« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-02 09:51:56
Temat: WATRoBKA W SOSIE???
Mam wielka ochote tylko nie mam pojecia jak ja zrobic.... zawsze jadlam
(robilam) taka zwykla podsmazana z cebulka, moze ktosik z was podalby mi
jakis przepis tak ze palce lizac???
POzdrawiam
MArta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-02 10:38:15
Temat: Re: WATRoBKA W SOSIE???Marta wrote:
>
> Mam wielka ochote tylko nie mam pojecia jak ja zrobic.... zawsze jadlam
> (robilam) taka zwykla podsmazana z cebulka, moze ktosik z was podalby mi
> jakis przepis tak ze palce lizac???
wątróbkę czyścisz, obtaczasz w mące i obsmażasz z cebulką.
dolewasz troche wody + liść laurowy.
Dusisz to z 10-15 min (zależy jaka wątróbka)
Z panierki macznej, cebuli i zesmażyn robi się sosik
Na końcu solisz.
Proste i pyszne - nie może nie wyjść.
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 11:35:40
Temat: Re: WATRoBKA W SOSIE???
Marta napisał(a):
> Mam wielka ochote tylko nie mam pojecia jak ja zrobic.... zawsze jadlam
> (robilam) taka zwykla podsmazana z cebulka, moze ktosik z was podalby mi
> jakis przepis tak ze palce lizac???
>
> POzdrawiam
> MArta
A moze na grilla watrobke...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 13:09:47
Temat: Re: WATRoBKA W SOSIE???
Użytkownik "Marta" <m...@p...pl> napisał w wiadomości
news:9kb7n2$2ks$1@news.tpi.pl...
>
>
> Mam wielka ochote tylko nie mam pojecia jak ja zrobic.... zawsze jadlam
> (robilam) taka zwykla podsmazana z cebulka, moze ktosik z was podalby mi
> jakis przepis tak ze palce lizac???
>
> POzdrawiam
> MArta
>
1. na sposób indyjski
Wątrobę pokroić na cienkie plasterki, usmażyć na oleju, wyjąć. Na tej samej
patelni przysmażyć posiekaną drobno cebulę, dodać ostry ketchup, sól,
cukier, pieprz. Włożyć wątróbkę, poddusić.
2. na sposób chiński
Wątrobę pokroić w niewielką kostkę, wrzucić do miski. Posypać mąką
ziemniaczaną, zalać dwoma łyżkami sosu sojowego, odstawić. Na głębokiej
patelni rozgrzać mocno olej, wrzucić wątróbkę, smażyć krótko, tylko ma
zmienić kolor. Dodać pokrajaną drobno cebulę, paprykę, pieczarki, jeszcze
chwilę podsmażyć, podlać słodkim sokiem z porzeczek, posolić, popieprzyć,
jeszcze chwilę poddusić.
smacznego!
--
pozdrawiam:-))
Sławomir J. Marusiński
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 13:32:33
Temat: Re: WATRoBKA W SOSIE???Wartobki drobiowe oczyscic z blon i obtoczyc w mace wymieszanej z pieprzem
(sowicie). Watrobki smazyc na goracym oleju, na bardzo duzym ogniu, czesto
odwracajac. Jak sie juz usmaza, powyjmowac i przykryc talerzem, zeby
zanadto nie stygly. Odlac spora czesc tluszczu. Trzy cienkie plasterki
boczku (dla odchudzajacych sie: chudej szynki) pokroic w cieniutkie
paseczki, usmazyc. Na patelnie z wedlina wlac szklanke bulionu (moze byc z
1/2 kostki rosolowej). Dolozyc ok. 20 dkg przecietych na pol i
wypestkowanych winogron. Gdy winogrona zbledna i zaczna luszczyc sie z nich
skorki, dolozyc usmazone watrobki i podusic z 5 minut pod przykryciem.
Sosik: pycha. Watrobki: boskie. Nawet szwagier jada. Z pzryjemnoscia. A
watrobek nienawidzi.
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 13:58:44
Temat: Re: WATRoBKA W SOSIE???Użytkownik Marta <m...@p...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9kb7n2$2ks$...@n...tpi.pl...
> Mam wielka ochote tylko nie mam pojecia jak ja zrobic.... zawsze jadlam
> (robilam) taka zwykla podsmazana z cebulka, moze ktosik z was podalby mi
> jakis przepis tak ze palce lizac???
1/2-3/4 kg wątróbki wieprzowej [oczyszczonej i pokrojonej w plastry]
smażysz obtoczone w mące na smalcu, na złoto. Zdejmujesz a do wytopionego
tłuszczu dodajesz < 1/4 l gęstej kwaśnej śmietany rozrobionej mąką,
zagotowujesz sos i ostrożnie doprawiasz zmielonymi ziarnami jałowca.
Wrzucasz wątróbkę, mieszasz i podajesz z makaronem lub ryżem.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 14:55:26
Temat: Re: WATRoBKA W SOSIE???
"Marta" <m...@p...pl>:>
> Mam wielka ochote tylko nie mam pojecia jak ja zrobic.... zawsze jadlam
> (robilam) taka zwykla podsmazana z cebulka, moze ktosik z was podalby mi
> jakis przepis tak ze palce lizac???
Watrobke oczyscic z blon, pokroic na mniejsze kawalki i namoczyc w mleku
(najlepiej tak, ze rano do mleka i do lodowki, a po powrocie do domu ciag
dalszy). Po wyjeciu z mleka obtoczyc w mace, dodac cebulke i jablko starte
na grubej tarce albo pokrojone i poddusic, w razie czego podlac woda.
Troszke pieprzu, majeranku, posolic dopiero tuz przed koncem smazenia.
Chyba najzwyklejszy przepis z mozliwych, ale mniam :)
Pozdrawiam,
Evva
--
:: mailto:e...@p...pl :: http://3575230212/~evva/ ::
:: Żeby być sobą, trzeba wiedzieć, kto to. ::
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |