« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-07-24 12:24:54
Temat: Re: WiśniówkaUżytkownik <z...@g...com> napisał w wiadomości
news:1153725778.622384.120610@h48g2000cwc.googlegrou
ps.com...
Sprzęt do destylacji jest całkiem rozsądny nawet w supermarketach,
nie trzeba juz znajomego kowala, szklarza etc., jedynie trzeba
znaleźć miejsce aby zacier spokojnie postał ;-)
======
W jakich supermarketach? U nas nie ma :(
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-07-24 12:25:39
Temat: Re: WiśniówkaUżytkownik "Zbyszek Zarzycki" <z...@g...com> napisał w wiadomości
news:ea0dtn$hvn$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Mam bardzo długotrwałą recepturę na wiśniówkę:
> - zalać wydrylowane wiśnie spirytusem,
> - po 2-3 tygdniach zlać spiryt
> - zasypać wiśnie cukrem,
> - po 2-3 tygodniach mieszać sok ze wcześniej zlanym (jak zostanie coś bo
> jak jest dobry rok to i wytrawna potrafi "odparować" ;-)
> Powinno postać przynajmniej z tydzień (ale to niezbyt często spotykany
> przypadek :-)
> Wychodzi wyśmienita, ale są szybsze i prostsze sposoby, tylko jakie?
Jak ma być dobre, to pół roku niech postoi. Cierpliwości, a efekty będą
większe.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-07-24 12:29:31
Temat: Re: Wiśniówka
Dominik Jan Domin wrote:
> Użytkownik <z...@g...com> napisał w wiadomości
> news:1153725778.622384.120610@h48g2000cwc.googlegrou
ps.com...
>
> Sprzęt do destylacji jest całkiem rozsądny nawet w supermarketach,
> nie trzeba juz znajomego kowala, szklarza etc., jedynie trzeba
> znaleźć miejsce aby zacier spokojnie postał ;-)
>
> ======
>
>
> W jakich supermarketach? U nas nie ma :(
>
Na pewno Leclerc i chyba widziałem też w Realu.
Całkiem spore chłodniczki szklane i reszta też.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-07-24 12:31:13
Temat: Re: Wiśniówka
Dominik Jan Domin wrote:
>
> Jak ma być dobre, to pół roku niech postoi. Cierpliwości, a efekty będą
> większe.
>
To ja wiem, ale mam tyle wiśni że chcaiłbym cos do szybszego użycia
:-)
Mimo wszystko jednak sok + ckuier + spiryt to nie to.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-07-24 12:31:15
Temat: Re: Wiśniówka
"rAzor" <k...@...tusk.plusk.de> wrote in message
news:ea2a4i$7at$4@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik z...@g...com napisał:
>
> ..................
>> Sprzęt do destylacji jest całkiem rozsądny nawet w supermarketach,
>> nie trzeba juz znajomego kowala, szklarza etc., jedynie trzeba
>> znaleźć miejsce aby zacier spokojnie postał ;-)
>>
>
> A patent na takie zakamarki to ktoś ma? ;D
> --
> rAzor
Wynająć lokal koło zakładu spirytusowego - z przewagą wiatrów od strony
zakładu...
Może być wytwórnia octu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-07-24 12:43:55
Temat: Re: WiśniówkaUżytkownik "ZbyszekZ" <z...@g...com> napisał w wiadomości
news:1153744171.164329.237370@i3g2000cwc.googlegroup
s.com...
Dominik Jan Domin wrote:
> Użytkownik <z...@g...com> napisał w wiadomości
> news:1153725778.622384.120610@h48g2000cwc.googlegrou
ps.com...
>
> Sprzęt do destylacji jest całkiem rozsądny nawet w supermarketach,
> nie trzeba juz znajomego kowala, szklarza etc., jedynie trzeba
> znaleźć miejsce aby zacier spokojnie postał ;-)
>
> ======
>
>
> W jakich supermarketach? U nas nie ma :(
>
Na pewno Leclerc i chyba widziałem też w Realu.
Całkiem spore chłodniczki szklane i reszta też.
=====
REAL Toruń nie ma. :(
Geant też nie.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-07-24 12:45:24
Temat: Re: WiśniówkaUżytkownik "ZbyszekZ" <z...@g...com> napisał w wiadomości
news:1153744273.724098.124390@i42g2000cwa.googlegrou
ps.com...
Dominik Jan Domin wrote:
>
> Jak ma być dobre, to pół roku niech postoi. Cierpliwości, a efekty będą
> większe.
>
To ja wiem, ale mam tyle wiśni że chcaiłbym cos do szybszego użycia
:-)
Mimo wszystko jednak sok + ckuier + spiryt to nie to.
===
Stary przepis pomorski czyli "tata z mamą": świezy sok z wiśni + wódka (ew.
spirtyt 70%), w proporcji 1:1. Pic po 3 dniach. Bez cukru, nalewów itp.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-07-24 12:48:10
Temat: Re: Wiśniówka
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:ea2f6q$7k6$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "ZbyszekZ" <z...@g...com> napisał w wiadomości
> news:1153744273.724098.124390@i42g2000cwa.googlegrou
ps.com...
>
> Dominik Jan Domin wrote:
>>
>> Jak ma być dobre, to pół roku niech postoi. Cierpliwości, a efekty będą
>> większe.
>>
>
> To ja wiem, ale mam tyle wiśni że chcaiłbym cos do szybszego użycia
> :-)
> Mimo wszystko jednak sok + ckuier + spiryt to nie to.
>
> ===
>
> Stary przepis pomorski czyli "tata z mamą": świezy sok z wiśni + wódka
> (ew. spirtyt 70%), w proporcji 1:1. Pic po 3 dniach. Bez cukru, nalewów
> itp.
>
> DJD
Syrop wiśniowy "Babuni" + Smirnoff 3/4 litra... po wybełtaniu i schłodzeniu
można spokojnie używać...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-07-24 13:58:32
Temat: Re: WiśniówkaZbyszekZ napisał(a):
> Marsjasz wrote:
>> sok z wisni z sokownika z cukrem...
>> wystudzic dodac spirytusu albo wodki...
>> wlac do butelki zakrecic...
>> do garnka z goraca woda tak jak przy pasteryzacji...
>> wyciagnac ostudzic...
>> po dwoch dniach mozna pic...
>> jest juz przegryziona...
>
> Ale to chyba wyjdzie coś prawie jak przemysłowa robota.
>
wyjdzie gorzej niz zalana spirytusem i lezakowana np. 3 lata ale bedzie
lepsza niz taka sklepowa...
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-07-24 15:02:45
Temat: Re: Wiśniówka
Panslavista wrote:
> >
> > Stary przepis pomorski czyli "tata z mamą": świezy sok z wiśni + wódka
> > (ew. spirtyt 70%), w proporcji 1:1. Pic po 3 dniach. Bez cukru, nalewów
> > itp.
> >
> > DJD
>
> Syrop wiśniowy "Babuni" + Smirnoff 3/4 litra... po wybełtaniu i schłodzeniu
> można spokojnie używać...
Jak sie będę chciał nawalić to nie będę żołądka syropem
zamulał ;-)
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |