Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wiśniówka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wiśniówka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 47


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2006-07-24 15:11:40

Temat: Re: Wiśniówka
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

rAzor napisał(a):
> A patent na takie zakamarki to ktoś ma? ;D

Oust odor eliminator.
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2006-07-24 15:21:00

Temat: Re: Wiśniówka
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zbyszek Zarzycki napisał(a):
> Mam bardzo długotrwałą recepturę na wiśniówkę:
> - zalać wydrylowane wiśnie spirytusem,
> - po 2-3 tygdniach zlać spiryt
> - zasypać wiśnie cukrem,
> - po 2-3 tygodniach mieszać sok ze wcześniej zlanym (jak zostanie coś bo jak
> jest dobry rok to i wytrawna potrafi "odparować" ;-)
> Powinno postać przynajmniej z tydzień (ale to niezbyt często spotykany
> przypadek :-)
> Wychodzi wyśmienita, ale są szybsze i prostsze sposoby, tylko jakie?

Jak chcesz dobrze i szybko to nawet i nie drylowane wisnie [mocno
dojrzałe i soczyste, np. łutówka] zalej wódką, wiśnie mają byc upchane a
wódki tyle aby je przykrywała. Smakosze mogą zalać dobrym deserowym
winem i potem wzmocnić.
Stawiasz na słońcu i po tygodniu już masz bardzo dobrą wytrawną nalewkę,
moc regulujesz dodatkiem spirytusu. Można też nalewać ją powtórnie a
owoce wykorzystać do ciasta lub deserów.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2006-07-24 17:59:43

Temat: Re: Wiśniówka
Od: "Zbyszek Zarzycki" <z...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:ea2om8$9t8$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Stawiasz na słońcu i po tygodniu już masz bardzo dobrą wytrawną nalewkę,
> moc regulujesz dodatkiem spirytusu. Można też nalewać ją powtórnie a

A przy tak małej ilości alkoholu wiśnie nie zaczną same fermentować?

--
ZZ@private


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2006-07-24 21:02:14

Temat: Re: Wiśniówka
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zbyszek Zarzycki napisał(a):
> Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:ea2om8$9t8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Stawiasz na słońcu i po tygodniu już masz bardzo dobrą wytrawną nalewkę,
>> moc regulujesz dodatkiem spirytusu. Można też nalewać ją powtórnie a
>
> A przy tak małej ilości alkoholu wiśnie nie zaczną same fermentować?

Puszczanie "bonbelków" szczególnie na słońcu to rzecz normalna, nie bój
się, nic nie skiśnie.
Chyba, że ...
Mnie się to nigdy nie przydazyło.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2006-07-25 07:14:22

Temat: Re: Wiśniówka
Od: Kyllyan <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zbyszek Zarzycki napisał(a):

> A przy tak małej ilości alkoholu wiśnie nie zaczną same fermentować?
Nie zaczną. Alkohol 20% zabija drożdże.



--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2006-07-25 07:14:41

Temat: Re: Wiśniówka
Od: "ZbyszekZ" <z...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


Jerzy Nowak wrote:
> Zbyszek Zarzycki napisał(a):
> > Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
> > news:ea2om8$9t8$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >> Stawiasz na słońcu i po tygodniu już masz bardzo dobrą wytrawną nalewkę,
> >> moc regulujesz dodatkiem spirytusu. Można też nalewać ją powtórnie a
> >
> > A przy tak małej ilości alkoholu wiśnie nie zaczną same fermentować?
>
> Puszczanie "bonbelków" szczególnie na słońcu to rzecz normalna, nie bój
> się, nic nie skiśnie.
> Chyba, że ...
> Mnie się to nigdy nie przydazyło.

Jeśli tak to spróbuję, mam nadzieję że to nigdy nie dlatego że
nie próbowałeś ;-)

--
ZZ@private

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2006-07-25 18:13:21

Temat: Re: Wiśniówka
Od: "Roberto" <d...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


z...@g...com napisał(a):
> Barbara Czaplicka wrote:
> > ----- Original Message -----
> > From: "Zbyszek Zarzycki" <z...@g...com>
> >
> > A co do Twojej nalewki Zbyszku, to należy dodac oprócz wydrelowanych wisni dodac
> > takze troche pestek .. a wowczas wisnioweczka nabiera charakteru ..
> > sprobuj.. bedzie pychotka ..
> >
>
> Wiem znam ale
> jakoś swego czasu stwierdziliśmy że nie bardzo.
> Znaczy pestki z cukrem są OK, ale wytrawna nigdy nie wyszła dobrze.
>
> > eeech. zebym ja znala teraz tanie zrodlo spirytusu .. to bym i robila.. ale
> > spirt oficjalnie kupowany - niestety - odbiera mi mozliwosci tworcze ... zbyt
> > drogi.
>
> Sprzęt do destylacji jest całkiem rozsądny nawet w supermarketach,
> nie trzeba juz znajomego kowala, szklarza etc., jedynie trzeba
> znaleźć miejsce aby zacier spokojnie postał ;-)
>
> --
> ZZ@private
Powiedz mi co to za sprzęt i jaki to koszt?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2006-07-25 18:14:47

Temat: Re: Wiśniówka
Od: "Roberto" <d...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Dominik Jan Domin napisał(a):
> Użytkownik <z...@g...com> napisał w wiadomości
> news:1153725778.622384.120610@h48g2000cwc.googlegrou
ps.com...
>
> Sprzęt do destylacji jest całkiem rozsądny nawet w supermarketach,
> nie trzeba juz znajomego kowala, szklarza etc., jedynie trzeba
> znaleźć miejsce aby zacier spokojnie postał ;-)
>
> ======
>
>
> W jakich supermarketach? U nas nie ma :(
>
> DJD
co to za sprzet i jaki koszt?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2006-07-25 21:43:21

Temat: Re: Wiśniówka
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

ZbyszekZ napisał(a):
> Jeśli tak to spróbuję, mam nadzieję że to nigdy nie dlatego że
> nie próbowałeś ;-)

Pojaw się w zasięgu wzroku a ustrzelę cię pijaną pestką z wiśni.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2006-07-25 21:44:37

Temat: Re: Wiśniówka
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kyllyan napisał(a):
> Zbyszek Zarzycki napisał(a):
>
>> A przy tak małej ilości alkoholu wiśnie nie zaczną same fermentować?
> Nie zaczną. Alkohol 20% zabija drożdże.

???
Dlaczego aż 20%?
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pytanie o lodówkę Samsung
smażenie ciśnieniowe
CHINY
Okra
sałatka na letnią kolację.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »