| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-12 19:24:00
Temat: problemy z sernikiemWitam szanownych grupowiczow!
Chcialabym "zablysnac" przed znajomymi i upiec pyszny sernik. Znalazlam przepis
w ksiazeczce dodawanej do promocyjnego opakowania margaryny Kasia - ser jest
pyszny, ale.. no wlasnie. Ciasto, ktore jest pod serem, mimo wstepnego
pieczenia (przez 10 min.) po nalozeniu na nie sera wychodzi mokre i jakby
surowe. Probowalam dodac do sera mniej "rzadkich" skladnikow, tj. jajek, ale to
nie pomoglo. Czy na podstawie tego opisu jest ktos w stanie mi pomoc?
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Iza
ps. ewentualnie, jesli ktos ma przepis na pyszny i wyprobowany sernik, to
poprosze
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-12 19:31:50
Temat: Re: problemy z sernikiem
Użytkownik <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1ee1.000003e2.3dd1554f@newsgate.onet.pl...
> ps. ewentualnie, jesli ktos ma przepis na pyszny i wyprobowany sernik, to
> poprosze
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/sernik.htm
bez ciasta pod spodem, więc na pewno Ci nie rozmięknie ;-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-12 19:55:21
Temat: Re: problemy z sernikiemA może zwykłe herbatniki (petitki)
pzdr GocHa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-12 20:15:45
Temat: Re: problemy z sernikiem
Użytkownik <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1ee1.000003e2.3dd1554f@newsgate.onet.pl...
> Witam szanownych grupowiczow!
>
> Chcialabym "zablysnac" przed znajomymi i upiec pyszny sernik. Znalazlam
przepis
> w ksiazeczce dodawanej do promocyjnego opakowania margaryny Kasia - ser
jest
> pyszny, ale.. no wlasnie. Ciasto, ktore jest pod serem, mimo wstepnego
> pieczenia (przez 10 min.) po nalozeniu na nie sera wychodzi mokre i jakby
> surowe. Probowalam dodac do sera mniej "rzadkich" skladnikow, tj. jajek,
ale to
> nie pomoglo. Czy na podstawie tego opisu jest ktos w stanie mi pomoc?
>
> Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
> Iza
>
> ps. ewentualnie, jesli ktos ma przepis na pyszny i wyprobowany sernik, to
> poprosze
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Ja robię sernik gotowany, zawsze wychodzi, jest smaczny, wilgotny, nawet
teściowa wzięła ode mnie ten przepis i zrobiła na imieminy teścia:
1 kg twarogu (mielonego)
0,5 kostki margaryny
3 jajka
1 szkl czukru
herbatniki (około 4-5 paczek, takich po 10 sztuk)
(przepis na dużą tortownicę)
Wszsytko (prócze herbatników oczywiście) gotować 10 minut. Budyń śmietankowy
rozrobić z połową porcji mleka i dodać do masy. Kłaść warstwę herbatników na
przemian z gorącą warstwą masy. Mi wychodzą 4 wartstwy herbatników i 3
warstwy masy. Na wierzch polać polewę.
Polewa:
zagotować 0,5 kostki margaryny (prawdziwej: Maryna, Kasia, żadne masło
roślinne czy też zwykłe masło, bo się nie "zśiądzie") i 2 łyżki wody, dodać
0,5 szkl cukru i łyżkę kakao.
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 06:34:01
Temat: Re: problemy z sernikiemUżytkownik "Dorota" <D...@w...pl> napisała:
> Polewa:
> zagotować 0,5 kostki margaryny (prawdziwej: Maryna, Kasia, żadne masło
> roślinne czy też zwykłe masło, bo się nie "zśiądzie")
Ciekawe dlaczego uwazasz, ze zwykle maslo sie nie "zsiadzie"?
Zawsze robie polewe czekoladowa na bazie masla, a nie margaryny
i wszystko jest OK.
Twoj przepis na sernik warstwowy jest calkiem ciekawy, takiego
jeszcze nie znalam.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 07:04:50
Temat: Re: problemy z sernikiemUżytkownik <i...@p...onet.pl> napisała:
> ps. ewentualnie, jesli ktos ma przepis na pyszny i wyprobowany sernik, to
> poprosze
Jest ich kilka pysznych i wyprobowanych :)
Podam Ci 3 przepisy na sernik pyszny, po wegiersku i z brzoskwiniami,
a Ty wybieraj sama...
Sernik pyszny (wg AniS.)
Ciasto:
2 szkl. maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
pol kostki miekkiego masla/margaryny
pol szklanki cukru
2 jajka
zoltko
Zagniesc, wylozyc na prostokatna blaszke (25x35x5cm)
Masa budyniowa:
W 1 litrze mleka ugotowac 3 budynie czekoladowe (na pol litra mleka,
z cukrem). Jeszcze gorace przelozyc na surowe ciasto i rozsmarowac.
Masa serowa:
Pol kostki miekkiego masla utrzec z pol szklanki cukru, dalej ucierajac
dodawac na przemian 3 zoltka i po lyzce serek homogenizowany (waniliowy)
- w sumie ma go byc 60-70 dag.
Wsypac paczke budyniu smietankowego, wymieszac.
Na koncu polaczyc z piana z 4 bialek i rozlozyc na zimnym budyniu.
Wstawic na ok. 45 min do piekarnika (180C), sprawdzic patyczkiem, czy
upieczone.
****************
SERNIK PO WEGIERSKU (wg Basi)
Skladniki:
70 dag twarogu
4 jajka
1 szkl. cukru /ja daje troche mniej/
2 lyzki kaszki mannej
1/2 paczki wafli /andrutow/
10 dag masla
200 ml kwasnej smietany
2 lyzki cukru
sok z 1/2 cytryny
1. Wafle pokruszyc, polaczyc z rozpuszczonym maslem, wymieszac,
wylozyc do tortownicy i wstawic do lodowki, by stezalo.
2. Jajka utrzec z cukrem, do puszystej masy dodac zmielony twarog, utrzec,
dodac kaszke, mozna tez aromat i rodzynki.
3. Piekarnik nagrzac wczesniej do 180 st., na schlodzona mase waflowa wylozyc
mase serowa, wstawic do piekarnika na 30 - 40 min. Gdy widac, ze masa sie
sciela, wystawic ciasto z piekarnika na 20 min.
4. Po tym czasie wylozyc na ciasto mase smietanowa /zmieszana
smietana+-cukier+sok z cytryny/ i wstawic do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie ciasto wyjac, przestudzic i schlodzic w lodowce.
Ciasto jest pyszne, a masa serowa smakuje jak krem a nie tradycyjny sernik.
**************************
Sernik z brzoskwiniami (wg Joli L-L)
1. 3 szkl. mąki
1 kostka masła
1/2 szkl. cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Z tego wszystkiego wyrobić ciasto i podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3.
2/3 ciasta wyłożyć na blachę (wysmarowaną i posyp. bułką tartą), blacha
ok. 36x26, 1/3 włożyć do lodówki.
2. 1/2 kg twarogu - zmielić
1 jajko
1 budyń (sypki)
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
Wyrobić masę serową i wyłożyć na ciasto.
3. 1 puszka brzoskwiń - odsączyć, pokroić w plastry i wyłożyć na masę
serową.
4. Piana: 5 białek
1 szkl. cukru pudru
Ubić białka, stopniowo dodać cukier.
Do ubitej piany z cukrem wmieszać delikatnie 1 łyżkę stołową mąki
ziemniaczanej. Gotową pianę wyłożyć na owoce.
5. Na pianę potrzeć na tarce na duzych oczkach (lub pokruszyć) 1/3 ciasta
z lodówki.
6. Piec ponad godz. w temp 180-200 C.
7. Polewa:
4 łyżki cukru zwykłego
1/3 kostki masła(margaryny)
1 kopiasta łyżka kakao
1 łyżka wody
Zagotować w rondelku wszystko razem (tak jak przy murzynku), po
ochłodzeniu polać zygzakiem na gotowe ciasto.
Mozna dac nieco wiecej sera (ok. 70-75 dag) i odpowiednio zwiekszyc
proporcje skladnikow masy serowej, to wyjdzie tylko na korzysc :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 11:50:30
Temat: Re: problemy z sernikiem> Użytkownik <i...@p...onet.pl> napisała:
> > ps. ewentualnie, jesli ktos ma przepis na pyszny i wyprobowany sernik, to
> > poprosze
>
> Jest ich kilka pysznych i wyprobowanych :)
> Podam Ci 3 przepisy na sernik pyszny, po wegiersku i z brzoskwiniami,
> a Ty wybieraj sama...
>
> Sernik pyszny (wg AniS.)
/.../
> SERNIK PO WEGIERSKU (wg Basi)
/.../
> Sernik z brzoskwiniami (wg Joli L-L)
/.../
Witam.
Pieklam wszystkie trzy i naprawde nie wiem, ktory Ci doradzic - wszystkie sa
przepyszne. Dziekuje autorkom!
Natomiast ostatnio upieklam rewelacyjny sernik ze strony Grzesia:
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=416 . Jest bardzo prosty w wykonaniu, a walory
smakowe ma wrecz nie do opisania. Zreszta przeczytaj sobie komentarze do
przepisu, jest ich mnostwo i wszystkie to hymny pochwalne :). A jak pieknie sie
nazywa: "Sernik lekki jak mgiełka nad wiosennym polem z rana" - i taki wlasnie
jest!
Pozdrawiam,
AniaR
Toruń
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 19:27:19
Temat: Re: problemy z sernikiemWitam!
Dziekuje wszystkim za rady i przepisy - wiedzialam, ze mozna na Was polegac ;-)
Pozdrawiam
Iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-17 19:20:53
Temat: Re: problemy z sernikiem
> Ja robię sernik gotowany, zawsze wychodzi, jest smaczny, wilgotny, nawet
> teściowa wzięła ode mnie ten przepis i zrobiła na imieminy teścia:
Czesc!
Zrobilam polecany sernik gotowany i spotkal sie z cieplym przyjeciem ze
strony mojej rodzinki.
Dzieki za fajny przepisik
Pozdrawiam
Myszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-18 10:22:44
Temat: Re: problemy z sernikiem
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:aqsrnq$g2b$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "Dorota" <D...@w...pl> napisała:
> > Polewa:
> > zagotować 0,5 kostki margaryny (prawdziwej: Maryna, Kasia, żadne masło
> > roślinne czy też zwykłe masło, bo się nie "zśiądzie")
>
> Ciekawe dlaczego uwazasz, ze zwykle maslo sie nie "zsiadzie"?
> Zawsze robie polewe czekoladowa na bazie masla, a nie margaryny
> i wszystko jest OK.
Spróbuję zatem polewę z masła - prawdę mówiąc tą margarynę w polewie
wyniosłam z nauk mamy...
Dorota (mama Oli i Zosi)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |