« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-21 13:30:43
Temat: Re: Węgry - co to było?Langos najprostszy
składniki: 1 kg maki, 2 dl śmietany, 2 jajka, 3 łyżeczki soli, 2 paczki
suszonych drożdży, 3 szklanki mleka.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (na zimno). Tak przygotowane ciasto
wkładamy do posmarowanego olejem worka z folii. W woreczku należy zostawić
trochę powietrza i ewentualny otwór. Ciasto wkładamy do lodówki (nie do
zamrażalnika) i pozostawiamy tam na co najmniej 24 godziny.
Zawsze wyjmujemy tylko tyle ciasta ile chcemy usmażyć. Przechowywać można
nawet do dwóch tygodni. Formujemy placki rozciągając ciasto od środka na
boki (środek powinien być cieńszy niż brzegi). Smażymy w dużej ilości
gorącego oleju.
Spożywamy ze śmietaną, tartym serem, sosem czosnkowym, dżemem... W takie
langoszowe ciasto można zawinąć parówki. Do ciasta można dodać tarta surową
kapustę, mielone mięso, szynkę...
Dziś serwuje się langosze, które wyglądają prawie jak pizza: . Ten, na
górnym zdjęciu jest przybrany plasterkami parówek, cytryny, ogórków,
kapusty, pomidorów, itd... i przyprawiony ketchupem i majonezem.
Langos z kefirem
Składniki: 2 szklanki kefiru, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki soli, 3 dag
drożdży, 65 dag mąki
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wygląd tej mieszaniny nie będzie za
elegancki, ale nie trzeba się tym przejmować.
Całość przekładamy do dość dużego naczynia (bo bardzo urośnie), przykrywamy
i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia formujemy z ciasta langosze (tak się to wymawia). Odrywamy
kawałek ciasta i rozciągamy na boki, tak żeby środek placka był bardzo
cienki. Smażymy na gorącym oleju.
Spożywamy polane śmietana, posypane tartym serem, posmarowane sosem
czosnkowym (sól, woda, czosnek). Wegrzy jedza takie placki do przeróżnych
potraw z drobiu.
Langos ziemniaczany
Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków przepuszczonych przez maszynkę do
mięsa, sól, pieprz, 1 jajko, 2 dag drożdży (przygotowanych w ciepłym mleku),
1 kg maki.
.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pozostawiamy do urośnięcia na około
1 godzinę.
Z ciasta formujemy placki, ale tak, żeby brzegi były lekko grubsze niż
środek. Smażymy na oleju.
Do ciasta można dodać mieloną szynkę, lub martadelę.
Podajemy ze śmietaną, tartym serem, posmarowane sosem czosnkowym (sól, woda,
czosnek).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-21 17:10:01
Temat: Re: Węgry - co to było?> Langos najprostszy (ciach)
> Niech Cie usciskam!!!! Od lat szukam przepisu na langose i dopiero teraz!!!
Qd wielbicielka
PS w Swinoujsciu przy plazy jest buda z napisem Langose. niestety, czynna tylko
w sezonie, kiedy ja tam nie bywam. Ale moze ktos z Was akurat trafi...To jest w
okolicy plywalni, pod koniec deptaku.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-21 17:21:54
Temat: Re: Węgry - co to było?On 21 Feb 2004 18:10:01 +0100, k...@p...onet.pl wrote:
>> Langos najprostszy (ciach)
>> Niech Cie usciskam!!!! Od lat szukam przepisu na langose i dopiero teraz!!!
>
>Qd wielbicielka
>
>PS w Swinoujsciu przy plazy jest buda z napisem Langose. niestety, czynna tylko
>w sezonie, kiedy ja tam nie bywam. Ale moze ktos z Was akurat trafi...To jest w
>okolicy plywalni, pod koniec deptaku.
przed laty w Swinoujsciu na deptaku stala rowniez buda
sprzedajaca taka bryje lodowa, z roznymi smakami ktora zwala sie
(bryja, nie buda) , stosownie, Tatrzanski Snieg...ech piekne to
byly wakacje
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-22 07:44:47
Temat: Re: Węgry - co to było?On Sat, 21 Feb 2004 17:21:54 +0000, Krysia Thompson
<K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>On 21 Feb 2004 18:10:01 +0100, k...@p...onet.pl wrote:
>
>>> Langos najprostszy (ciach)
>>> Niech Cie usciskam!!!! Od lat szukam przepisu na langose i dopiero teraz!!!
>>
>>Qd wielbicielka
>>
>>PS w Swinoujsciu przy plazy jest buda z napisem Langose. niestety, czynna tylko
>>w sezonie, kiedy ja tam nie bywam. Ale moze ktos z Was akurat trafi...To jest w
>>okolicy plywalni, pod koniec deptaku.
>
>
>przed laty w Swinoujsciu na deptaku stala rowniez buda
>sprzedajaca taka bryje lodowa, z roznymi smakami ktora zwala sie
>(bryja, nie buda) , stosownie, Tatrzanski Snieg...ech piekne to
>byly wakacje
>
>trys
>K.T. - starannie opakowana
Mam nadzieje ze nie byl on zolty...
don't eat yellow snow...
;->>>>>>
Art(Gruby)
"And no one sings me lullabies
And no one makes me close my eyes
So I throw the windows wide "
;-))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-22 09:43:56
Temat: Re: Węgry - co to było?
>>
>>
>>przed laty w Swinoujsciu na deptaku stala rowniez buda
>>sprzedajaca taka bryje lodowa, z roznymi smakami ktora zwala sie
>>(bryja, nie buda) , stosownie, Tatrzanski Snieg...ech piekne to
>>byly wakacje
>>
>>trys
>>K.T. - starannie opakowana
>
>
>
>Mam nadzieje ze nie byl on zolty...
>don't eat yellow snow...
>;->>>>>>
>
>Art(Gruby)
>
>"And no one sings me lullabies
>And no one makes me close my eyes
>So I throw the windows wide "
>
>;-))))
ja korzystalam z niebieskiego....;)
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-22 17:05:14
Temat: Re: Węgry - co to było? > 2 dl śmietany,
Mam głupie pytanie... czego to skrót dl?
--
pzdr
tapta
GG:4082847
"Iucunda familia librorum"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-22 17:11:00
Temat: Re: Węgry - co to było?>> 2 dl śmietany,
>Mam głupie pytanie... czego to skrót dl?
>
decylitr czyli 100 mililitrow
znaczy 2 dl niepelna szklanka :))))
Na Slowacji tez uzywaja decylitrow i jak zamawialam szprycera czyli biale wino
z wodą sodową to mnie panienka zapytala fachowo deci deci? czyli decylitr na
decylitr...Qd stęskniona za szprycerem
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-22 17:18:09
Temat: Re: Węgry - co to było?On Sun, 2004-02-22 at 18:05, tapta wrote:
> > 2 dl śmietany,
> Mam głupie pytanie... czego to skrót dl?
Decylitr, czyli 1/10 litra.
Kot pomocny
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |