Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia WATRoBKA W SOSIE???

Grupy

Szukaj w grupach

 

WATRoBKA W SOSIE???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-02 09:51:56

Temat: WATRoBKA W SOSIE???
Od: "Marta" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora



Mam wielka ochote tylko nie mam pojecia jak ja zrobic.... zawsze jadlam
(robilam) taka zwykla podsmazana z cebulka, moze ktosik z was podalby mi
jakis przepis tak ze palce lizac???

POzdrawiam
MArta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-02 10:38:15

Temat: Re: WATRoBKA W SOSIE???
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Marta wrote:
>
> Mam wielka ochote tylko nie mam pojecia jak ja zrobic.... zawsze jadlam
> (robilam) taka zwykla podsmazana z cebulka, moze ktosik z was podalby mi
> jakis przepis tak ze palce lizac???

wątróbkę czyścisz, obtaczasz w mące i obsmażasz z cebulką.
dolewasz troche wody + liść laurowy.
Dusisz to z 10-15 min (zależy jaka wątróbka)
Z panierki macznej, cebuli i zesmażyn robi się sosik
Na końcu solisz.

Proste i pyszne - nie może nie wyjść.

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-02 11:35:40

Temat: Re: WATRoBKA W SOSIE???
Od: Maciej <b...@e...net.pl> szukaj wiadomości tego autora



Marta napisał(a):

> Mam wielka ochote tylko nie mam pojecia jak ja zrobic.... zawsze jadlam
> (robilam) taka zwykla podsmazana z cebulka, moze ktosik z was podalby mi
> jakis przepis tak ze palce lizac???
>
> POzdrawiam
> MArta

A moze na grilla watrobke...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-02 13:09:47

Temat: Re: WATRoBKA W SOSIE???
Od: "Kamas" <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marta" <m...@p...pl> napisał w wiadomości
news:9kb7n2$2ks$1@news.tpi.pl...
>
>
> Mam wielka ochote tylko nie mam pojecia jak ja zrobic.... zawsze jadlam
> (robilam) taka zwykla podsmazana z cebulka, moze ktosik z was podalby mi
> jakis przepis tak ze palce lizac???
>
> POzdrawiam
> MArta
>
1. na sposób indyjski

Wątrobę pokroić na cienkie plasterki, usmażyć na oleju, wyjąć. Na tej samej
patelni przysmażyć posiekaną drobno cebulę, dodać ostry ketchup, sól,
cukier, pieprz. Włożyć wątróbkę, poddusić.

2. na sposób chiński

Wątrobę pokroić w niewielką kostkę, wrzucić do miski. Posypać mąką
ziemniaczaną, zalać dwoma łyżkami sosu sojowego, odstawić. Na głębokiej
patelni rozgrzać mocno olej, wrzucić wątróbkę, smażyć krótko, tylko ma
zmienić kolor. Dodać pokrajaną drobno cebulę, paprykę, pieczarki, jeszcze
chwilę podsmażyć, podlać słodkim sokiem z porzeczek, posolić, popieprzyć,
jeszcze chwilę poddusić.

smacznego!

--
pozdrawiam:-))
Sławomir J. Marusiński

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-02 13:32:33

Temat: Re: WATRoBKA W SOSIE???
Od: "Malgosia Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wartobki drobiowe oczyscic z blon i obtoczyc w mace wymieszanej z pieprzem
(sowicie). Watrobki smazyc na goracym oleju, na bardzo duzym ogniu, czesto
odwracajac. Jak sie juz usmaza, powyjmowac i przykryc talerzem, zeby
zanadto nie stygly. Odlac spora czesc tluszczu. Trzy cienkie plasterki
boczku (dla odchudzajacych sie: chudej szynki) pokroic w cieniutkie
paseczki, usmazyc. Na patelnie z wedlina wlac szklanke bulionu (moze byc z
1/2 kostki rosolowej). Dolozyc ok. 20 dkg przecietych na pol i
wypestkowanych winogron. Gdy winogrona zbledna i zaczna luszczyc sie z nich
skorki, dolozyc usmazone watrobki i podusic z 5 minut pod przykryciem.
Sosik: pycha. Watrobki: boskie. Nawet szwagier jada. Z pzryjemnoscia. A
watrobek nienawidzi.


Margola

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-02 13:58:44

Temat: Re: WATRoBKA W SOSIE???
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Marta <m...@p...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9kb7n2$2ks$...@n...tpi.pl...
> Mam wielka ochote tylko nie mam pojecia jak ja zrobic.... zawsze jadlam
> (robilam) taka zwykla podsmazana z cebulka, moze ktosik z was podalby mi
> jakis przepis tak ze palce lizac???
1/2-3/4 kg wątróbki wieprzowej [oczyszczonej i pokrojonej w plastry]
smażysz obtoczone w mące na smalcu, na złoto. Zdejmujesz a do wytopionego
tłuszczu dodajesz < 1/4 l gęstej kwaśnej śmietany rozrobionej mąką,
zagotowujesz sos i ostrożnie doprawiasz zmielonymi ziarnami jałowca.
Wrzucasz wątróbkę, mieszasz i podajesz z makaronem lub ryżem.
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-02 14:55:26

Temat: Re: WATRoBKA W SOSIE???
Od: "Evva" <e...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Marta" <m...@p...pl>:>

> Mam wielka ochote tylko nie mam pojecia jak ja zrobic.... zawsze jadlam
> (robilam) taka zwykla podsmazana z cebulka, moze ktosik z was podalby mi
> jakis przepis tak ze palce lizac???

Watrobke oczyscic z blon, pokroic na mniejsze kawalki i namoczyc w mleku
(najlepiej tak, ze rano do mleka i do lodowki, a po powrocie do domu ciag
dalszy). Po wyjeciu z mleka obtoczyc w mace, dodac cebulke i jablko starte
na grubej tarce albo pokrojone i poddusic, w razie czego podlac woda.
Troszke pieprzu, majeranku, posolic dopiero tuz przed koncem smazenia.

Chyba najzwyklejszy przepis z mozliwych, ale mniam :)

Pozdrawiam,

Evva
--
:: mailto:e...@p...pl :: http://3575230212/~evva/ ::
:: Żeby być sobą, trzeba wiedzieć, kto to. ::

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czekoladoholikom ku rozdrażnieniu
Krem
Samaczne przedwojenne ksiazki
Zupa ze swiezycg ogorkow
Re: Patisony

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »