« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-12 20:43:00
Temat: Wanilia w laskachDostałam od znajomych prezent z dalekich krajów w postaci wanilii w
laskach - są jakieś 15 cm długie, lekko miękkie (coś jak suszkone banany) -
jak mogę je spożytkować, to znaczy jak przygotować, by zastąpić nimi cukier
waniliowy?
Dorota (mama Oli i Zosi)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-12 22:48:52
Temat: Re: Wanilia w laskach
Użytkownik "Dorota (mama Oli i Zosi)" <D...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aqrp4l$hms$1@news.tpi.pl...
> Dostałam od znajomych prezent z dalekich krajów w postaci wanilii w
> laskach - są jakieś 15 cm długie, lekko miękkie (coś jak suszkone
banany) -
> jak mogę je spożytkować, to znaczy jak przygotować, by zastąpić nimi
cukier
> waniliowy?
W wielu przepisach spotkalam sie z wykorzystaniem takiej wlasnie wanilii tak
ze gotowalo sie ja w mleku, nastepnie przecinalo wzdluz i wyciagalo srodek.
Ta mleczna "esensja" byla podstawa dalszej potrawy. Mysle ze do wielu rzeczy
mozna wykorzystac(desery lody budynie ciasta itp)
Kropelka
>
> Dorota (mama Oli i Zosi)
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-12 23:59:19
Temat: Re: Wanilia w laskach
Użytkownik "Dorota (mama Oli i Zosi)" <D...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aqrp4l$hms$1@news.tpi.pl...
> Dostałam od znajomych prezent z dalekich krajów w postaci wanilii w
> laskach - są jakieś 15 cm długie, lekko miękkie (coś jak suszkone
banany) -
> jak mogę je spożytkować, to znaczy jak przygotować, by zastąpić nimi
cukier
> waniliowy?
Wystarczy posiadac:
sloik :-)
cukier puder :-)
1 laska wanilii
recepta:
pociac laske wanili na odcinki kilkucentymetrowe
nasypac do sloika troche cukru, wlozyc kilka kawalkow wanilii, dosypac cukru, dodac
wanilii itd. itd.
Zakrecic szczelnie sloik.
Od tego momentu masz swoj wlasny cukier waniliowy.
Wystarczy tylko uzupelniac cukier, wanilia pozostaje bez zmian.
Od niepamietnych czasow tak robie.
Niestety, w naszych sklepach dosc rzadko mozna kupic wanilia w laskach.
Pozdrowka :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.417 / Virus Database: 233 - Release Date: 2002.11.09
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 00:05:01
Temat: Re: Wanilia w laskachFrom: "Julka" <y...@p...onet.pl>
Jula, napisalam i wyslalam, zanic Ciebie przeczytalam.
No i jeszcze sie rymnelo na koiniec :-)
:-) Barbara
ps2. co do pkt. 5:ostatnio widziałam w gazecie maszynkę do kręcenia
lodów. To by ułatwiało sprawę ;)
Smacznego!
J.
+++++++++=
w jakiej gaziecie???
B
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.417 / Virus Database: 233 - Release Date: 2002.11.09
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 01:01:22
Temat: Re: Wanilia w laskach"Dorota (mama Oli i Zosi)" <D...@w...pl> a écrit dans le message de
news: aqrp4l$hms$...@n...tpi.pl...
> Dostałam od znajomych prezent z dalekich krajów w postaci wanilii w
> laskach - są jakieś 15 cm długie, lekko miękkie (coś jak suszkone
banany) -
> jak mogę je spożytkować, to znaczy jak przygotować, by zastąpić nimi
cukier
> waniliowy?
>
Kara & smierc & grzech... :-)
Pytasz sie jak zastapic cukier waniliowy, a to tak jakbys sie pytala :
"dostalam w prezencie sloik rosolu z kury wiejskiej ; czy da sie tym jakos
zastapic kostke Knorra ?"
Ewcia
(letko zgorszona ;-)
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 01:28:34
Temat: Re: Wanilia w laskachOczywiscie bedziesz miala cukier waniliowy na dlugo
ale o tym juz bylo. Oprocz tego mozesz sobie zrobic
wyciag alkoholowy.
2 laski wanili ~ okolo 10g pociac na kawalki i wrzucic
do sloika lub butelki - wlac 75 ml spirytu o mocy 70%.
Macerowac przez 2-3 tygodnie. Zlac czysty wyciag
do butelki a wanilie zalac ponownie 50 ml alkoholu
(moze byc spirytus 60% -50% lub czysta wodka 45%)
Macerowac dalsze 2 -3 tygodnie. Po tym czasie zlac
drugi wyciag i polaczy z pierwszym.
Przechowywac w szczelnie zamknietej buteleczce
zeby sie nie ulatnialo.
Wyciag moze sluzyc do doprawiania wodek i likierow
a takze do deserow czy ciast.
Ewa (emc)
(dawniej Pestka at vossnet.....)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 04:12:20
Temat: Re: Wanilia w laskachDorota (mama Oli i Zosi) wrote:
> Dostałam od znajomych prezent z dalekich krajów w postaci wanilii w
> laskach - są jakieś 15 cm długie, lekko miękkie (coś jak suszkone banany) -
> jak mogę je spożytkować, to znaczy jak przygotować, by zastąpić nimi cukier
> waniliowy?
>
> Dorota (mama Oli i Zosi)
>
>
Cukier wsypujesz do słoika, wkładasz wanilię (zdaje się można pociąć na
kawałki), zamykasz i czekasz, aż cukier będzie miał interesujący zapach
;) Przynajmniej tak pisali w książce kucharskiej mojej Babci :)
A jeśli nadal nie masz co robić z nadmiarem wanilii,a chcesz zabłysnąć,
to jeszcze przepisik:
Lody waniliowe
1 kubek (250 ml) mleka
1 kubek (250 ml) śmietany
1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż
6 żółtek
1/2 kubka (125g) miałkiego cukru
1.wymieszać mleko i śmietanę, dodać wanilię. Zagotować,zdjąć z ognia,
odstawić na 10 min. (nie bój się, nie waży
się, ale dla bezpieczeństwa możesz wziąć naprawdę słodką
śmietanę, albo tylko mocno podgrzać)
2.ubijać żółtka i cukier 2-3 min. na blady krem. Ubijając
dodać ciepłe mleko i śmietanę.Zeskrobać nasionka wanilii do
kremu, resztę laski wyrzucić.
3.wlać krem do rondelka, mieszać na małym ogniu, aż
zgęstnieje i zblednie (5-10 min.)(nie gęstnieje zbyt mocno,
ale to nie przeszkadza)
4.przelać krem do miski i ostudzić do temp. pokojowej,
często mieszając.
5.przelać do płytkiego metalowego pojemnika , przykryć folią lub
papierem do pieczenia, zamrozić. W trakcie zamrażania trzeba co pewien
czas wyjąć masę i zmiksować,żeby nie tworzyły się duże
kryształki, tylko gładki krem. Ja to robię co 1/2 h. :)
6.po paru godzinach takich zabiegów masa wygląda jak lody. (są pyszne.
Nawet mój kolega,który uznaje tylko śmietankowe i waniliowe, twierdzi,
że tak powinny smakować lody ;) )
J.
ps. przepis jest z książki "Desery. Wielka księga
kucharska"
wyd. Konnemann (na okładce niebieskie tło i truskawki).
ps2. co do pkt. 5:ostatnio widziałam w gazecie maszynkę do kręcenia
lodów. To by ułatwiało sprawę ;)
Smacznego!
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 09:32:14
Temat: Re: Wanilia w laskachmama Oli i Zosi\ wrote:
>Dostałam od znajomych prezent z dalekich krajów w postaci wanilii w
>laskach - są jakieś 15 cm długie, lekko miękkie (coś jak suszkone banany) -
>jak mogę je spożytkować, to znaczy jak przygotować, by zastąpić nimi cukier
>waniliowy?
a moze nie rob z niej cukru :)
tylko jak trzeba albo jak chcesz dodac cukier w. to zamiast dodaj
wanilii (trzeba rozkroic i wydrapac nozem miazsz) tylko nie dawaj jej
zbyt duzo, bo taka naturalna w laskach to dosc mocno aromatyczna jest
zreszta jest pyszna do ciast i do napojow i do owsianki
mniam
w naszym kraju tez ja mozna kupic, tyle ze 2 laski niewielkie kosztuja
ok. 8 - 9 zl ;(
--
oshin
--
z nienacka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 09:51:18
Temat: Re: Wanilia w laskach
"dorota bugla" <o...@d...pl> wrote in message
news:12650-1037179805@213.17.239.45...
> mama Oli i Zosi\ wrote:
> >Dostałam od znajomych prezent z dalekich krajów w postaci wanilii w
> >laskach - są jakieś 15 cm długie, lekko miękkie (coś jak suszkone
banany) -
> >jak mogę je spożytkować, to znaczy jak przygotować, by zastąpić nimi
cukier
> >waniliowy?
>
> a moze nie rob z niej cukru :)
> tylko jak trzeba albo jak chcesz dodac cukier w. to zamiast dodaj
> wanilii (trzeba rozkroic i wydrapac nozem miazsz) tylko nie dawaj jej
> zbyt duzo, bo taka naturalna w laskach to dosc mocno aromatyczna jest
>
> zreszta jest pyszna do ciast i do napojow i do owsianki
> mniam
>
> w naszym kraju tez ja mozna kupic, tyle ze 2 laski niewielkie kosztuja
> ok. 8 - 9 zl ;(
To tez trudno.. Ekspedientki w wielu sklepach na pytanie o wanilie w laskach
usmiechaja sie glupkowato......
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 09:56:36
Temat: Re: Wanilia w laskach> Kara & smierc & grzech... :-)
>
> Pytasz sie jak zastapic cukier waniliowy, a to tak jakbys sie pytala :
> "dostalam w prezencie sloik rosolu z kury wiejskiej ; czy da sie tym
jakos
> zastapic kostke Knorra ?"
>
> Ewcia
> (letko zgorszona ;-)
Oczywiscie chodzilo mi o to, by NIE UZYWAC cukru waniliowego na korzysc
otrzymanej wanilii :)))
dziekuje za rady, ma sie rozumiec
Dorota (mama Oli i Zosi)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |