Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia problemy z sernikiem

Grupy

Szukaj w grupach

 

problemy z sernikiem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-12 19:24:00

Temat: problemy z sernikiem
Od: i...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Witam szanownych grupowiczow!

Chcialabym "zablysnac" przed znajomymi i upiec pyszny sernik. Znalazlam przepis
w ksiazeczce dodawanej do promocyjnego opakowania margaryny Kasia - ser jest
pyszny, ale.. no wlasnie. Ciasto, ktore jest pod serem, mimo wstepnego
pieczenia (przez 10 min.) po nalozeniu na nie sera wychodzi mokre i jakby
surowe. Probowalam dodac do sera mniej "rzadkich" skladnikow, tj. jajek, ale to
nie pomoglo. Czy na podstawie tego opisu jest ktos w stanie mi pomoc?

Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Iza

ps. ewentualnie, jesli ktos ma przepis na pyszny i wyprobowany sernik, to
poprosze

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-12 19:31:50

Temat: Re: problemy z sernikiem
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1ee1.000003e2.3dd1554f@newsgate.onet.pl...
> ps. ewentualnie, jesli ktos ma przepis na pyszny i wyprobowany sernik, to
> poprosze

http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/sernik.htm
bez ciasta pod spodem, więc na pewno Ci nie rozmięknie ;-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-12 19:55:21

Temat: Re: problemy z sernikiem
Od: "Małgorzata G" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

A może zwykłe herbatniki (petitki)

pzdr GocHa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-12 20:15:45

Temat: Re: problemy z sernikiem
Od: "Dorota" <D...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1ee1.000003e2.3dd1554f@newsgate.onet.pl...
> Witam szanownych grupowiczow!
>
> Chcialabym "zablysnac" przed znajomymi i upiec pyszny sernik. Znalazlam
przepis
> w ksiazeczce dodawanej do promocyjnego opakowania margaryny Kasia - ser
jest
> pyszny, ale.. no wlasnie. Ciasto, ktore jest pod serem, mimo wstepnego
> pieczenia (przez 10 min.) po nalozeniu na nie sera wychodzi mokre i jakby
> surowe. Probowalam dodac do sera mniej "rzadkich" skladnikow, tj. jajek,
ale to
> nie pomoglo. Czy na podstawie tego opisu jest ktos w stanie mi pomoc?
>
> Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
> Iza
>
> ps. ewentualnie, jesli ktos ma przepis na pyszny i wyprobowany sernik, to
> poprosze
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

Ja robię sernik gotowany, zawsze wychodzi, jest smaczny, wilgotny, nawet
teściowa wzięła ode mnie ten przepis i zrobiła na imieminy teścia:

1 kg twarogu (mielonego)
0,5 kostki margaryny
3 jajka
1 szkl czukru
herbatniki (około 4-5 paczek, takich po 10 sztuk)
(przepis na dużą tortownicę)
Wszsytko (prócze herbatników oczywiście) gotować 10 minut. Budyń śmietankowy
rozrobić z połową porcji mleka i dodać do masy. Kłaść warstwę herbatników na
przemian z gorącą warstwą masy. Mi wychodzą 4 wartstwy herbatników i 3
warstwy masy. Na wierzch polać polewę.
Polewa:
zagotować 0,5 kostki margaryny (prawdziwej: Maryna, Kasia, żadne masło
roślinne czy też zwykłe masło, bo się nie "zśiądzie") i 2 łyżki wody, dodać
0,5 szkl cukru i łyżkę kakao.

Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-13 06:34:01

Temat: Re: problemy z sernikiem
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Dorota" <D...@w...pl> napisała:
> Polewa:
> zagotować 0,5 kostki margaryny (prawdziwej: Maryna, Kasia, żadne masło
> roślinne czy też zwykłe masło, bo się nie "zśiądzie")

Ciekawe dlaczego uwazasz, ze zwykle maslo sie nie "zsiadzie"?
Zawsze robie polewe czekoladowa na bazie masla, a nie margaryny
i wszystko jest OK.
Twoj przepis na sernik warstwowy jest calkiem ciekawy, takiego
jeszcze nie znalam.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-13 07:04:50

Temat: Re: problemy z sernikiem
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <i...@p...onet.pl> napisała:
> ps. ewentualnie, jesli ktos ma przepis na pyszny i wyprobowany sernik, to
> poprosze

Jest ich kilka pysznych i wyprobowanych :)
Podam Ci 3 przepisy na sernik pyszny, po wegiersku i z brzoskwiniami,
a Ty wybieraj sama...

Sernik pyszny (wg AniS.)

Ciasto:
2 szkl. maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
pol kostki miekkiego masla/margaryny
pol szklanki cukru
2 jajka
zoltko

Zagniesc, wylozyc na prostokatna blaszke (25x35x5cm)

Masa budyniowa:
W 1 litrze mleka ugotowac 3 budynie czekoladowe (na pol litra mleka,
z cukrem). Jeszcze gorace przelozyc na surowe ciasto i rozsmarowac.

Masa serowa:
Pol kostki miekkiego masla utrzec z pol szklanki cukru, dalej ucierajac
dodawac na przemian 3 zoltka i po lyzce serek homogenizowany (waniliowy)
- w sumie ma go byc 60-70 dag.
Wsypac paczke budyniu smietankowego, wymieszac.
Na koncu polaczyc z piana z 4 bialek i rozlozyc na zimnym budyniu.

Wstawic na ok. 45 min do piekarnika (180C), sprawdzic patyczkiem, czy
upieczone.
****************

SERNIK PO WEGIERSKU (wg Basi)

Skladniki:
70 dag twarogu
4 jajka
1 szkl. cukru /ja daje troche mniej/
2 lyzki kaszki mannej

1/2 paczki wafli /andrutow/
10 dag masla

200 ml kwasnej smietany
2 lyzki cukru
sok z 1/2 cytryny

1. Wafle pokruszyc, polaczyc z rozpuszczonym maslem, wymieszac,
wylozyc do tortownicy i wstawic do lodowki, by stezalo.
2. Jajka utrzec z cukrem, do puszystej masy dodac zmielony twarog, utrzec,
dodac kaszke, mozna tez aromat i rodzynki.
3. Piekarnik nagrzac wczesniej do 180 st., na schlodzona mase waflowa wylozyc
mase serowa, wstawic do piekarnika na 30 - 40 min. Gdy widac, ze masa sie
sciela, wystawic ciasto z piekarnika na 20 min.
4. Po tym czasie wylozyc na ciasto mase smietanowa /zmieszana
smietana+-cukier+sok z cytryny/ i wstawic do piekarnika na 20 minut.

Po tym czasie ciasto wyjac, przestudzic i schlodzic w lodowce.
Ciasto jest pyszne, a masa serowa smakuje jak krem a nie tradycyjny sernik.
**************************

Sernik z brzoskwiniami (wg Joli L-L)

1. 3 szkl. mąki
1 kostka masła
1/2 szkl. cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Z tego wszystkiego wyrobić ciasto i podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3.
2/3 ciasta wyłożyć na blachę (wysmarowaną i posyp. bułką tartą), blacha
ok. 36x26, 1/3 włożyć do lodówki.

2. 1/2 kg twarogu - zmielić
1 jajko
1 budyń (sypki)
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
Wyrobić masę serową i wyłożyć na ciasto.

3. 1 puszka brzoskwiń - odsączyć, pokroić w plastry i wyłożyć na masę
serową.

4. Piana: 5 białek
1 szkl. cukru pudru
Ubić białka, stopniowo dodać cukier.
Do ubitej piany z cukrem wmieszać delikatnie 1 łyżkę stołową mąki
ziemniaczanej. Gotową pianę wyłożyć na owoce.

5. Na pianę potrzeć na tarce na duzych oczkach (lub pokruszyć) 1/3 ciasta
z lodówki.

6. Piec ponad godz. w temp 180-200 C.

7. Polewa:
4 łyżki cukru zwykłego
1/3 kostki masła(margaryny)
1 kopiasta łyżka kakao
1 łyżka wody
Zagotować w rondelku wszystko razem (tak jak przy murzynku), po
ochłodzeniu polać zygzakiem na gotowe ciasto.

Mozna dac nieco wiecej sera (ok. 70-75 dag) i odpowiednio zwiekszyc
proporcje skladnikow masy serowej, to wyjdzie tylko na korzysc :)

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-13 11:50:30

Temat: Re: problemy z sernikiem
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik <i...@p...onet.pl> napisała:
> > ps. ewentualnie, jesli ktos ma przepis na pyszny i wyprobowany sernik, to
> > poprosze
>
> Jest ich kilka pysznych i wyprobowanych :)
> Podam Ci 3 przepisy na sernik pyszny, po wegiersku i z brzoskwiniami,
> a Ty wybieraj sama...
>
> Sernik pyszny (wg AniS.)
/.../
> SERNIK PO WEGIERSKU (wg Basi)
/.../
> Sernik z brzoskwiniami (wg Joli L-L)
/.../

Witam.
Pieklam wszystkie trzy i naprawde nie wiem, ktory Ci doradzic - wszystkie sa
przepyszne. Dziekuje autorkom!

Natomiast ostatnio upieklam rewelacyjny sernik ze strony Grzesia:
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=416 . Jest bardzo prosty w wykonaniu, a walory
smakowe ma wrecz nie do opisania. Zreszta przeczytaj sobie komentarze do
przepisu, jest ich mnostwo i wszystkie to hymny pochwalne :). A jak pieknie sie
nazywa: "Sernik lekki jak mgiełka nad wiosennym polem z rana" - i taki wlasnie
jest!

Pozdrawiam,

AniaR
Toruń

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-13 19:27:19

Temat: Re: problemy z sernikiem
Od: i...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Dziekuje wszystkim za rady i przepisy - wiedzialam, ze mozna na Was polegac ;-)

Pozdrawiam
Iza

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-17 19:20:53

Temat: Re: problemy z sernikiem
Od: "Goha" <g...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora



> Ja robię sernik gotowany, zawsze wychodzi, jest smaczny, wilgotny, nawet
> teściowa wzięła ode mnie ten przepis i zrobiła na imieminy teścia:

Czesc!
Zrobilam polecany sernik gotowany i spotkal sie z cieplym przyjeciem ze
strony mojej rodzinki.
Dzieki za fajny przepisik
Pozdrawiam
Myszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-18 10:22:44

Temat: Re: problemy z sernikiem
Od: "Dorota \(mama Oli i Zosi\)" <D...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:aqsrnq$g2b$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "Dorota" <D...@w...pl> napisała:
> > Polewa:
> > zagotować 0,5 kostki margaryny (prawdziwej: Maryna, Kasia, żadne masło
> > roślinne czy też zwykłe masło, bo się nie "zśiądzie")
>
> Ciekawe dlaczego uwazasz, ze zwykle maslo sie nie "zsiadzie"?
> Zawsze robie polewe czekoladowa na bazie masla, a nie margaryny
> i wszystko jest OK.
Spróbuję zatem polewę z masła - prawdę mówiąc tą margarynę w polewie
wyniosłam z nauk mamy...

Dorota (mama Oli i Zosi)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

czy można zamrozić wywar...
sosik do gołąbków
powitanie (moze troche OT)
ryba po grecku
Trochę pochwalę

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »