Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wiśniówka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wiśniówka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 47


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-07-23 18:07:30

Temat: Wiśniówka
Od: "Zbyszek Zarzycki" <z...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Mam bardzo długotrwałą recepturę na wiśniówkę:
- zalać wydrylowane wiśnie spirytusem,
- po 2-3 tygdniach zlać spiryt
- zasypać wiśnie cukrem,
- po 2-3 tygodniach mieszać sok ze wcześniej zlanym (jak zostanie coś bo jak
jest dobry rok to i wytrawna potrafi "odparować" ;-)
Powinno postać przynajmniej z tydzień (ale to niezbyt często spotykany
przypadek :-)
Wychodzi wyśmienita, ale są szybsze i prostsze sposoby, tylko jakie?

--
ZZ@private


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-07-23 19:19:35

Temat: Re: Wiśniówka
Od: "Roberto" <d...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Zbyszek Zarzycki napisał(a):
> Mam bardzo długotrwałą recepturę na wiśniówkę:
> - zalać wydrylowane wiśnie spirytusem,
> - po 2-3 tygdniach zlać spiryt
> - zasypać wiśnie cukrem,
> - po 2-3 tygodniach mieszać sok ze wcześniej zlanym (jak zostanie coś bo jak
> jest dobry rok to i wytrawna potrafi "odparować" ;-)
> Powinno postać przynajmniej z tydzień (ale to niezbyt często spotykany
> przypadek :-)
> Wychodzi wyśmienita, ale są szybsze i prostsze sposoby, tylko jakie?
>
> --
> ZZ@private
No ja nie mam takiej cierpliwości i liczę na rodzinkę a sam chodzę
po wiśniweczkę do sklepu. To najprostsza metoda. Ale powiem że mnie
ten przepis zainteresował i moż być napewno dobra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-07-23 19:24:36

Temat: Re: Wiśniówka
Od: "Zbyszek Zarzycki" <z...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Roberto" <d...@p...fm> napisał w wiadomości
news:1153682372.515800.306100@75g2000cwc.googlegroup
s.com...

No ja nie mam takiej cierpliwości i liczę na rodzinkę a sam chodzę
po wiśniweczkę do sklepu. To najprostsza metoda. Ale powiem że mnie
ten przepis zainteresował i moż być napewno dobra

Przepis jest wieloletni i daje taki efekt jaki sobie robiący życzy.
To co sprzedają w sklepie jest w zasadzie nie do picia, słodkie lepkie i
mało wiśniowe.

--
ZZ@private


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-07-23 19:27:24

Temat: Re: Wiśniówka
Od: "Roberto" <d...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Zbyszek Zarzycki napisał(a):

> Przepis jest wieloletni i daje taki efekt jaki sobie robiący życzy.
> To co sprzedają w sklepie jest w zasadzie nie do picia, słodkie lepkie i
> mało wiśniowe.
>
> --
No nie mogę się z tym nie zgodzić... dlatego rodzinka...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-07-23 19:49:17

Temat: Re: Wiśniówka
Od: "Pistash" <h...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mój tata robi niezłe nalewki z porzeczek, róży dzikiej, ciarczyny ale z
wiśni jeszcze nie robił, w sumie to prawie takie same etapy produkcji
stosuje co pan Zbyszek wiec musi dawać podobne - piorunujące efekty:). NIe
wiem jak to smakuje bo jestem abstynenetem, ale pozostałej rodzince jakoś te
nalewki smakują zarówno wytrawne , jak i półwytrawne.
NIe ma to jak własnej roboty wina i nalewki. Choć nie pije ale przyjemnie
popatrzeć jak ten proces produkcji przebiega, oraz jak w postaci gotowego
trunku smakuje rodzince.


Użytkownik "Roberto" <d...@p...fm> napisał w wiadomości
news:1153682844.669759.169330@p79g2000cwp.googlegrou
ps.com...

Zbyszek Zarzycki napisał(a):

> Przepis jest wieloletni i daje taki efekt jaki sobie robiący życzy.
> To co sprzedają w sklepie jest w zasadzie nie do picia, słodkie lepkie i
> mało wiśniowe.
>
> --
No nie mogę się z tym nie zgodzić... dlatego rodzinka...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-07-23 21:53:41

Temat: Re: Wiśniówka
Od: b...@m...pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "Zbyszek Zarzycki" <z...@g...com>


|
| Użytkownik "Roberto" <d...@p...fm> napisał w wiadomości
| news:1153682372.515800.306100@75g2000cwc.googlegroup
s.com...
|
| No ja nie mam takiej cierpliwości i liczę na rodzinkę a sam chodzę
| po wiśniweczkę do sklepu. To najprostsza metoda. Ale powiem że mnie
| ten przepis zainteresował i moż być napewno dobra
|
| Przepis jest wieloletni i daje taki efekt jaki sobie robiący życzy.
| To co sprzedają w sklepie jest w zasadzie nie do picia, słodkie lepkie i
| mało wiśniowe.
|

to jeszcze za malo powiedziane .. doradzam czytanie skladu - te napitki nigdy
!!! nie widzialy zywych, naturalnych wisni, to 100% chemii.

A co do Twojej nalewki Zbyszku, to należy dodac oprócz wydrelowanych wisni dodac
takze troche pestek .. a wowczas wisnioweczka nabiera charakteru ..
sprobuj.. bedzie pychotka ..

eeech. zebym ja znala teraz tanie zrodlo spirytusu .. to bym i robila.. ale
spirt oficjalnie kupowany - niestety - odbiera mi mozliwosci tworcze ... zbyt
drogi.

Pozdrowka :)
Barbara

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-07-24 07:22:58

Temat: Re: Wiśniówka
Od: z...@g...com szukaj wiadomości tego autora


Barbara Czaplicka wrote:
> ----- Original Message -----
> From: "Zbyszek Zarzycki" <z...@g...com>
>
> A co do Twojej nalewki Zbyszku, to należy dodac oprócz wydrelowanych wisni dodac
> takze troche pestek .. a wowczas wisnioweczka nabiera charakteru ..
> sprobuj.. bedzie pychotka ..
>

Wiem znam ale
jakoś swego czasu stwierdziliśmy że nie bardzo.
Znaczy pestki z cukrem są OK, ale wytrawna nigdy nie wyszła dobrze.

> eeech. zebym ja znala teraz tanie zrodlo spirytusu .. to bym i robila.. ale
> spirt oficjalnie kupowany - niestety - odbiera mi mozliwosci tworcze ... zbyt
> drogi.

Sprzęt do destylacji jest całkiem rozsądny nawet w supermarketach,
nie trzeba juz znajomego kowala, szklarza etc., jedynie trzeba
znaleźć miejsce aby zacier spokojnie postał ;-)

--
ZZ@private

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-07-24 11:14:22

Temat: Re: Wiśniówka
Od: rAzor <k...@...tusk.plusk.de> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik z...@g...com napisał:

..................
> Sprzęt do destylacji jest całkiem rozsądny nawet w supermarketach,
> nie trzeba juz znajomego kowala, szklarza etc., jedynie trzeba
> znaleźć miejsce aby zacier spokojnie postał ;-)
>

A patent na takie zakamarki to ktoś ma? ;D
--
rAzor

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-07-24 11:32:23

Temat: Re: Wiśniówka
Od: Marsjasz <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zbyszek Zarzycki napisał(a):
> Mam bardzo długotrwałą recepturę na wiśniówkę:
> - zalać wydrylowane wiśnie spirytusem,
> - po 2-3 tygdniach zlać spiryt
> - zasypać wiśnie cukrem,
> - po 2-3 tygodniach mieszać sok ze wcześniej zlanym (jak zostanie coś bo jak
> jest dobry rok to i wytrawna potrafi "odparować" ;-)
> Powinno postać przynajmniej z tydzień (ale to niezbyt często spotykany
> przypadek :-)
> Wychodzi wyśmienita, ale są szybsze i prostsze sposoby, tylko jakie?
>
sok z wisni z sokownika z cukrem...
wystudzic dodac spirytusu albo wodki...
wlac do butelki zakrecic...
do garnka z goraca woda tak jak przy pasteryzacji...
wyciagnac ostudzic...
po dwoch dniach mozna pic...
jest juz przegryziona...
Mars

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-07-24 11:38:41

Temat: Re: Wiśniówka
Od: "ZbyszekZ" <z...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


Marsjasz wrote:
> sok z wisni z sokownika z cukrem...
> wystudzic dodac spirytusu albo wodki...
> wlac do butelki zakrecic...
> do garnka z goraca woda tak jak przy pasteryzacji...
> wyciagnac ostudzic...
> po dwoch dniach mozna pic...
> jest juz przegryziona...

Ale to chyba wyjdzie coś prawie jak przemysłowa robota.

--
ZZ@private

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pytanie o lodówkę Samsung
smażenie ciśnieniowe
CHINY
Okra
sałatka na letnią kolację.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »