zrobimy ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
100. Data: 2004-03-17 13:52:30
Temat: Re: W I O S N A !!!!!!!!!!!!!
----- Original Message -----
From: "Ewa Szczęniak" <e...@b...uni.wroc.pl>
> >> Hmm.. ja kroje w poprzek, kropie oliwa, posypuje przyprawami i
> >> odstawiam na pol godziny. A potem na ruszt. Mniam...
> >:)
> > ja krople oliwki dawalem po zrusztowaniu
> > w talarkach jest wiecej podpieczonej/spalonej skorki
> > ktora sie wyrzuca a mniej srodka
> > ktory jest ta pychotka
> >:)
>
> A to zalezy, czy pozwolisz jej sie przypalic :-)
:)
obsluga rusztu to moja dzialka
i kiedys musze przysiac na chwile aby cos zjesc
i nie pasc tam przy ruszcie
:)
w tym czasie rusztuja sie warzywka
bez mojego dozoru i bywa
ze sie im ciut zbyt skorka przypiecze
:)
> U mnie dochodza z boku i przeważnie jako sie udaje :-)
> Ale pychota jest, to trzeba przyznać :
:)
nie da sie ukryc
:)
> >> A probowales kukurydzy z grilla? Poezja :-)
> > robilismy
> > za miedza mam kilka hektarow kukurydzy
> > ale chyba niezbyt nam smakowalo
> > bo robilsmy tylko raz
> > i wcale nie pamietam jej smaku
>
> E, co Ty :-)
> Upieczona, leciutko przypalona, pachnaca dymem i z maslem czosnkowym i
> sola.. Ech..
:)
na grzankach rozsmarowujemy zrusztowany czosnek
po tem na to pare kropel oliwy z oliwek
a te maslo czosnkowe to skad/jak?
:)
ja bardzo lubie czosnek
latem taki z rusztu a teraz rozduszony w mleku plus lyzka miodu
:)
> > swietne tez byly pomidory
> > na pol w poprzek i piec do momentu az tez zaczna plywac
>
> No.. ja posypuje przyprawami i przykrywam kawalkiem zoltego sera, a
> potem przed pozarciem listek swiezej bazylii. Do tego czosnkowe
> grzanki.. Rany, ale jestem glodna :-)
:)
trzeba bedzie wkrotce przetestowac
oczywiscie teraz na kupnych/(niezbyt smacznych) pomidorach
:)
> > (Szwagier przywozi zawsze z soba butle oliwy z wlasnych oliwek
> > w porownaniu do ktorej te sklepowe sa bez smaku i zapachu )
>
> No to holub szwagra, bo to skarb :-)
:))))
gdy przyjezdzaja jesienia to mam dylemat
czy wiecej jadalnych kasztanow czy tej oliwy
latem dotychczas byla ta oliwa
ale teraz bardziej zalezy mi na jakis sadzonkach
:)
moze podrzucisz jakies pomysly na roslinki stamtad
?
z pozdrowieniami i usmiechami
_hehehe
ps. z rok temu wspominalas
ze uprawiasz w gruncie melony i zawsze sie udaja
( w odroznieniu od czerwonych arbuzow naprzyklad)
:)
pamietasz jaka masz odmiane
ja mialem Emira i bylem tez z niego zadowolony
ale byc moze jest jeszcze jakas lepsza odmiana
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |